spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Primarii vasluieni au pus gând rãu serviciilor deconcentrate

- Advertisement -

OPINII În judetul Vaslui, primarii de municipii si orase spun cã pot prelua activitatea majoritãtii serviciilor deconcentrate, începând cu Agentia de Somaj si Casa de Pensii si terminând cu Politie, Agentia de Mediu sau ITM. Desi, în acest moment, se plâng de faptul cã nu au destul personal pentru a-si realiza sarcinile de serviciu, plus plecãrile în masã din sistemul bugetar, mai toti primarii de municipii si orase sustin cã pot face mai toatã treaba zecilor de servicii deconcentrate, sub sloganul “Administratia localã, mai aproape de cetãtean”. Unii, cum este cazul primarului de la Bârlad, ar dori desfiintarea serviciilor deconcentrate din Vaslui si înfiintarea altora în orasul pe care-l conduc.

Ieri, subprefectul Ciprian Iftimoaei a convocat o sedintã cu primarii municipiilor si oraselor din judetul Vaslui, pe tema activitãtilor exercitate de actualele servicii deconcentrate, care ar putea trece în sfera autoritãtilor locale. Cum era de asteptat, fiecare primar a venit cu gândul de a smulge o halcã din serviciile deconcentrate ale judetului, conform principiului “Sunt primar, sunt atoatestiutor”. Viceprimarul Bârladului, Traian Petcu, a avut mandat de a cere preluarea activitãtii majoritãtii serviciilor deconcentrate si de a cere înfiintarea de noi servicii în acest municipiu, în locul celor desfiintate la Vaslui! Alti primari au stat si s-au gândit cã serviciile deconcentrate judetene sunt nefolositoare, fapt pentru care au cerut desfiintarea directiilor deconcentrate si transferarea atributiilor acestora la primãrii.

În schimb, primarii vor si bani

Primarul Negrestiului, Ioan Cozma, a explicat faptul cã este de acord descentralizarea si desfiintarea unor deconcentrate, “un efect negativ la scarã micã, dar cu efecte majore pentru cetãtean”. “Cred cã majoritatea serviciilor deconcentrate pot trece la administratia publicã localã, cu conditia sã ni se dea si bani, sã avem finantare pentru aceste activitãti. De exemplu, putem prelua activitãtile Agentiei Judetene de Somaj, ITM, parte din activitatea Directiei de Finante, Casa de Pensii sau Agentia de Prestatii Sociale. Practic, noi facem dosarele în orase si municipii si le trimitem la Vaslui, unde doar se centralizeazã. Vã dati seama, cât timp pierde un om care este trimis la Vaslui pentru o simplã centralizare”, spune Cozma. Acesta crede cã actualele deconcentrate îi încurcã foarte mult pe primari. “Ei nu cunosc problemele, asa cum le cunoastem noi, cei care conducem comunitãtile locale. Într-un fel, ceea ce fac deconcentratele înseamnã o bãtaie de joc fatã de cetãteni. De exemplu, eu am un serviciu social, care ar putea sã se ocupe de activitatea pe care o presteazã AJOFM sau Agentia de Prestatii Sociale. Mi-ar mai trebui un functionar, maxim doi, cu care sã rezolv toate problemele”, explicã primarul Negrestiului. De aceeasi pãrere este si primarul Husului, Ioan Ciupilan. “Din punctul meu de vedere, se poate lucra în administratia localã cu aproape toate activitãtile prestate de serviciile deconcentrate actuale. Putem trece la primãrii, de la Politie, Ordinea Publicã sau Politia Rutierã, activitãtile Agentiei de Mediu, se poate discuta si despre desfiintarea Directiei de Sãnãtate Publicã si preluarea sarcinilor la administratiile locale, inclusiv preluarea unora dintre sarcinile Inspectoratului de Stat în Constructii, motivat de faptul cã avem în cadrul Politiei Comunitare un om care se ocupã de siguranta constructiilor, iar Inspectoratul ar trebui sã rãmânã doar cu activitatea de control. Nu putem prelua activitãtile Gãrzii de Mediu, Gãrzii Financiare, Romsilva, Apele Române, ISU sau Politiei de Frontierã, restul le putem prelua, ca activitãti la primãrii. Restul pot fi desfiintate”, afirmã primarul Ciupilan. Edilul Husului are si o solicitare din partea Guvernului. Este vorba de modificarea legii salarizãrii si a statutului functionarului public, întrucât actualii functionari de primãrii vor avea un volum cu mult mai mare de muncã. În plus, ar trebui ca primãriile sã aibã posibilitatea de a-si face singuri schema de personal.

“Nu stiu ce personal vom angaja la primãrii”

“Ca o concluzie a discutiilor de la Prefectura Vaslui, pot sã spun cã o parte din activitãtile actualelor servicii deconcentrate pot fi preluate la primãrii, în timp ce restul ar putea fi trecute în cadrul unor birouri regionale. Decizia va fi luatã de Guvern, dupã o analizã riguroasã. Ca un exemplu, putem prelua activitãtile de autorizare, care se fac acum la 7-8 birouri, pentru a crea un birou unic, iar oamenii sã nu mai meargã pe la tot felul de institutii. Dacã, sã spunem, un agent economic din Vaslui trebuie sã se autorizeze sanitar-veterinar trebuie sã meargã la Bârlad, cei din Bârlad merg pentru alte autorizãri la Vaslui, iar cei din Husi sau Negresti sunt pusi pe drumuri pentru tot felul de acte care s-ar putea face la primãrii. Nu cred cã este o solutie bunã ca activitãtile de control sã fie date la primãrii, dar problemele care tin de primar trebuie sã fie date la primãrii. Nu pot sã fac nicio apreciere privind personalul pe care-l vom angaja” – Traian Petcu, viceprimar Bârlad

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.