spot_imgspot_img
7.6 C
Vaslui
18-apr.-2024

Primaria Bacau a atras 35 milioane de euro, investitii in infrastructura rutiera, sociala si de turism

- Advertisement -

– primarul Romeo Stavarache si ministrul Dezvoltarii Regionale Eduard Hellvig au semnat duminica contractul de finantare pentru constructia de locuinte sociale pe strada Henri Coanda – proiectul de aproape un milion de euro face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Bacau, alaturi de alte proiecte in valoare de 24 milioane de euro – lor li se adauga modernizarea Insulei de Agrement, un proieict de peste 10 milioane de euro u pina acum municipiul Bacau a atras 300 milioane de euro, iar targhetul pina in 2013 este de 600 milioane de euro

La Centrul de Afaceri si Expozitii “Mircea Cancicov” din Bacau a fost semnat duminica de catre Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau si Eduard Hellving, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului contractul de finantare a proiectului “Reabilitare si modernizare imobil str. Henri Coanda nr.9, cu destinatia locuinte sociale”. Cladirea degradata din strada Henri Coanda va fi transformata intr-un bloc de locuinte sociale. Acesta va dispune de 49 de spatii de locuit, dintre care 17 garsoniere si 32 de apartamente. Aici vor fi gazduite aproximativ 100 de persoane din categorii defavorizate care vor beneficia de conditii decente de trai, în locuinte modernizate. “Atragerea de fonduri europene a reprezentat o prioritate a intregii echipe administrative si a mea personal, nu doar pentru proiecte mari, de infrastructura sau de mediu, ci si pentru proiecte sociale. Un primar trebuie sa aiba in vedere toti locuitorii unui oras, iar sprijinirea categoriilor defavorizate ramine o preocupare a oricarei comunitati care se respecta”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 3,1 milioane de lei, din care peste doua milioane de lei reprezinta cofinantare UE, 153.812 de lei de la bugetul local, iar 917.824 de lei sint de la bugetul de stat. Perioada de implementare a lucrarilor este de 19 luni.

Municipiul Bacau, pol de dezvoltare urbana – 25 milioane euro atrasi de la UE

Acest proiect este al saselea pe care primarul Romeo Stavarache il semneaza in ultimele saptamini, dupa proiectele de infrastructura care vizeaza modernizarea Caii Moinesti, podul peste Trebes, pasarela Margineni, Mioritei – 9 Mai – Vintului – Vadu Bistritei, I.L. Caragiale – Milcov – intersectie Letea, pasaj Letea, reabilitarea si dotarea azilului de batrini si cel mai asteptat proiect de catre bacauani, modernizarea Insulei de Agrement. Municipiul Bacau a fost declarat de Guvernul Tariceanu pol de dezvoltare urbana. De aceea, UE a alocat pentru dezvoltarea orasului, rutiera si sociala, 24 milioane de euro. “Incercam sa devenim un oras european, atit prin investitiile in infrastructura pe care le realizam, cit si prin deschiderea fata de ceea ce inseamna relatii externe. Pentru un primar “ora exacta” se da la Bruxelles, acolo unde se stabilesc prioritatile Uniunii Europene si modul in care vor fi alocate fondurile. Sint voci care mi-au facut o vina din aceasta deschidere fata de UE. Lor le spun doar atit: datorita demersurilor mele, in toata Uniunea Europeana vor fi alocate fonduri pentru reabilitarea termica a blocurilor”, mai spune Primarul Romeo Stavarache. Pina acum, prin toate proiectele derulate in municipiul Bacau, din 2005 incoace, s-au atras peste 300 milioane de euro, iar targhetul este de 600 milioane de euro pina in 2013.

Reabilitarea pasajului Letea

Proiectul de investitie se ridica la 7,2 milioane de lei, din care aproape cinci milioane de lei este finantarea europeana nermabursabila. Aici vor intra si strazile Milcov, I.L. Caragiale, pasajul Milcov, strazile 9 Mai – Vintului – Vadu Bistritei, iar durata de implementare va fi de 27 de luni.

Modernizare Calea Moinesti

Investitia se ridica la 38,9 milioane de lei. Ea va include reabilitarea pasajului Margineni, prin extinderea celor doua benzi la patru benzi de circulatie, modernizarea strazii Calea Moinesti, a podului peste piriul Trebes si intersectia strazilor Mioritei – Calea Moinesti – Energiei unde se va amenaja un sens giratoriu. Nu va fi uitat iluminatul public.

Reabilitarea azilului de batrini si locuinte sociale

Componenta sociala are in vederea reabilitarea si dotarea azilului de batrini. Investitia se ridica la 4,5 milioane de lei, din care peste trei milioane sint fondurile nermabursabile atrase de la UE. Pe strada Henri Coanda se va amenaja un ansamblu de locuinte sociale intr-un imobil dezafectat, realizindu-se astfel 49 de apartamente. Investitia se ridica si ea la 720.000 de euro. Toate aceste proiecte care fac parte din PIDU al municipiului Bacau insumeaza 24 milioane de euro.

Insula de Agrement, proiectul cel mai iubit de bacauani

Modernizarea Insulei de Agrement este cea mai asteptata investitie de catre bacauani, de mai bine de 20 de ani. Aici nu s-au facut in ultimii ani decit lucrari de curatenie, dar acum, fata insulei se va schimba radical. Investitia se ridica la peste 52 milioane de lei, jumatate din suma fiind pusa la bataie de europeni. Vizitatorii Insulei de Agrement vor putea gasi aici la finalul lucrarilor un aqualand cu piscine si patru tobogane mari, piscina cu valuri, Lazy river, plaje, debarcader, alei de promenada, o biblioteca si ceainarie sau o parcare supraetajata la intrarea pe insula. Toate aceste lucruri se vor face fara alterarea spatiului verde, iar proeictul a fost in asa fel gindit incit Insula de Agrement sa ramina o oaza verde pentru oras. Toate proiectele care s-au semnat ieri au ca termen de finalizare doi ani. Dupa semnarea contractelor de finantare urmeaza pasul achizitionarii prin licitatie a celor care se vor ocupa de punerea lor in practica, de efectuarea lucrarilor. Toate aceste proiecte au ca finalitate cresterea calitatii nivelului de trai in municipiul Bacau, rezolvarea problemelor de mediu si crearea de noi locuri de munca.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.