Primar de meserie: “Sunt uitat aici de pe vremea lui Ceauşescu!

*Este declaraţia celui mai longeviv primar din Vrancea, social-democratul Ştefan Sîchin de la Boloteşti. care se află în primărie din 1982 u la Soveja, cetăţenii şi-au ales în funcţie primarul de pe vremea comunismului * fostul procuror păncean Costică Ciolan s-a întors în primărie după 22 de ani, la 70 de ani * un alt “primar pe viaţă” este învăţătorul Ion Gogoriţă de la Nistoreşti, care se află în post din 1990

Sunt primari de-o viaţă şi au mai caştigat un mandat. Într-un top naţional, în primii cinci sunt şi doi vrînceni, primarul de la Boloteşti, Stefan Sîchin, şi cel de la Nistoreşti, Ion Gogoriţă, ambii de la PSD, partid care a preluat activul de la Partidul Comunist Roman, după 1900 şi care domină administraţia locală din judeţ cu mană forte de 22 de ani. Primul este de 28 de ani primar. În timp ce unii au strans 30 de ani la şaibă, Stefan Sîchin a strans la semnat hartii. Este primar în comuna Bolotesti din anii 80. Spune despre el că l-au uitat comuniştii în primărie. La recentele alegeri a caştigat în faţa contracandidaţilor săi cu 65%.

Ştefan Sîchin a fost numit primar de PCR Vrancea în toamna anului 1982. Pe atunci era secretar al Comitetului Comunal de Partid. “Şi eu am uitat de cand sunt primar… Sunt uitat aici de pe vremea lui Ceauşescu, dar nu este vina mea, ci a cetăţenilor care m-au votat”, ne-a spus primarul Ştefan Sîchin. În Vrancea este singurul primar care conduce administraţia încă de pe vremea comuniştilor. Cat priveşte activitatea sa, părerile celor din Boloteşti sunt împărţite. Unii îl blamează că nu a făcut mai nimic în comună, în timp ce alţi spun că este un om bun şi că de cand se ştiu Ştefan Sîchin este primar în comună.

Un fost primar comunist a ieşit caştigător la Soveja

La scrutinul de duminica trecută, fostul procuror Costică Ciolan de la Panciu a candidat din partea USL şi a caştigat Primăria Soveja dintr-un foc, cu peste 60% din sufragii. Asta în ciuda faptului că bate spre 70 de ani. Puţini ştiu că şi acesta a fost primar comunist. ”Au venit mulţi cetăţeni la mine şi mi-au cerut să candidez”, ne-a spus Costică Ciolan. Noul primar al Sovejei a mai condus primăria din 1979 pană în 1989. După Revoluţie s-a întors la şcoală şi a devenit procuror. Timp de 22 de ani şi-a făcut meseria la Parchetul de pe langă Judecătoria Panciu. Anul trecut a ieşit la pensie şi a luat decizia să se întoarcă în politică, la prima dragoste, de partea celor care au preluat puterea după revoluţie. Ciolan ne-a spus că una din priorităţile sale este să revitalizeze turismul în fosta staţiune Soveja, fapt pe care l-a dorit şi fostul primar social-democrat şi democrat-liberal Costel Pleşa, pe care l-a bătut în alegeri. Un alt lucru pe care şi-l doreşte primarul procuror este să refacă infrastructura rutieră. ”Au fost numai promisiuni, sunt străzi în comună pe care din 1989 nu s-a cărat nicio căruţă de piatră”, a încheiat noul primar Ciolan, care vorbeşte din experienţă de … primar dinainte de 1989, cand omologul lui Oprişan la judeţ era fosta prim-secretară Niculina Moraru.

Primari comunişti pensionaţi

Alegerile de duminică au scos la pensie alţi doi veterani ai partidului unic, Neculai Noapteş, de la Jitia, care şi-a început cariera în administraţie ca secretar comunal, şi Ovidiu Butuc de la Bilieşti. Noapteş are 80 de ani şi a fost ales prima dată în funcţie în 2000, după ce, 26 de ani a fost secretar al primăriei. Anul acesta a decis să nu mai candideze. Alegerile locale din 2008 l-au trimis acasă pe un alt primar comunist, Gheorghe Călin, care a avut performanţa de a conduce două localităţi înainte şi după 1989, Mera şi Broşteni. Toţi aceştia s-au aflat de partea FSN, partidul care a preluat puterea după 1989. iar ulterior au fost preluaţi de PDSR şi PSD, după cum s-au rebrenduit neocomuniştii din Romania. Din păcate, în afară de experienţa administrativă deloc de neglijat, foştii edili comunişti au menţinut în primării şi mentalităţile de factură veche.

Ion Gogoriţă este primar din 1990

Un alt exemplar din “specia” primar pe viaţă este Ion Gogoriţă de la Nistoreşti. Acesta ocupă funcţia de primar din 1990 încoace şi acum a mai caştigat un mandat de încă patru ani. Ion Gogoriţă este neînvins din 1990 în comuna Nistoreşti. Recentele alegeri l-au plasat din nou în frunte pentru un nou mandat, după ce a caştigat în faţa contracandidatului său cu 82% din sufragii. Întrebat care este secretul “veşniciei” lui în funcţia de primar al comunei, fostul învăţător Ion Gogoriţă a spus că “pune suflet în funcţia de primar”. Clar este că de 22 de ani este primar în Nistoreşti. Îşi aduce aminte că în 2000 a avut de luptat cu 9 contracandidaţi, cinci dintre ei au fost prietenii din copilărie din cătunul cu 25 de case unde a locuit.

www.ziaruldevrancea.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ