Prim-procurorul cu 10 clase: o escrocherie ieșeană de îți stă mintea-n loc. Zeci de oameni lăsați fără agoniseală

Trei deţinuţi au pus în scenă 30 de înşelăciuni. Au stors zeci de mii de lei de la oameni care le-au căzut în plasă. Citiţi care a fost modul lor de operare pentru a nu vă trezi păcăliţi după o discuţie telefonică.

Zeci de persoane au fost păcălite prin metoda „Accidentul“ din spatele gratiilor, din grupul de trei escroci făcând parte şi un deţinut ieşean cu doar 10 clase. Acesta a reuşit să convingă o femeie că este chiar fiul ei. În alt caz, a jucat în cursul aceleiaşi conversaţii rolul autorului unui accident, al fiului victimei accidentului şi al procurorului care „ancheta“ cazul. „Talentul“ manifestat a avut ca urmare obţinerea de la victima înşelăciunii a aproximativ 20.000 de lei. Escrocul va rămâne după gratii până la bătrâneţe, dar asta doar pentru că mai are condamnări anterioare. Pentru înşelăciune a primit o pedeapsă de doar 2 ani de închisoare, pentru că altminteri ar fi depăşit limita maximă a timpului pe care cineva îl poate petrece după gratii.

Cititi si: Metoda „Accidentul“: doi pensionari păcăliţi cu 13.650 euro, respectiv 20.000 de lei

Deşi legea îi permite judecătorului să solicite lămuriri suplimentare faţă de rechizitoriu, pentru obţinerea unei imagini complete asupra infracţiunii comise, niciunul dintre magistraţii prin faţa cărora a trecut dosarul nu a întrebat de unde aveau deţinuţii telefon după gratii şi cum au putut face atâtea apeluri fără ca vreun gardian să audă că se petrece ceva în celulă.

La nici 40 de ani, Paul Holban este deja un deţinut cu experienţă. Suferise mai multe condamnări, una dintre ele pentru omor deosebit de grav, având de executat o pedeapsă totală de 27 de ani. Încarcerat la Bacău, acesta împărţea celula şi telefonul cu un alt deţinut, A.P.P. Împreună cu un al treilea, din celula învecinată, aceştia au participat direct sau în complicitate la un lung şir de escrocherii.

S-a prefăcut că e „fiul“ persoanei înşelate

„Operaţiunea Accidentul“ a demarat în iunie 2015, când Holban a început să formeze din propria celulă numere la întâmplare. I-a răspuns o femeie, L.A., pe care a reuşit să o convingă că e fiul său, care a comis un accident rutier. A convins-o să dea banii unei persoane care va veni la adresa ei. Apoi a sunat un taximetrist căruia i-a spus să se ducă să ia plicul în care se aflau 250 de euro. După o vreme, l-a sunat din nou şi i-a spus că se află la Bucureşti, aşa că fie îi aduce banii personal, fie să-i trimită prin transfer bancar. Taximetristului i s-a părut suspectă solicitarea, aşa că a refuzat să-i trimită banii şi i-a dus înapoi femeii. Din nefericire pentru aceasta, „fiul“ a sunat-o din nou, spunându-i că o va trimite pe secretara avocatului său, U.G. În fapt, era vorba de nepoata unei femei pe care deţinutul o cunscuse pe Facebook. A reuşit chiar să o convingă pe L.A. să dea mai mulţi bani: 1.400 de euro şi 5.000 de lei. Odată scenariul stabilit, lucrurile au mers ca pe roate. Holban convingea victima să dea bani. U.G. îi lua şi se ducea cu ei la Târgu Frumos, unde locuia „avocata“, în fapt complicea deţinutului, A.C.

„Procurorul“, un personaj care nu lipseşte din scenariu

Un alt caz de înşelăciune comis de Holban, o lună mai târziu, a reprezentat şi punctul de plecare a anchetei procurorilor. Holban a sunat-o, tot la întâmplare, pe F.M. Modificându-şi vocea, s-a prezentat ca o rudă apropiată a acesteia, ca fiul „victimei“ accidentului rutier şi ca procurorul care ancheta „accidentul“. De la F.M., Holban a obţinut 2.500 de euro şi 8.000 de lei. Cinci zile mai târziu, judecătorul de drepturi şi libertăţi autoriza interceptarea telefonului folosit la înşelăciuni şi începea supravegherea tehnică a acestuia. U.G. a fost audiată de poliţie cu privire la caz. Înşelăciunile însă nu au încetat. …https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/prim-procurorul-cu-10-clase-o-escrocherie-ieseana-de-iti-sta-mintea-n-loc-zeci-de-oameni-lasati-fara-agoniseala–281872.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ