19.8 C
Vaslui
02-oct.-2022

Prima zi liberă pentu elevi și preșcolari: Ziua Internațională a Educației!

- Advertisement -
ȘCOALĂ CU ÎNTRERUPERI… Ziua Internațională a Educației, sărbătorită pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri

LIBER… Ziua Internațională a Educației, sărbătorită pe data de 5 octombrie, va fi anul acesta în mijlocul săptămânii, mai precis într-o zi de miercuri. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri. În jur de 57.000 de scolari și preșcolari din județul Vaslui se vor bucura de ziua liberă, care este cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, care este structurat pe module de învățare.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea „privind învățământul superior”, din 1997, constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală. Organizarea noului an școlar este pe module, fiind eliminată denumirea de „semestre”. Acesta va fi împărțit în 5 module de învățare care vor alterna cu 5 vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți, când doar preșcolarii și elevii din clasele primare intrau în vacanța de toamnă, acum toți se vor bucura de aceasta. O nouă vacanță este cea din luna februarie care este decisă de fiecare inspectorat școlar.

Un an școlar extrem de relaxat!

Anul acesta, aproximativ 57.000 de elevi din județul Vaslui s-au întors în bănci, fiind prima dată în istoria recentă a școlii românești când debutul este atât de devreme. Cu toate acestea, mai este puțin până la prima zi liberă din acest an care este programată pe data de 5 octombrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Educației. Încă din 1994, ziua de 5 octombrie marchează Ziua Internațională a Educației, un motiv de sărbătoare în școli. Conform unui articol din contractul colectiv de muncă al profesorilor, aceasta este zi liberă legală pentru cadrele didactice. Vă reamintim că  prima vacanță, cea de toamnă, va avea loc în ultima săptămână din luna octombrie, respectiv 24 – 30 octombrie. Apoi urmează încă trei zile, pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 decembrie, de Marea Unire, și pe 2 decembrie. Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie. O nouă vacanță, intitulată „vacanța de schi”, va avea loc în perioada 20 – 26 februarie 2023, urmând ca ultima să fie în aprilie, între 7 și 18. Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a vor încheia anul școlar pe 2 și pe 9 iunie, pe când restul elevilor vor termina pe 16 iunie 2023. Astfel, atât elevii claselor terminale, cât și ceilalți tineri vor avea 33 de zile de vacanță sau zile libere de la stat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.