2.1 C
Vaslui
01-dec.-2022

Primăriile, sprijinite de Guvern pentru a putea trece peste anotimpul rece

- Advertisement -
SPRIJIN… S-a instituit un program de sprijin pentru primării la nivelul cărora sunt funcționale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă.

AJUTOR… Iarna încă nu s-a instalat, însă multe primării sunt deja într-o situație dificilă în prag de sezon rece. Multe dintre ele abia reușesc să-și acopere cheltuielile de salarii, că despre alte plăți nici nu mai poate fi vorba. Pentru a nu intra în faliment, Guvernul a aprobat joi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), instituirea unui program de sprijin pentru unitățile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcționale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă.

“Am inițiat acest act normativ pentru a ne asigura că, în iarna care vine, populația, spitalele, unitățile de învățământ și celelalte instituții publice vor beneficia de încălzire, în contextul în care, la nivel internațional, au crescut prețurile atât la energie electrică și gaze naturale, cât și la alți combustibili utilizați pentru producerea de energie termică”, a precizat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. În baza estimărilor furnizate de autoritățile publice locale pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sisteme centralizate și pentru stabilirea unui tratament egal între operatorii care produc energia termică pe bază de gaze naturale cu cei care utilizează cărbune, păcură sau biomasă, bugetul propus este de 250 de milioane de lei. Ministerul Dezvoltării va deconta, în limita sumelor alocate din bugetul de stat în acest scop, unităților administrativ-teritoriale, în ordinea solicitărilor, până la 50% din suma facturată pentru achiziția de cărbune, păcură sau biomasă (inclusiv TVA), realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023 de către producătorul de energie termică. În vederea asigurării finanțării proporțional cu nevoia lunară de combustibili pentru producerea energiei termice pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023, solicitanții vor transmite la MDLPA, odată cu prima cerere, și informații privind cantitățile lunare estimate de combustibil utilizat, precum și valorile estimate aferente acestor cantități. În funcție de disponibilitățile financiare aflate în bugetul MDLPA și pentru a asigura o alocare proporțională tuturor beneficiarilor, sumele solicitate se vor aloca prin ordin de ministru, inclusiv în tranșe, astfel încât să se asigure o finanțare lunară a tuturor beneficiarilor. Ministrul Dezvoltării a reamintit că, pentru sezonul rece 2021-2022, ministerul a virat 360,9 milioane de lei către autoritățile locale la nivelul cărora funcționează sisteme centralizate de alimentare cu energie termică, pentru achiziția de combustibil, gaze naturale sau păcură. După finalizarea acestui program, au intrat în vigoare prevederile OUG 27/2022, care plafonează prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale la 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru producătorii de energie termică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.