29.3 C
Vaslui
04-iul.-2022

Prezența ursului în Pădurea Dobrovăț, inclusiv zona Focșasca, o certitudine. Autoritățile au fost sesizate

Sursă foto: Codrii Iașilor
Sursă foto: Codrii Iașilor

VEȘTI… Este clar: urmele de urs, descoperite în partea de sud a pădurii Dobrovăț, inclusiv în zona Focșasca, comuna Tăcuta, sunt o certitudine. Reprezentanții Asociației Codrii Iașilor au revenit azi în teren și au identificat peste 14 urme: “din punctul nostru de vedere, prezența lui la sud de Dobrovăț este o certitudine. În acest moment, nu este motiv de îngrijorare și ne putem continua activitățile recreative cu minim de precauție. Din punctul nostru de vedere, se impun măsuri din parte autorităților pentru a preveni habituarea ursului cu omul și păstrarea acestuia în habitatul lui natural, fără nici un fel de neplăceri. Prezența unui astfel de animal din vârful lanțului trofic vorbește și despre sănătatea și valoarea întregului ecosistem, și sperăm că vom avea înțelepciunea și șansa să conviețuim cu el fără incidente”, au transmis pe Facebook reprezentanții Codrii Iașilor.

De asemenea, aceștia au precizat că au anunțat autoritățile despre locurile în care au identificat urmele de urs: “în urma unei semnalări a unui membru al grupului, azi dimineață ne-am deplasat într-o zonă de lizieră unde am identificat 14Â urme clare de urs, după părerea noastră. Am făcut deja o adresă comunicând locația Primăriei Dobrovăț, Primăriei Tăcuta, ANANP Iași, Direcției Silvice Iași, Gărzii de Mediu și Gărzii Forestiere. Am solicitat autorităților luare unor măsuri necesare pentru o conviețuire fără probleme cu acest animal deosebit și protejat prin lege, absent de la noi din codrii de sute de ani. Le includem și aici: patrularea mai deasă în zonele de agrement din marginea pădurii cu insistarea pe prevenirea aruncării deșeurilor rămase de dupa grătare și strângerea acestora; mutatea oricăror tomberoane sau alte spații de depozitare a deșeurilor din proximitatea padurii, precum și prevenirea aruncării de leșuri în proximitatea pădurii; avertizarea crescătorilor de animale pentru a nu lăsa animale în zona de lizieră, în special pe parcursul nopții/serii, oprirea oricărei activitati de păscut în pădure (oricum interzis); prevenirea accesului motorizat offroad in padure (oricum interzis); oprirea hranirii în pădure cu nutreț care este de interes pentru urs; alte actiuni de informare și susținere a crescătorilor de animale din liziera pădurii din zonă, încurajarea electrificate și paza cu câini potriviti, cu jujău”, au scris pe Facebook reprezentanții Codrii Iașilor.

“Prezența acestui animal simbol poate deveni un motiv de mândrie și bucurie”

Până la această dată, nu se cunosc cu exactiate modalitățile prin care ursul ar fi ajuns în zonă: “nu cunoaștem proveniența ursului și dacă este vorba de o migrație naturală sau o relocare. Credem însă că, cu acțiune și precauție, prezența acestui animal simbol, al cărui comportament sperăm să nu fie modificat de om substanțial, poate deveni un motiv de mândrie și bucurie pentru ieșeni. Necunoscutele impun monitorizarea cu atenție a situației, și măsurile preventive alte autorităților trebuie să fie luate de urgență. Pentru iubitorii de natură, reiterăm comportamentul pe care credem că situația îl cere: nu mergeți în pădure în special zona Dobrovăț cu câini liberi, nu vă abateți de la poteci, în zonele cu vizibilitate redusă faceți gălăgie (vorbitul tare este suficient). În situația foarte improbabilă în care întalniți ursul, retrăgeți-vă cu fața la animal încet, vorbind calm, și dacă întâlnirea are loc in preajma localităților anuntați la 112. Dacă identificați urme interesante, semnalați-ne și nouă. Idem pentru orice semn sau informatie legată de posibil braconaj, faptă de ordin penal! Împreună, cu precauție, putem face din această situație inedită un motiv de bucurie”, au mai scris pe Facebook reprezentanții Codrii Iașilor.

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here