spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Primăria Vaslui modernizează Copoul cu o firmă care a aparținut unui condamnat definitiv pentru fraudarea fondurilor europene (FOTO, DOCUMENTE)

- Advertisement -
DESCURCĂREȚ… În județul Vaslui, aproape că nu este primar PSD care să nu-l cunoască pe Bogdan Cioncu. În 2020, patronul firmei Elitconstruct a fost condamnat definitiv după ce a fost găsit vinovat de fraudarea fondurilor europene. Doi ani mai târziu, după ce a înființat o altă societate pe care i-a pasat-o mamei lui, acesta revine în afaceri și semnează un contract de 8,4 milioane de lei cu instituția condusă de Vasile Pavăl.

PE URMELE BANILOR… După ce a primit felicitări și premii pentru felul cum a transformat Copoul într-unul dintre cele mai frumoase parcuri din țară, primarul municipiului Vaslui și-a propus să-și dea doctoratul în spații verzi. Acesta vrea acum să extindă Copoul și în zona fostelor sere, terenul propus pentru reabilitare măsurând aproximativ 16.000 de mp. Instituția condusă de Vasile Pavăl a predat deja amplasamentul pentru începerea lucrărilor, contractul fiind atribuit unei societăți din Negrești. Până aici toate bune și frumoase, mai ales că investiția cu siguranță va lua ochii vasluienilor. Redactorii ziarului Vremea Nouă au pornit pe urmele companiei care a câștigat licitația, SC Katar Conneg SRL, și așa am aflat că până în toamna anului 2020, aceasta a aparținut lui Bogdan Cioncu, un afacerist local, condamnat definitiv de Curtea de Apel Iași după ce a fraudat fondurile UE și pe cele ale Primăriei Huși, alocate pentru construirea unui parc. Negreșteanul a fost acuzat de procurori că a folosit date false pentru a obține pe nedrept banii, iar societatea implicată la acel moment în această fraudă se numește SC Elitconstruct SRL. Compania a fost, de asemenea, condamnată, în urmă cu doi ani, de aceeași instanță, la o amendă penală de 200.000 de lei și interzicerea, pentru o perioadă de trei ani, să mai participe la licitații publice. Băiat deștept, Cioncu a găsit portița să rămână conectat la robinetul cu bani publici, implicându-și propria mamă în afacerile cu statul. Negreșteanul i-a transferat acesteia toate părțile sociale ale SC Elitconstruct, dar și ale Katag Conneg SRL, societate care a primit zilele acestea de la Primăria Vaslui un contract de 8 milioane de lei, pentru extinderea Parcului Copou.

În 2011, în municipiul Huși era inaugurat unul dintre cele mai scumpe parcuri din România, unde numai un singur tobogan a costat aproape cât o garsonieră. Șase ani mai târziu, în 2017, procurorii DNA anunțau trimiterea în judecată a administratorului firmei care a construit parcul costisitor. Bogdan Cioncu, administratorul Elitconstruct, era cunoscut în județ ca fiind un apropiat al PSD, firma sa fiind abonată la contractele cu finanțare publică. În cazul părculețului de la Huși, deși reprezentanții Primăriei Huși au fost cei care au prezentat instituțiilor europene documentele pentru decontarea lucrărilor, nimeni din administrația locală nu a fost găsit vinovat. ”În cursul anului 2011, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, intitulat <<Creare parc nou în municipiul Huși>>, inculpatul Cioncu Bogdan, în calitate de administrator al SC Elitconstruct SRL Negrești, a depus la Primăria Huși, beneficiara lucrărilor, mai multe înscrisuri inexacte (facturi, situații de lucrări, etc.), care atestau costuri supraevaluate ale unor materiale cu suma totală de  553.548 lei. Ulterior, fără vinovăție, beneficiarul proiectului a prezentat documentele respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, actualmente Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, aceste demersuri având ca rezultat obținerea, fără drept, de către Municipiul Huși, a sumei totale de 686.399 lei”, au precizat procurorii DNA. Dosarul a fost înaintat de DNA Iași, Tribunalului Vaslui spre soluționare, Bogdan Cioncu fiind acuzat de “folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene”. Părculețul din Huși a fost construit cu fonduri europene, în proporțiie de 75%, în timp ce Consiliul Local a investit 25% din valoarea proiectului. Primarul municipiului, Ioan Ciupilan, anunța la inaugurare că în acel părculeț își vor petrece timpul liber mii de oameni din Huși și din comunele arondate, edilul scoțând în evidență condițiile moderne ale spațiului de joacă pentru copii: tobogane, căsuțe de escaladare, mese de tenis și șah, leagăne. Achiziționarea acestora s-a făcut la costuri exorbitante, însă autoritățile au invocat că acestea au fost aduse din străinătate, având o calitate deosebită. Spre exemplu, pentru toboganul mare din parcul destinat copiilor s-a plătit 14.000 de euro, iar pentru altul, de dimensiuni mai mici, 12.000 de euro.

Achitat de Tribunalul Vaslui, condamnat de Curtea de Apel Iași

Parculețul amenajat de SC Elitconstruct în Huși

După punerea în mișcare a acțiunii penale în acest dosar, Ministerul Dezvoltării Regionale și al Fondurilor Europene de la acea vreme a decis să se constituie parte civilă în cauză, iar procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ale lui Bogdan Cionca și ale companiei SC Elitconstruct SRL. După epuizarea judecării fondului, Tribunalul Vaslui a decis achitarea inculpaților, însă DNA a formulat apel, pe care l-a cîștigat. Astfel, în data de 21 august 2020, prin Decizia Penală nr. 602, Curtea de Apel Iași a decis să-i aplice lui Bogdan Cioncu o pedeapsă definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, pe o durată de încercare de trei ani, după ce, în prealabil, a schimbat încadrarea faptei în participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, cu scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. De asemenea, SC Elitconstruct SRL a primit o condamnare la plata unei amenzi penale de 200.000 de lei și interzicerea, pentru o perioadă de trei ani, să mai participe la licitații publice. Atât patronul, cât și compania au fost obligați să restituie Ministerului Dezvoltării Regionale și al Fondurilor Europene suma de 686.399 de lei, reprezentând prejudiciul.

Facturi umflate și la Spitalul Județean de Urgență Vaslui

Parcul din Huși nu este singura lucrare din care omul de afaceri din Negrești a încearcat să obțină bani frumoși, încărcând facturi. În 2015, Elitconstruct SRL a prins lucrări de modernizare la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, instituție aflată în subordinea lui Dumitru Buzatu. Povestea, în acest caz, a fost simplă: Inspectoratul pentru Situații de Urgență a cerut realizarea unei scări exterioare suplimentare, Consiliul Județean a făcut proiectul, iar execuția a ajuns, deloc întâmplător, la Elitconstruct. La acea vreme, redacția ziarului Vremea Nouă a intrat în posesia unui borderou centralizat de plată, din care am aflat că firma lui Cioncu a încărcat în mod exagerat situațiile de lucrări, cerând bani în plus față de ceea ce se angajase inițial. De exemplu, numai la “termosistem cu vată minerală bazaltică”, Cioncu trece în plus 34,49 mp, la un pret mediu de 93,5 lei/mp montat. Alte lucrări în plus: tencuieli – 30 mp, glet de ipsos – 27,67 mp, montare demontare schele metalice – 33 mp, zidarie din blocuri bca – 6,21 mp. Firma negresteanului nu s-a mulțumit cu atât și a mai trecut în plus 7,28 tone transport rutier beton pe distanță de 10 km și încă 6 mc de beton în plus, la legătura cu corpul C al Spitalului Județean.

Schimbarea la față

La un an după trimiterea în judecată, Bogdan Cioncu înființează o nouă societate, pe care apoi o transferă în familie. Astfel, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, pe 17 decembrie 2018 ia naștere SC Katar Conneg SRL, companie care la momentul înființării avea doi asociați persoane fizice: Maria Cioncu și fiul acesteia, Bogdan Cioncu. Obiectul de activitate declarat este lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale. În 4 septembrie 2020, la o lună după ce Curtea de Apel Iași pronunță condamnarea, cei doi patroni se reunesc într-o adunare generală și decid ca Bogdan Cioncu să-i cesioneze mamei sale toate părțile sociale pe care le deținea la SC Katar Conneg SRL (95% din firmă), precum și să-i predea acesteia mandatul de administrator. În data de 29 octombrie 2020, o mișcare identică cu cea petrecută în cazul SC Katar Conneg SRL are loc și în structura acționatului SC Elitconstruct SRL. Practic, Bogdan Cioncu, care deținuse calitatea de asociat majoritar, precum și funcția de administrator al celor două companii, a decis să părăsească societățile cesionându-i mamei sale, Maria Ciocu, toate părțile sociale, precum și mandatul de administrator. Astfel încât, Maria Cioncu este, în prezent, unicul asociat al celor două companii și administratorul acestora.

După părculețul din Huși, urmează “Copou Vaslui, la superlativ”

Bogdan Cioncu

Toate bune și frumoase în aceste mutări și transformări dacă Bogdan Cioncu n-ar fi suferit o condamnare penală definitivă într-un dosar privind fraude cu fonduri europene. Credeți că această condamnare a deconectat familia negreșteanului de la contractele cu statul? Ei bine, nu! Și asta pentru că societatea mamei lui, SC Katar Conneg, a câștigat, de curând, licitația privind extinderea Parcului Copou din municipiul Vaslui, contractul ridicându-se la peste 8,4 milioane de lei, fără TVA. La fel ca la Huși, societatea trebuie să construiască, printre altele, și zone de joacă pentru copii. La fel ca edilul Hușului, și primarul municipiului Vaslui a accentuat “nevoia unor lucrări și finisaje de calitate”. Iată ce au scris reprezentanții Primăriei Vaslui, zilele trecute, pe pagina de Facebook a instituției. “Copou la superlativ. 28 martie 2022 este data la care Primăria municipiului Vaslui a predat amplasamentul pentru începerea lucrărilor proiectului Reconversia unui teren degradat din zona Copou în zonă verde și de agrement, proiect ale căror lucrări vor fi executate de Asocierea SC Katar Conneg SRL (lider) și SC Euras Green Company SRL (ofertant asociat), cîștigătorii licitației. Proiectantul este SC Paltinul Interax SRL. Valoarea contractului este de 8.469.071,59 lei fără TVA, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 21 de luni. Prin intervențiile asupra celor 16.073 mp, zona propusă pentru reabilitare va avea la final pergole, bănci, alei, rastele pentru biciclete, zone de joacă pentru copii, pe grupe de vârstă (1-5, 5-8, 8-12 ani), fântână arteziană pietonală în suprafață de 115 mp, zone verzi cu vegetație perenă și anuală, rețele electrice, instalație de apă-canalizare și sistem de irigații. Totodată, se va realiza o parcare între str. Andrei Mureșan și terenul supus lucrărilor de reconversie. Prezent la activitate, primarul municipiului, ing. Vasile Pavăl, a accentuat nevoia unor lucrări și finisaje de calitate, cu materiale conforme, întrucât spațiul supus atenției va constitui un model în amplul proiect de reamenajare a întregului parc Copou în viitor”, se arată în postarea primăriei. Iată cum modelul de afaceri “mama mea sunt eu”, patentat de Marian Oprișan la Vrancea, se extinde și la Vaslui, oraș care în secolul 21 încă nu are toate străzile asfaltate, dar care se pregătește să dea peste 1,7 milioane de euro unui personaj cu un trecut dubios, pentru amenajarea de noi spații verzi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.