spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
15-mai-2024

Primarii vasluieni lucreazã împreunã

- Advertisement -

În data de 19 ianuarie 2012, Asociatia “Grupul de Actiune Localã Podu Înalt Vaslui” (GAL Podu Înalt) a obtinut un ajutor financiar nerambursabil în conditiile Programului National de Dezvoltare Ruralã, în sumã de 2.301.137 lei (556.920 euro). Contractul a fost semnat de reprezentantul organizatiei, Vasile Zanfir. Cu acesti bani asociatia va functiona pentru implementarea strategiei de dezvoltare localã a zonei Podu Înalt, iar durata contractului nu va depãsi 31 decembrie 2015. Separat, GAL Podu Înalt Vaslui va implementa proiecte în valoare de 2,3 milioane euro, totalizând un buget de 2,8 milioane euro fonduri europene nerambursabile. Deviza sub care se vor desfãsura aceste programe este “Sã lucrãm împreunã!”, devizã care reflectã fidel scopul asociatiei. Teritoriul GAL Podu Înalt este situat în partea centralã a judetului Vaslui, fiind format din 14 comune amplasate de o parte si de alta a râului Bârlad, între cele douã orase Vaslui si Bârlad: Albesti, Alexandru Vlahutã, Banca, Bogdana, Bogdãnesti, Bogdãnita, Costesti, Deleni, Lipovãt, Muntenii de Jos, Rosiesti, Viisoara, Vutcani, Zorleni. Planul de dezvoltare localã prevede implementarea a cel putin 126 de proiecte pe Mãsura 41, având ca obiective: participãri la târguri si expozitii, asigurarea finantãrii pentru unele mãsuri de sprijin cum ar fi instalarea tinerilor fermieri, sprijinirea fermelor de semi-subzistentã, modernizarea exploatatiilor agricole, procesarea produselor agricole, sau împãdurirea terenurilor agricole, sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-întreprinderi, încurajarea activitãtilor turistice, modernizarea satului, cooperare cu alte GAL-uri din tarã si strãinãtate. Fondurile europene, în sumã de aproape 2,3 milioane euro vor fi acordate institutiilor publice, organizatiilor neguvernamentale, fermierilor, cooperativelor agricole si întreprinderilor din teritoriu.

“În data de 14 martie a avut loc o nouã sedintã a comitetului director al GAL Podu Înalt, sedintã în care a fost analizat Ghidul Solicitantului pentru Mãsura 322, „Renovarea si dezvoltarea satelor”, urmând ca, începând cu 15 martie, aceastã mãsurã sã fie lansatã. Avem deja 60 proiecte depuse în acest sens, din care 7 proiecte sunt pentru asociatii de dezvoltare intercomunitarã si comune. Cei care doresc sã depunã în continuare proiecte la aceastã mãsurã ne pot consulta pentru pregãtirea documentatiei necesare si depunerea de proiecte. Este începutul unei fructuoase activitãti, iar în functie de gradul de absorbtie a acestor bani nerambursabili, vom putea accesa în continuare fonduri pentru dezvoltarea comunelor componente. Pentru zona noastrã, aprobarea finantãrii GAL-ului, unul dintre cele trei înfiintate la nivelul judetului Vaslui, este o extraordinarã oportunitate de dezvoltare pentru anii urmãtori, ani în care toate subventiile aferente proiectelor depuse de factorii privati sau publici din mediul rural se vor acorda doar prin intermediul acestor Grupuri de Actiune Locale”, a declarat Vasile Zanfir, reprezentantul organizatiei.

GAL Podu Înalt va avea în proportie de peste 50% din totalul beneficiarilor diverse forme asociative, incluzând asociatii intercomunitare, asociatii si fundatii, cooperative agricole. De asemeni, GAL Podu Înalt intentioneazã sã sprijine producãtorii si întreprinzãtorii din zonã pentru vânzarea produselor si diversificarea serviciilor, prin promovarea acestora sub marca Podu Înalt, obtinutã de asociatie în septembrie 2010 la Oficiul de Stat pentru Inventii si Mãrci. (Oana MUNTEANU)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.