Prevenirea insolvenței: O să apară acordul de restructurare, ce e gândit pentru firmele mici. Plus schimbări la concordatul preventiv

Legea insolvenței urmează să sufere modificări majore la partea care face referire la procedurile de prevenire a insolvenței, conform unui proiect de lege lansat vineri în dezbatere publică de Ministerul Justiției. Mai precis, autoritățile vor să înlocuiască mandatul ad-hoc cu acordul de restructurare, care va ajuta în special microfirmele, și să ajusteze serios procedura concordatului preventiv. Șansele ca aceste schimbări să devină realitate sunt destul de mari, pentru că proiectul va transpune la noi o directivă europeană.

Proiectul de lege, care va transpune în legislația noastră Directiva europeană 1.023/2019, trebuie să treacă și de Guvern, și de Parlament pentru a ajunge să se aplice (o prezentare comparativă a modificărilor propuse poate fi consultată în detaliu aici).

Înainte de orice, trebuie precizat că definiția debitorului în dificultate financiară va fi înlocuită cu o definiție mai largă, care să acopere mai multe tipuri de dificultăți, nu doar cele financiare (de exemplu, scăderea cifrei de afaceri cu cel puțin 20% sau orice eveniment care poate duce la o scădere a cifrei de afaceri în viitorul apropiat). Totodată, în cadrul procedurilor de prevenire a insolvenței, comunicarea se va face prin mijloace rapide, cum ar fi faxul sau e-mail-ul.

Se va introduce acordul de restructurare, o procedură nou-nouță

Prin procedura acordului de restructurare, datornicul va supune confirmării judecătorului sindic un acord de restructurare negociat în prealabil cu creditorii ale căror creanțe sunt afectate. În baza acestuia, datornicul își va redresa activitatea și își va achita total sau parțial creanțele afectate în perioada stabilită prin acord. La fel ca mandatul ad-hoc, care o să dispară complet din Legea insolvenței, acordul de restructurare va fi tot o procedură de prevenire a insolvenței. ….https://avocatnet.ro/articol_57495/Prevenirea-insolven%C8%9Bei-O-s%C4%83-apar%C4%83-acordul-de-restructurare-ce-e-gandit-pentru-firmele-mici-Plus-schimb%C4%83ri-la-concordatul-preventiv.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ