spot_img
6.9 C
Vaslui
07-dec.-2024
spot_img

Primăria Vaslui vrea să ridice mașinile parcate neregulamentar. Ce prevede regulamentul pus în dezbatere publică

- Advertisement -
PROPUNERE… Primăria Vaslui a pus gând rău tuturor celor care își parchează neregulamentar mașinile, lansând în dezbatere publică un regulament prin care aceste vehicule să poată fi ridicate de pe domeniul public.

PREGĂTIRI… Mașinile oprite, staționate sau parcate neregulamentar în municipiul Vaslui vor putea fi ridicate de către un operator autorizat, pe baza unui regulament ce trebuie aprobat de Consiliul Local. Documentul, pe care vi-l prezentăm integral la finalul articolului, s-a aflat până ieri în dezbatere publică. Pentru vasluieni, demersul inițiat de primărie nu se află în topul priorităților. Aceștia și-ar dori ca înainte de ridicarea mașinilor, primăria să asigure suficiente locuri de parcare în oraș.

Municipiul Vaslui suferă grav la capitolul locuri de parcare, însă Primăria Vaslui a născocit o metodă de a mai face ceva bani, în special de pe urma celor care își parchează neregulamentar mașinile. Regulamentul privind desfășurarea activităților de ridicare, relocare, transport, debarcare, depozitare și restituire a vehiculelor staționate neregulamentar s-a aflat, până ieri, în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Vaslui, iar în viitorul apropiat urmează să fie votat de Consiliul Local. Constatarea staționării, parcării neregulamentare se va face de către polițistul local din cadrul Poliției Locale Vaslui, care va chema la fața locului operatorul specializat. Acesta din urmă va fotografia vehiculele cu mijloacele din dotare, înainte de ridicare. Transportul la locul de depozitare se va realiza în condiții care exclud deplasarea pe propriile roți a vehiculului ridicat. Agenții constatatori vor dispune în scris măsura tehnico-administrativă de ridicare a vehiculelor pe formularul tipizat – Dispoziție de ridicare care va fi

întocmit în 3 (trei) exemplare, din care: unul rămâne la agentul constatator, al doilea la operatorul economic care execută operațiunile de ridicare, iar al treilea exemplar va fi înmânat proprietarului sau deținătorului legal al vehiculului, la momentul prezentării la locul de depozitare. Dispoziția de ridicare trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații: a) data, ora și locul ridicării vehiculului; b) funcția, numele și prenumele polițistului local care dispune măsura tehnico-administrativă, precum și unitatea din care acesta face parte; c) indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată; d) mențiuni privind înregistrarea foto sau video a staționării neregulamentare a vehiculului; e) mențiuni privind avariile vizibile la vehicul; f) datele privind numărul de înmatriculare/înregistrare și marca vehiculului.

Tarifele pe care deținătorii vehiculelor ridicate vor trebui să le plătească

Activitatea de ridicare cu mijloace speciale a vehiculelor presupune ca personalul operatorului să fotografieze sau să înregistreze pe suport video vehiculul înainte și după efectuarea operațiunilor de ridicare, transport, debarcare și depozitare, cu evidențierea datei și orei, pentru evitarea eventualelor litigii cu proprietarii acestora. Pasul doi înseamnă ridicarea, transportul, debarcarea și depozitarea vehiculelor în condiții de siguranță, astfel încât să nu se producă niciun eveniment rutier, iar vehiculele ridicate să nu fie deteriorate. În cazul deteriorării vehiculului în timpul manevrelor de ridicare, transport, debarcare și depozitare, operatorul va fi obligat să despăgubească proprietarul sau deținătorul acestuia. Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se va pune în executare sau va înceta, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane.

Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative de ridicare, transport și depozitare. Pentru activitatea de ridicare, transport, debarcare și depozitare a vehiculelor, operatorul va aplica următoarele tarife: a) tariful de ridicare vehicul – 100 lei/vehicul; tariful de transport și debarcare vehicul – 200 lei/vehicul; și tariful de depozitare vehicul – 50 lei/vehicul/zi. Tarifele includ T.V.A. În cazul în care proprietarul/deținătorul legal ori conducătorul vehiculului staționat neregulamentar se prezintă la locul constatării contravenției înainte de încheierea operațiunilor de ridicare, va fi obligat la plata unei jumătăți din tariful de ridicare, iar operatorul nu va mai efectua manevrele specifice măsurilor menționate. Dacă proprietarul vehiculului sau conducătorul auto se prezintă după ridicarea pe autospecială dar înainte de plecarea acesteia, vehiculul ridicat nu va mai fi transportat în locul special amenajat la cererea deținătorului, dar contravenientul va

trebui să achite integral taxa de ridicare. Restituirea vehiculului ridicat se va face în cel mai scurt timp, după ce proprietarul sau deținătorul legal, persoană fizică sau juridică, face dovada achitării tarifului stabilit pentru activitățile de ridicare, transport, debarcare și depozitare, pe baza: cererii de restituire; actului de identitate al solicitantului; cărții de identitate a vehiculului și certificatului de înmatriculare. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se va asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore, iar administratorul domeniului public va lua toate măsurile ce se impun în vederea asigurării protecției spațiului respectiv.

Alte locuri unde se va aplica regulamentul

Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, vor fi ridicate și mașinile parcate în zone afectate de lucrări sau care blochează frontul de lucru în cadrul executării unor lucrări de reabilitare, modernizare sau intervenție la infrastructura tehnico-edilitară și stradală a municipiului Vaslui. Măsura ridicării și relocării vehiculelor se dispune de către polițiștii locali chiar dacă în locul respectiv nu există panouri adiționale sau indicatoare rutiere de

restricționare, fără ca proprietarul/deținătorul legal al vehiculului să fie obligat la plata taxei de ridicare. Activitatea de ridicare și relocare a vehiculelor staționate/parcate pe domeniul public/privat al municipiului Vaslui se aplică și în zonele de acțiune a autospecialelor aparținând S.M.U.R.D., Seviciului de Ambulanță, Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei, S.R.I., S.P.P., Ministerului Public, M.Ap.N, Pompierilor, Administrației

Penitenciarelor, care participă la intervenții în caz de urgență, precum și în zonele afectate de executarea unor lucrări de reabilitare, modernizare sau intervenții la structura tehnico-edilitară.

Vasluienii, către conducerea primăriei: “începeți prin a crea parcări”

Locuitorii municipiului Vaslui sunt de acord ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, însă și-ar dori ca înainte de acest demers, primăria să creeze mai multe locuri de parcare în oraș, ca proprietarii de autovehicule să aibă unde-și lăsa mașinile fără să încalce legea. În plus, foarte mulți oameni se plâng că în parcările deja existente din municipiu zac abandonate zeci de mașini, care ar trebui duse la fier vechi înainte ca acest regulament să fie pus în aplicare.

REGULAMENT – privind desfășurarea activităților de ridicare, relocare, transport, debarcare, depozitare și restituire a vehiculelor staţionate neregulamentar, a celor avariate sau imobilizate pe domeniul public sau privat al municipiului Vaslui precum și relocarea vehiculelor staționate/parcate în zonele afectate de lucrări ori intervenții

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Da de Neacșu nu zici nimic Vivi?
    Ăla blocheaza 2 benzi din patru .
    Are mașină parcată și pe sensul de dus spre Iași și pe partea aialaltă.
    Mușchiul lui!!!!

  2. Pina aici toate bune / rele cum or fi , dar despre autovehicolele din mediul rural pe care proprietarii / conducatorii auto le parcheaza in municipiul Vaslui si vin dupa ele chiar si dupa o saptamina doua ce ziceti ? a, noi platim impozite si altii beneficiaza de facilitatile Primariei , asta au luat-o in calcul cei din Primaria Vaslui?

  3. Altă metodă care asmute oamenii între ei…in loc sa se faca un control în parcari….unde sunt masini abandonate…inca ceva sunt indivizi care au cate 2 masini în fața blocului sau chiar în parcari.ar trebui o lege în care sa nu mai permita sa iti aduci tot parcul auto la scara sau în fața locației unde locuiești sau iti desfasori activitatea.Exact ca faza: umbli cu o pereche de chiloți…pe tine….si nu cu 10….perechi…o lege a bunului simt.sa nu ocupe abuziv locurile de parcare….sa fie facute niste marcaje…delimitari…pe marginea șoselei unde se poate parca cu o dimensiune de 5-6 metri si cand nu ai parcat corect sa vina sa o ridice….pe multi ii doare in cur…daca mai vrea altcineva sa parcheze…langa ei…ocupa 2 locuri…cel puțin….regul clare si simple….bunul simt în primul rând care lipseste la români….

  4. Țara arde… Mai sunt și locuri pe unde vor ridica mașinile, sigur pe lângă troleibuz, garantat pe spațiul verde, acolo ar trebui sa și facă stație permanenta… Ca doar acolo e beleaua… Dar ce facem cu nenea ăla cu furajele spre M Grecilor care și a luat de la el putere și trotuar și oprește traficul când vor mușchii lui și are parcarea goala dar își lasă mașinile lui pe stradă? Ca asa vrea el… Cam așa e peste tot… Dar numai tupeiști pest

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.