spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
13-apr.-2024

Primăria Vaslui își construiește o centrală electrică fotovoltaică pentru a reduce cheltuielile din oraș

- Advertisement -

INVESTIȚIE… Primăria municipiului Vaslui și-a propus să construiască un parc fotovoltaic, pe șes la Brodoc, pentru a reduce cheltuielile cu energia electrică din oraș. Investiția se va întinde pe 30.000 mp și va avea o putere instalată de 2 MW. Mare parte a energiei electrice produsă de parcul fotovoltaic va fi folosită pentru transportul public din oraș, și anume pentru alimentarea troleibuzelor. Proiectul este propus de primarul Vasile Pavăl, va fi realizat prin fonduri europene, iar primul pas îl va constitui votul consilierilor locali.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Vaslui de joi, 29 februarie, se va afla și proiectul de hotărâre privind depunerea cererii de finanțare “Centrală electrică fotovoltaică pentru autoconsum și rețele electrice pentru evacuare putere”, în cadrul Apelului de proiecte “Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice” și asigurarea cheltuielilor neeligibile și conexe. În cadrul acestui apel, se acordă o finanțare de 1.1 milioane euro per MW. Cum parcul fotovoltoaic gândit de primărie va avea o putere instalată de 2 MW, se estimează o finanțare nerambursabilă de 13 milioane lei pentru acest proiect. Alte 4,9 milioane lei vor reprezenta cheltuieli neeligibile, ele urmând a fi contribuția proprie a

Municipiului Vaslui. Parcul fotovoltaic va fi amplasat pe șesul dintre Vaslui și Rediu, spre Brodoc, suprafața necesară pentru construirea lui fiind de aproximativ 30.000 de metri pătrați. În urma analizelor prezentate de specialiști, s-au desprins două scenarii care diferențiază prin modul în care panourile fotovoltaice se contectează la rețea: 1- Centrală fotovoltaică cu injecție în instalația de utilizare și 2- Centrala fotovoltaică cu injecție în rețeaua electrică a distribuitorului de energie electrică. Pentru primul scenariu, care este și cel recomandat, costurile estimate pentru realizarea obiectivului de investiții este de 14,8 milioane lei fără TVA, pe când pentru al doilea scenariu costurile se ridică la 15,1 milioane lei fără TVA. În ceea ce privește forța de muncă necesară pentru realizarea investiției, se estimează că va fi nevoie de un șef de șantier, doi șefi punct lucru, un responsabil tehnic cu execuția, un responsabil cu achizițiile, un diriginte de șantier, un topograf, un responsabil tehnici producție PM și PSI, 18 munictori calificați, șoferi, mecanici de utilaje și 2 muncitori necalificați. În total, un personal de execuție de 28 de persoane.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

 1. Bravo Gogu, tot ce face Pavel, se cheamă …dezastru financiar!!! Vasluiul nu va câștiga nimic, doar va plăti furaciunile primăriei. Ce mârlan😡😡😡

 2. Un dobitoc de marlan venit de la coada vacii sa mi hotarasca mie ce e bun si ce nu e bun.De cand a venit la primarie numai paranghelii si baute a făcut în orașul ăsta.

 3. Costurile pentru 1MW investitii in parcuri fotovoltaice sunt aproximativ 4,5 milioane lei plus Tva, inclusiv infrastructura
  Adica pt 2 MW rezulta cam 11 milioane lei cu Tva Inclus!
  Productia anuala in zona Vasluiului este de aproximativ 1380 ore!
  Rezulta o productie 2760 MWh anual
  La incasari maxime de 90 euro pe Mw( dar vara incasari cu mult mai mici) ar fi maxim 248000 euro
  Costuri cu intretinere anuala ar fi de aproximativ 50000 euro, ramane un net de 200000 euro, aprox 1milion lei
  Acum daca numarul angajatilor la acest proiect ajunge la 20! Vasluienii vor cheltui aproximativ 5 milioane lei, bani neeleigibili, pentru ca sa se plateasca 16 salarii, nu pentru a scadea costurile cu iluminatul public! In conditiile in care s-ar incasa vara , pret maxim de 90 euro/MW! Insa vara pretul energiei pe bursa poate ajunge si sub zero, la energia produsa de panouri fotovoltaice!

 4. Toate investiție astea care cică sunt pentru economie trebuie sa vina la pachet si cu reduceri de taxe, nu ne încălzește cu nimic daca ei plătesc mai puțin si noua an de an ne măresc taxele, si încă ai adaugă altele, din ce in ce sunt de tras a răspundere, unde mama măsii se mai duc taxele ?

 5. Parca vroia sa faca aeroport, acu fura curent?…Daca ar mai sta un mandat ar face baza aerospatiala la Vaslui…ca oricum nu suntem cu picioarele pe pământ în comparație cu altii…o adunătură de hoti în conducerea celui mai sărac și mai ales corupt oraș din țară….nu sunteti in stare de nimic.niste mamaligi.

 6. Da noi mai avem primar? Ca sta plecat cu saptamanile si lumea e disperata, are nevoie de semnatura lu tovarasu. Si-a facut avere pe spatele orasului, si lui si betivilor aia de copii ai lui. O rusine de om. Du-te cu noaptea, bine ca scapam de tine.

  • Dar nici nu a mai fost prezent de cand a venit ciolacu la Vaslui … iarna asta ne-a pus sa dam noi ,cetatenii, zapada.. acu orasul iar e plin de gropi .. pe care nimeni nu le rezolva … pretul la apa e printre cel mai mare din tara .. dar vin alegeriile .. psd mai face o „cheta” la partid.. mai trimite niste plinate cu consulatii gratis pentru vedere.. si uite asa mai mergem 4 ani inainte …

   • Lipsa de viziune. Acest lucru trebuia făcut demult. Tot ce se face in acest oraș se face pe bani mulți, șifonați. Absolut tot. De la cultura, învățământ, la infrastructură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.