3.9 C
Vaslui
31-mart.-2023

Primarii vasluieni primesc un stimulent în plinã crizã: spor de 50% pentru atragerea de bani europeni

- Advertisement -

CONCRET… Guvernul pregãteste majorarea unui spor la 50% printr-o Ordonantã de urgentã. Este vorba despre stimulentul pe care primarii sau presedintii de consilii judetene îl vor primi dacã se vor axa pe absorbtia de bani europeni. Bolos vrea astfel sã echilibreze balanta. Pânã acum, primarii primeau doar 25%, iar functionarii din institutie care lucrau la astfel de proiecte 50%. Astfel, spune ministrul Bolos cã „era nefiresc ca subordonatii care lucreazã în structuri ce implementeazã fonduri europene sã aibã 50% sporuri din fonduri, iar cei care îsi asumã întreaga responsabilitate si gestioneazã proiectele europene sã aibã 25%, acestia fiind primarii si presedintii de consilii judetene”. La Vaslui, vestea acestor stimulente a picat bine în rândul primarilor. Pe campionul absolut la absorbtia de bani europeni, primarul Corciovã de la Tutova, vestea l-a bucurat mult, iar cel de la Hoceni, campion la absorbtia banilor de la CJ Vaslui, considerã cã vestea de la Guvern este… „încurajatoare”.

Guvernul intentioneazã sã majoreze la 50% sporurile primarilor vasluieni care gestioneazã proiecte finantate prin fonduri europene. Dacã pânã acum primarii în cauzã primeau doar un bonus fix de 25%, potrivit delaratiei ministrului Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, se va proceda la o uniformizare a procentului pentru stimularea primarilor si a presedintilor de consilii judetene în procesul de atragere fondurilor europene. Astfel, Guvernul a pregãtit un proiect de OUG, prin care valoarea sporului primit de primarii care ruleazã și gestioneazã proiecte cu fonduri europene, va creste pânã la 50% din salariul de bazã. Si în judetul nostru, primarii vor fi evaluati în functie de criteriile nationale, în principal de câte proiecte cu bani europeni gestioneazã într-un an. Pentru un singur proiect, majorarea va fi de 15%, pentru douã proiecte va fi de 20%, iar pentru trei sau mai multe proiecte, majorarea va fi de 25%, la care se adaugã si partea fixã de 25%. Pânã acum, sporul de pânã la 50% era acordat doar functionarilor publici care lucrau efectiv pe partea de proiecte europene și care primeau la evaluare calificativul de buni sau foarte buni. „La Ministerul Fondurilor Europene am avut aceastã initiativã, era nefiresc ca subordonatii care lucreazã în structuri ce implementeazã fonduri europene sã aibã 50% sporuri din fonduri, iar cei care îsi asumã întreaga responsabilitate si gestioneazã proiectele europene sã aibã 25%, acestia fiind primarii si presedintii de consilii judetene”, a declarat ministrul Boloș la Digi24. În opinia ministrului, resursa umanã calificatã este esentialã pentru atagerea banilor europeni, iar motivarea corespunzãtoare a resursei umane reprezintã instrumentul pricipal pentru gestionarea acestor bani.

Ministrul mizeazã cã prin acest stimulent România va aduce 80 de miliarde de euro

Totodatã, ministrul a mai întãrit urmãtoarea idee: „Ce e mai important? Sã atragem 80 de miliarde de euro sau sã ne plângem cã se ia acest spor? Acest spor nu se ia dacã nu sunt încheiate contracte de finantare, aici e secretul pentru acordarea acestui spor, sã avem contracte de finantare. Primarul care îsi face treaba meritã cu vârf si îndesat acest spor dacã are contracte de finantare si proiecte atrase. Era nefiresc ca sporul functionarului aflat în subordinea primarului sã fie de 50% si primarul care îsi asumã responsabilitatea activitãtii sã aibã 25%. Un populism care nu e foarte bun, pentru ca România e angajatã în acest proces de absorbtie a 80 de miliarde de euro”. Avem si la noi în judet comune ale cãror primari s-au implicat trup si suflet de-a lungul mandatelor si au atras fonduri europene. Când traversezi satele acestor comune, pur si simplu crezi cã esti într-o altã tarã, într-o altã lume.

Primarul Vasile Tabãrã din Hoceni spune cã stimulentul 50% este „încurajator”

În comuna Hoceni au fost foarte multe proiecte în derulare, însã multe din banii Consiliului Judetean sau din Programele Nationale. Bani europeni mai putini, însã cu toate acestea viata sãtenilor din Hoceni s-a schimbat radical în bine de la o zi la alta, prin concursul autoritãtilor locale care au reusit sã realizeze investitii importante. Acum, cã a venit acest spor, primarul Vasile Tabãrã spune cã a devenit „apetisantã” atragerea de fonduri europene: „Nimic din ce am realizat pânã acum pe raza comunei noastre nu ar fi fost posibil fãrã finantare, fie cã a fost fãcutã din putinii bani proveniti din taxele si impozitele locale, fie din fondurile guvernamentale sau parteneriatele sub umbrela Consiliului Judetean Vaslui, fie prin fonduri europene accesate de noi încã din anul 2004. Mãsura este încurajatoare pentru noi toti, cei din administratia localã, deoarece ca sã atragi finantare europeanã nu este deloc simplu, creionarea proiectelor tehnice si a studiilor de fezabilitate fiind procese complexe si de duratã. Cât despre finantarea cu proiecte europene, consider cã avem nevoie de mai multe oportunitãti de atragere a banilor europeni prin proiecte pentru infrastructura rutierã de bazã, retele de apã, retele de canalizare si drumuri moderne”.

Primarul Corciovã, campionul judetului la absorbtia de fonduri europene

Un alt exemplu de bun augur pentru judetul Vaslui este comuna Tutova. Aici, investitiile din bani europeni se observã cu ochiul liber. Autoritãtile locale implicându-se mult în atragerea banilor europeni, mai mult decât în orice comunã din Vaslui. Astfel, aici chiar si spitalul sãtesc a prins viatã dupã ce a fost închis, tot prin atragerea de fonduri europene. Primãria comunei Tutova are implementate si are în derulare o serie de proiecte importante, cum ar fi: proiecte de înfiintare a unor spatii de sport si recreere, proiecte de înfiintare a unor centre sociale si a unui centru comunitar medico social, proiecte de construire a unei scoli, precum si proiecte de infrastructurã rutierã pentru modernizarea drumurilor sãtesti de pe raza comunei. „Consider cã miza acesãrii fondurilor europene a reprezentat si continuã sã reprezinte o oportunitate uriasã în a beneficia de investitii consistente prin care sã schimbãm fata comunei noastre si sã dezvoltãm economia localã. Este o mãsurã justã care îi va motiva pe multi edili din administratiile locale sã sustinã mai cu tragere de inimã dezvoltarea comunitãtilor locale prin atragerea de bani europeni” , a declarat primarul comunei Tutova, Ion Corciovã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. De fiecare data când au stimulat cu bani instituțiile sau categoriile bugetare au făcut fix un partz.
    Si exemple ca nu merge cu asa ceva sunt fără număr, medicina, politie, justiție, etc

  2. Primarul de la Dănești va primi cei mai mulți bani, vrea sa transforme comuna în localitate europeană cum n-a văzut sud-estul Europei, e super omul, știe sa atragă bani europeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.