31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Primãriile vasluiene împart un “tort” de 699 miliarde lei, în 2010

BANI În acest an, Consiliul Judetean Vaslui va împãrti cãtre cele 86 de primãrii din judet suma de 699 miliarde lei vechi, o sumã aproximativ egalã cu cea de anul trecut. Desi este un judet controlat de PSD, la nivelul CJ, guvernul Boc a prevãzut alocatii bugetare substantiale pentru Vaslui, pe 2010. Asta, în conditiile în care judete importante din tarã, precum Timis, Galati sau Brasov, au primit alocatii modeste, cu care nu vor putea face mare lucru. Vesti bune sunt si pentru cei de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC), care urmeazã sã primeascã în jur de 400 miliarde de lei vechi de la buget, bani cu care vor putea sustine toate cheltuielile din acest an.

Pe lângã aceastã alocatie bugetarã de aproape 700 miliarde lei vechi, judetul Vaslui va mai primi sume consistente si pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor. Suma de 2.800 miliarde lei vechi va fi alocatã pentru plata cadrelor didactice din sistemul de învãtãmânt preuniversitar si ajutoarele sociale, astfel: 2.230 miliarde lei vor merge pentru plata salariilor dascãlilor vasluieni, 320 miliarde pentru ajutoare sociale, restul fiind la dispozitia autoritãtilor judetene pentru situatii de urgentã. Vasluiul va primi sume importante si într-un domeniu aflat în mare suferintã. La capitolul “Sume defalcate din taxa pe valoarea adãugatã pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, pe anul 2010“, judetul va primi o sumã de 715 miliarde lei. Din acesti bani, 325 miliarde vor merge pentru sustinerea cheltuielilor din sistemul de protectie a copilului, în timp ce 82 miliarde vor ajunge în centrele de protectie pentru persoanele cu handicap. În aceste conditii, DGASPC Vaslui ar urma sã primeascã aproape 410 miliarde lei. “O veste bunã, sã vedem dacã se va realiza. Mai multe nu stim, am vãzut si noi sumele si asteptãm sã vedem dacã se va împlini. Anul trecut, în 2009, am primit doar 260 miliarde lei vechi, deci vã dati seama cã suma ar fi cu mult mai bunã”, a declarat Ionel Armeanu-Stefãnicã, directorul general al DGASPC Vaslui.

Mihalachi: “Vom face un amendament, ne mai trebuiesc bani”

Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, a analizat în cursul zilei de ieri alocatiile bugetare pe 2010, alãturi de echipa de conducere si specialistii de la Directia Economicã. În total, Vasluiul va primi de la bugetul de stat în jur de 4.200 miliarde lei vechi, sumã cu care ar urma sã se acopere nevoile în crestere ale administratiei locale, dar si gravele probleme financiare de la Directia pentru Protectia Copilului, intratã în acest an cu datorii de 40 miliarde lei cãtre asistentii maternali si furnizorii de utilitãti. “Este o sumã bunicicã, aproape de nivelul anului trecut. Dacã am mai fi primit încã 15 miliarde, era foarte bine, am fi putut asigura cofinantarea la douã-trei proiecte mai mari. Vom face un amendament, pe care-l vom da unui deputat, sã primim si alti bani. Vasluiul are începute foarte multe proiecte si Consiliul Judetean va trebui sã asigure cofinantarea acestora, de aceea cred cã trebuia sã primim mai multi bani”, a spus presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here