23.6 C
Vaslui
02-iul.-2022

Prima ediție a Festivalului de muzică folk “Ion Chiriac”, programată la Ghermănești

Ion Chiriac

MUZICĂ… Duminică, de la ora 18:00, va avea loc prima ediție a Festivalului de muzică folk “Ion Chiriac”. Vor urca pe scena Teatrului de Vară din Ghermănești, fiica și fratele regretatului cantautor, precum și folkiști de seamă din țară, dar și din județ: Emeric Imre, Andrei Păunescu, Sorin Poclitaru, Ștefania Iacob, Romică Brunchi și Cristi Hâncu. Evenimentul își propune să cinstească memoria cantautorului și să readucă în atenția publicului muzica pe care Ion Chiriac a iubit-o atât de mult. “Noi, cei care am pornit acest demers, credem că era timpul… Era timpul pentru a ne reaminti cântecele lui, era timpul pentru a-l readuce acasă. Festivalul reprezintă felul nostru de a-i spune că ne e dor. Că ne e dor de frumos, de cântec, de chitara lui, de glasul său. Vrem să fie mândru de noi. Să fie un festival pentru bucuria celor care i-au iubit cântecele, pentru aducere aminte și neuitare. Să ne bucurăm împreună la Festivalul de muzică folk ”Ion Chiriac”!”,  au transmis organizatorii festivalului.

Ion Chiriac era unul dintre puținii vasluieni care duceau mai departe tainele muzicii folk. Împreună cu fratele său, Gelu, a cântat alături de nume mari ale muzicii românesti – Angela Similea, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Nicu Alifantis. Frații Chiriac erau nelipsiți de la spectacolele Cenaclului „Flacăra”, încântau publicul cu piesele lor și reprezentau Vasluiul oriunde mergeau. “Timp de 10 ani (1976-1985) au încântat sute de mii de români, adunați pe stadioane sau lăcașuri de cultură în inegalabilele spectacole de masă ale Cenaclului „Flacăra” sub genericul „Antena vă apartine”, spectacole care făceau să tresalte spiritul national, să vibreze patriotismul, istoria și traditia românească, sub bagheta inegalabilului Adrian Păunescu. Vocea lor candidă, patetică, dar și pătrunzătoare, cu acele tertete extrem de melodioase, făceau să vibreze coarda cea mai sensibilă a sufletului românesc, aducând oamenilor și îndeosebi tinerilor pacea, liniștea și speranța în mai bine. Prin prestațiile lor scenice în cele peste 9000 de spectacole, prin aparițiile lor emoționante cu interpretări originale, accentuate și de inocența și candoarea vocilor lor, numele „fraților Chiriac” (Ion Chiriac si fratele său Gelu), vor rămâne adânc încrustate în memoria culturală a neamului nostru. Piese precum „Moartea căprioarei”, „Trandafirul albastru”, „Actorul”, „Voi cânta iubirea”, „Un om în amurg”, „Prea târziu”, „Ti-am adus un oraș” și multe altele, la fel frumoase, vor rămâne în fonoteca de aur a culturii române. Nu știu câte orase din țară s-au bucurat de privilegiul de a avea un cântec sau imn dedicat lor, dar știu sigur că nici unul nu a avut parte de o linie melodică mai frumoasă, sau un mesaj mai onorant precum are Vasluiul, pe care Ion Chiriac l-a iubit cu inima, sufletul și muzica sa; «Te iubim, scump oraș / Liniștit, drag și blând», spune cantautorul și continuă cu refrenul; «Timpul trece-n statui / ca lăstarul spre rod / Orice om din Vaslui / e-un străvechi voievod / El înalță cetăți / de lumini și iubiri / și deschide noi porți / către mari împliniri»”, scria, anul trecut, Valeriu Lupu – doctor în științe medicale.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. De trei ori, BRAVO! Fratii Chiriac au fost emblema judetului Vaslui. Vor ramane in memoria noastra, ca primii reprezentanti ai muzicii folk. Toate piesele lor sunt demne de audiat, de memorat, de cantat. Odihna vesnica, draga Nelu! Sa fii sanatos, Gelule! Veti fi intotdeauna pentru noi, FRATII CHIRIAC si Nicolae Labis.

  2. De trei ori, BRAVO! Fratii Chiriac au fost emblema judetului Vaslui. Vor ramane in memoria noastra ca primii , si cei mai valorosi, reprezentanti ai muzicii folk. Toate piesele lor sunt demne de audiat, de memorat, de cantat. Odihna vesnica, draga Nelu! Sa fii sanatos, Gelule! Veti fi intotdeauna pentru noi, FRATII CHIRIAC si Nicolae Labis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here