spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Primarii intră în grevă

- Advertisement -

Primarii comunelor vrâncene vor intra în grevă pe 15 septembrie pentru a protesta faţă de tăierea fondurilor pentru administraţiile publice locale realizată de pedeliştii lui Boc prin Ordonanţa 18 din 2010. Peste o treime din primăriile vrâncene sunt în colaps financiar şi riscă să închidă uşilă deoarece nu au bani pentru salarii, pentru activităţile curente ale instituţiilor sau pentru plata datoriilor către firmele de construcţii. Deficitul se ridică la peste 23 milioane lei, fără a mai calcula restanţele de anii trecuţi.

Blocarea activităţii în primăriile din Vrancea pe 15 septembrie a.c. a fost decisă la şedinţa de ieri a filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România. Decizia extremă de protest a edililor este un semnal de alarmă faţă de nesimţirea guvernanţilor pedelişti care au uitat de problemele reale cu care se confruntă autorităţile locale. Primarii au decis ca, împreună cu viceprimarii şi funcţionarii primăriilor, să organizeze pichetarea Instituţiei Prefectului şi a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP). Pichetarea a fost planificată în cele mai mici amănunte, de la numărul de persoane care vin din fiecare localitate până la numărul de pancarte şi inscripţiile de pe acestea. Câteva sute de persoane sunt aşteptate să participe la pichetarea care va fi urmată de un marş de protest pe Bulevardul Unirii, de la Prefectură până la sediul DGFP.
„Pichetarea Prefecturii va avea loc pe 15 septembrie. La protest vor parti-cipa primarii, viceprimarii, consilierii locali şi funcţionarii din primării. Sperăm ca acest protest să se extindă la nivel naţional, în toate loca-lităţile din România“, a afirmat preşedintele fi-lialei judeţene a Asociaţiei Comunelor, primarul din Slobozia Ciorăşti, Elena Gîrneaţă.

Guvernul a luat 34,3 milioane lei

Cei 48 de primari prezenţi la întâlnirea de ieri au arătat că rectificarea aprobată de guvernul Boc duce la falimentarea administraţiilor pu-blice locale. Fondurile alocate la începutul anului erau insuficiente pentru a asigura funcţionarea autorităţilor locale iar rectificarea negativă operată de Guvernul pedelist a fa-limentat, practic, majoritatea primăriilor vrâncene. Pedeliştii au tăiat peste 34,3 milioane lei de la primării şi Consiliul Judeţean în vreme ce necesarul pentru derularea activităţilor curente se ridică la peste 23 milioane lei. Directorul economic al Consiliului Judeţean, Constantin Diţă, le-a spus primarilor că prin rectificarea bugetară se va reduce cu peste 7,8 milioane lei bugetul judeţului. „În urma acestei rectificări va trebui să reducem cu 25,6% sumele alocate către primării la începutul anului, indiferent de culoarea politică“, a afirmat directorul Constantin Diţă.

Prefectul a evitat întâlnirea cu primarii

La şedinţă a fost invitată conducerea Prefecturii însă nici prefectul Oprea, nici subprefectul Hornea nu au binevoit să îşi facă apariţia în sală. Doar şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Eugen Ciorici, a venit pentru a discuta cu primarii nemulţumiţi. „Este o jignire gravă pentru că prefectul nu este prezent la această întâlnire cu Asociaţia Comunelor. Prefectul trebuia să fie în sală. Vom ajunge la Guvern şi cred că vom dărâma acest guvern incompetent“, a afirmat vicepreşedintele filialei judeţene, primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.

„Este o bătaie de joc“

Primarul comunei Bîrseşti, Costică Hîrşu, a afirmat că nu mai are bani pentru salariaţii instituţiei şi nici pentru a asigura funcţionarea administraţiei şi a instituţiilor din subordine. Edilul a precizat că deşi funcţionează cu 9 salariaţi, faţă de ma-ximul de 17, nu are bani pentru a le plăti salariile iar în ultimele trei luni a plătit doar avansul către funcţionarii instituţiei. „Nu am bani pentru lemne, pentru combustibilul la şcoli. Am făcut chetă în comună pentru a putea plăti igie-nizarea în unităţile de învăţământ iar iluminatul public nu l-am mai plătit din primăvară“, a afirmat primarul din Bîrseşti. Edilul a arătat că este pentru prima dată în ultimii 20 de ani când se ajunge într-o asemenea situaţie disperată. „Este o bătaie de joc. Nu am crezut că vom ajunge în această situaţie. Nu este normal să cerşeşti bani pentru comuna ta“, a precizat primarul Costică Hîrşu.
De asemenea, primarul din Vidra, Micu Nica, a afirmat că trebuie să închidă primăria deoarece Guvernul PDL nu şi-a achitat restanţele la investiţii. Primăria din Vidra trebuie să primească circa 400 mii lei, restanţe la alimentarea cu apă, 160 mii lei pentru lucrările la Şcoala din Ireşti. Deoarece guvernul nu a repartizat aceste fonduri, firmele au blocat conturile primăriei, cea care a semnat contractul de lucrări. „Sunt pus în postura să pun lacătul pe uşă“, a precizat primarul din Vidra.

„Pedeliştii vor să fim vrăjitori“

Primarii comunelor au acuzat dezinteresul guvernanţilor pedelişti faţă de problemele reale din loca-lităţi şi au cerut atât schimbarea formulei de calcul prin care se repartizează fondurile din bugetul de stat cât şi schimbarea modului de plată a ajutoarelor sociale către persoanele cu handicap şi beneficiarii legii 416. „Nu mai dorim să se plătească aceste ajutoare prin primării. Să îi plătească guvernul“, a solicitat primarul Elena Gîrneaţă.
Edilul din Cîrligele, Ştefan Moscu, a cerut să fie reduse din atribuţiile şi competenţele primăriilor şi să se ţină cont de bugetul localităţilor. „Ei vor să fim vrăjitori, să vrăjim bugetul pe un an de zile. Să ni se ia din atribuţii şi din competenţă dacă nu avem bani“, a afirmat Ştefan Moscu. El a arătat că formula prin care finanţiştii repartizează bani către administraţiile locale nu ţine cont de specificul economico-social al localităţilor. „Formula de calcul se aplică şi pentru comunele bogate de lângă Bucureşti şi pentru cele din fundul Vrancei. Ajungem ca din nimic să tăiem nimic“, a precizat primarul Moscu.
monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.