spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
28-sept.-2023

Primarul Boroș îi umilește pe bârlădeni: le impune o taxă de 50 de lei pentru eliberarea unor documente | VIDEO

- Advertisement -

FORTĂREAȚA… Primăria Bârlad, din ordinul primarului Dumitru Boroș a devenit o fortăreață. Cu paznici (polițiști locali) duri la fiecare poartă ,nimeni nu intră în instituție fără voia stăpânului. Sunt foarte mulți cetățeni care au treabă în instituție, nu la Biroul Unic, ci la diverse servicii  dar nu au fost lăsați să intre. Polițistul local de la intrare, invariabil, te întreabă sec: “Unde mergeți? Aveți programare? Nu se poate fără!”. Așa sunt “primiți” bârlădenii după ce, cu maximă încredere, de două ori aceștia i-au dat votul lui Boroș pentru a conduce orașul. Se mai poate spune că Primărie Bârlad este în slujba cetățeanului? Raspunsul e nu, mai degrabă cetățeanul este în slujba Primăriei! Așa reiese și din taxa de urgență pe care primarul o percepe de la bârlădenii grăbiți care vor un document mai repede. Aceștia trebuie să scoată din buzunar 50 de lei, dacă vor ca actele lor să fie emise în aceiași zi cu depunerea cererii, dacă nu, trebuie să aștepte 20-30 de zile. Atunci se impune o întrebare: Ce fac acei funcționari în Primărie de  le trebuie 20-30 de zile pentru a emiterea un document normal, și de ce pot să îl dea în câteva ore, dacă sunt  “stimulați” cu 50 de lei. În România taxele de urgență s-au desființat demult. În fața instituțiilor statului cetățenii români sunt egali, nu împărțiți în două: cei care au bani de taxe de urgență și fraierii care votează, dar nu-și pot permite luxul să arunce cu banii pe fereastră. La Bârlad această împărțeală deja s-a făcut, iar proverbul “La omul sărac nici boii nu trag” se verifică pe deplin.

Pe rețelele de socializare sunt tot mai mulți bârlădeni care reclamă faptul că accesul în Primăria Bârlad le este limitat și sunt nevoiți să aștepte și să primească „girul” dintr-un birou aflat dincolo de ușile securizate cu cod de acces și cartelă. Această “securizare” draconică a fost impusă  din timpul pandemiei de Covid. Dar, la mai bine de un an de când pandemia s-a încheiat, accesul în Primăria Bârlad este în continuare limitat. Doar funcționarii se pot plimba în voie și pot părăsi instituția după bunul plac pe ușa din spate, care are cod de acces, desigur. Dar cea mai “interesantă” problemă cu care se confruntă bârlădenii în Primărie este faptul că s-a instituit, evident prin votul consilierilor locali PNL, USR și ALDE, taxa de urgență de 50 de lei pentru cetățenii care vor să primească actele solicitate în aceiași zi cu depunerea cererii. Deși nu este ilegală această taxă, totuși este imorală. De ce oamenii simpli și cu venituri modeste trebuie să aștepte 20-30 de zile pentru eliberarea unui document, iar cei cu bani au privilegiu să îl primească în aceiași zi, contra unei sume de 50 de lei. Deputatul Adrian Solomon a înfierat aceste practice ale lui Boroș și a făcut câteva remarci acide: «Din ce în ce tot mai mulți cetățeni vin la audiențe și se plâng foarte des de ceea ce se întâmplă în Primăria Bârlad. Dar mai ales despre faptul că o hârtie care ar putea să fie eliberată într-o oră sau două, sau o zi, se eliberează peste 20 de zile, existând totuși o soluție. Să dai taxa de urgență de 50 de lei ca să ți-o dea pe loc! Dacă tu mi-o dai cu 50 de lei pe loc, de ce nu mi-o dai gratis? Și ce-i cu “Sing-Sing-ul” ăsta la Primărie? Sing – Sing era cea mai securizată închisoare! Ce au de ascuns oamenii ăștia? Pe cine păzesc ei așa dur, în afară de primar pe care ar putea să-l securizeze cu gratii, să-l ascundă într-un birou ca să nu îl vadă bârlădenii? De ce nu au acces bârlădenii? Deși primăria este a lor, a cetățenilor, pentru că asupra lor se răsfrânge actul de administrare! Nu știu dacă este corect să vină cetățeanul să tragă de ușile instituției, să vină unul care stă acolo la ușă să nu intre omul, iar funcționarul la care are treabă omul respectiv stă singur în birou și nu-l dereanjeajă nimeni!, a precizat deputatul Adrian Solomon.

Întrebări pentru primarul Dumitru Boroș din partea jurnaliștilor. Plătim și taxă de urgență pentru un răspuns rapid

Cum Primăria Bârladului de mult nu mai răspune la întrebările jurnaliștilor (avem zeci de cereri neonorate în baza legii privind liberul acces la informație  trimise Primăriei) îl întrebăm public pe primarul Boroș. Dacă e nevoie plătim și taxa de urgență!

 1. De ce sunt jecmăniți cetățenii Bârladului care solicită documente de la Primărie prin instituirea acestei taxe de urgență? De ce funcționarii plătiți din bani publici nu rezolvă cerferile într-un timp rezonabil?
 2. Cu ce scop se percepe această taxă și cum a fost aceasta cuantificată? În ce cont se varsă și unde sunt folosiți banii colectați?
 3. În cât timp trebuie să elibereze Primărie un document solicitat de un cetățean, după ce înregistrează cererea, dacă acesta refuză să plătească taxa de urgență de 50 lei și de ce trebuie să aștepte 20 de zile, dacă de exemplu îi trebuie o simplă adeverință?

Asteptăm răspunsul și pe contul de Facebook a Primăriei și poate fi chiar ironic. Noi solicităm aceste date pentru cititorii Vremea Nouă, nu pentru colectivul redacțional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

35 COMENTARII

 1. Politia nu a fost sesizată în legătură cu acest aspect?Nu cea locală.Institutiile publice nu sunt proprietatea primarului.Poate o vizita de la activistul buzoian îl va face sa se mai gândească.
  Voi jurnaliștii îi lasati sa facă ce vor?De ce nu ii reclamați.Intrati în primărie iar daca va blochează accesul sunați la 112 și când vor veni aia sunt obligați să constate aceste nereguli sau reguli abuzive.

 2. Un infractor corupt,care si-a creat un grup de infractori in toate zonele: armata,politie,spital,scoli si licee si fura cu totii nestingheriti din banii orasului…

 3. . Dacă ar fi așa nu ați apela voi slugarnicii cozile de topor ai doctorașului politruc Nelu Tătaru, tocmai că are deja mandatul asigurat vă pierdeți voi timpul pe aici, Vă tremură deja chiloteii slugilor parvenite tatariste, sunteți în sefraj continuu,poate mai găsiți niște fraierica care sa pună botul la mizeriile manipulări ordinare pe care le faceti, le publicați și tot voi le comentați.. Ciuciu și un praj verde.

  • Ce legătură are asta cu blocarea accesului într-o instituție publică și cu taxele de urgență?A cui masa sunt instituțiile publice.Ale avocatului bouros?La cat e de mic orașul mă mir că nu l-a scuturat nimeni de umeri până acum.

 4. La cereri greu primesti ,daca primesti un raspuns.Daca trimiti online slaba speranta sa ajunga cererea iar daca verifici telefonic la registratura nu ai sanse sa-ti raspunda la telefon.Debandada totala in primarie si oras,ce sa-i ceri atata stie si poate.care prefect??Sa fim seriosi si sa ne crucim cine ne conduce.Sa se duca la naiba in istorie si liberalii ca si taranistii.

 5. Dl. CHELARU dacă tot aveți pechinez de pază, instruirii că habar nu au sa vorbească cu oamenii, se cad ca sunt de la țară , nu că la țară nu ar fi oameni dar să fie orientați și spuneți-le sa nu mai între cu hainele în grajd ca put.

 6. Fiecare primar când a venit la putere a deschis ușa din fața a primăriei, la al doilea mandat a mutat-o când pe stânga ,când pe dreapta, mai nou BOUL urbei întra prin spate, vorbiți cu cei de la canal poate ca face o întrare în pământ, ca tare jegos mai ești și tu cu văcarii de la comunitari.

 7. Lingaii politici ai lui Boros ,adusi in posturi caldute se grabesc sa laude maretele realizari in distrugerea orasului.Poate asa tineretul va vedea ce inseamna liberalismul .Primaria care ar trebui sa fie in slujba cetateanului a devenit mosia primarului .Acest primar care cersea voturi pe strada acum si-a aratat adevarata fata ,aroganta si nepriceperea.Nici comunistii nu tineau cladirea primariei ferecata.In spatele usilor ferecate ascunde incompetenta si angajati care pierd vremea prin birouri singura lor competenta fiind sa-si laude seful.Probabil mizeaza ca trecand la psd va pacali din nou electoratul.

 8. Cezara Mironica, Doamnă, vă rog frumos, faceți și un bine, mergeți la toate instituțiile din judet,unde se stă cu orele la cozi, și de unde pleci cu mari dureri de cap, și cereți le să se facă peste tot, pe modelul Boroș, Biroul Unic..O să vedeți câte mulțumiri și aprecieri primiti..Ceea ce.a făcut Boroș la primăria Bârlad, este făcut în occident de o sută de ani..

 9. Incredibil,,Nu mi.as fi închipuit că un serviciu atât de bine organizat, serviciu de tip occidental, să fie demolat, să i se găsească nod în papură..Nu se poate,, atâta răutate nu poți găsi decât la niște frustrați neamuri de scandal, sămânța de scandal…

 10. Cretinul zis Nikanor/Dekantor/Clisma/samd pupincurist al lui Red Bull a reaparut sub pseudonimul Gheorghita!

 11. In tot acest timp prefectul judetului Vaslui, cel care ar trebui sa vegheze la aplicarea legii, astfel incat sa nu ii fie ingradit, nicunui cetatean exercitarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, merge in sedintele de CL si face lobby pentru toate tampeniile propuse de Mitica! Si se mai lauda cu aceste tampenii! Alo nu ati auzit ca puteti solicita restabilirea accesului in institutiile publice in conformitate cu legea?

 12. Ce bine ar fi dacă în toate instituțiile s ar constitui Biroul Unic..Ce bine ar fi și cât de util ar fi.. Am fost afară,, și exact pe acest model sunt organizate și funcționează toate serviciile publice.Exsct ca la primăria Bârlad.Recent i.am reproșat unei asistente din policlinica harababura de acolo,spunandu.i să ia exemplu de la primărie.. Te duci, îți iei un bon de ordine și aștepți să fii chemat prin interfon la numărul de ordine avut.. La ce mi ar folosi să intru prin fața ca să ajung tot acolo !!??
  Doamna Cezara,de ce vreți dvs să îmbătrâniți urât,se vede de la o poștă că astea s motive ieftine și penibile, Mai bine faceți mai multe ca și în alte părți, să se facă,pe modelul de la primărie, aceste unic și foarte util, Birou Unic..!!!

  • Și lasati- ne și pe noi bugetarii de la primăria Bârlad sa ne odihnim și să ne distrăm liniștiți in spatele ușilor închise fara să fim deranjați de fraierii de contribuabili din Bârlad! Ei sa aibă acces doar la biroul Unic să plătească taxele, sa ne luam și noi un salariu decent de 10-20 de mii de lei! Că doar nu degeaba am dat noi din coate și din toate că sa ajungem in aici!

  • Calitatea vieții din gașca celor care mor și crapă de grijă exceptionalelor realizări ale primarului Boroș,da,e grav afectată,ba as spune, că este terminată,, pentru că mai au puțin și toate slugile lui Tătaru și Solomon turbează..Inebunesc de a binele, când văd ce frumos și trainic prind contur lucrările de modernizare a Bârladului,sub conducerea administrativă a domnului Boroș…

 13. Minciuni peste minciuni, dezinformări peste dezinformări, totul de.o ordinarie ordinară care demonstrează zilnic cât de disperați și cât de turbați sunt niște unii,de realizările excepționale ale primarului Boroș..
  Să le demontăm :Ceea ce a făcut Boroș la Bârlad prin constituirea biroului unic este total în folosul cetățeanului, Biroul Unic,fund,,este un serviciu pe care doar in vestul civilizat îl întâlnești peste tot. Intri in primărie, îți iei un bon de ordine pt serviciul de care ai nevoie, ești și ajutat dacă nu te descurci, și imediat ești dirijat și ți se rezolvă imediat problema, oricare ar fi ea,,civilizat, fără să stai în picioare să aștepți,ba dacă problema necesita și alte servicii, sunt chemați ceilalți funcționari care scurt și la obiect te lămuresc și pleci foarte satisfăcut,An fost,am văzut, și barlădenii nu au decât cuvinte de lauda.. Mergeți și vedeți..
  In ceea ce privește taxa suplimentara de 50 lei,da, este doar dacă vrei ca anumite probleme care necesita mai mult timp să ți se rezolve pe loc sau in 24 ore,, Dacă nu,nu plătești nimic,dar nici nu trebuie să aștepți 39 zile,, maximum 2 săptămâni.. deci,vii după 2 săptămâni și ți ridici documentele…Care e problema,.Cum să nu dai 50 lei dacă vrei musai în aceeași zi..
  Nici una,din contra, primarul Boroș a dat dovadă încă odată,de cum se face administrație profesionista, administrație pt cetățeni,, Deranjați sunt doar cârcotașii care mor și crapă de grijă primarului, cârcotași care zilnic caută motive de scandal, că doar, doar se vor găsi unii să pună botul la minciunile și dezinformările lor..E disperare mare in rândul unor nineni disperați, turbați care vor neapărat să ajungaa, să reajunga la Ciolan.. Și turbați, și foarte ofticați, și foarte organizați,zilnic inventează scormonesc ca șobolanii scârboși, motive împotriva excepționalului primar, Dumitru Boroș.. Așa tovarăși, tot înainte cu Tătaru și Solomon in cuget și simțiri disperațe,în cuget și simtiri turbate..

  • Ei cum îndrăzniți voi mucoșilor de contribuabili sa ne deranjați pe noi cu pretenții de astea! Cum sa ne ridicam noi fundurile de pe scaune și să ne oprim din șuete că sa va dam vouă imediat actele solicitate? Ce obrăznicie, sărăntoci lor, n- aveți nici măcar 50 de lei sa ne mituiți și vreți să ne deranjam noi pentru voi? Hai pa…și plătiți!

  • Nu poți limita accesul în instituțiile publice
   .Poate eu vreau să mă plimb de nebun așa sa văd ce panseluțe are nea primarul la ferestre.Nu poți să îmi limitezi mie accesul.E dreptul oricarui cetățean.Asa că lasati-ne cu abureala biroului unic.Nu e relevanta.Nu poți bloca accesul .Foarte clar.Nu e moșia lui tacsu.

 14. Ce sa-i ceri unuia sarac cu duhul care a adus Barladul ca dupa bombardament. parca suntem in Ucraina. Sa speram ca lumea va iesi la vot si nu va mai vota pe acest individ Prin atitudinea lui , s-a intors la 1907 cand inaintasii lui politici isi bateau joc de romani , dar sa aiba mare grija , vad de la un timp ca roata se intoarce si nu-i vad bine pe acesti pitifenderi care vremelnic au prins ciolanul .

  • Au și apărut cozile de topor ale lui Tătaru și Solomon,. Barladul, bai instrument de propagandă mincinoasă,este, grație primarului Boroș,intr.o schimbare totala,deja multe din lucrările începute prind contur,, iar peste câteva luni, Barladul va arăta atât de bine, încât veți închide gura pe vecie hienelor turbate,, șobolani veniți din Kakaina care ați ieșit la suprafață doar să aruncați cu mizeriile voastre în cel mai bun primar al orașului nostru, primar care a făcut și face mai mult mai bine decât toți ceilalți primari la un loc în ultimii 32 ani.. De asta nu aveți voi tihnă, șobolanilor plini de ura și vanin.. Mai ai nerușinarea să faci i comparație de neam prost,, Să spui sarana, să faci comparații cu Ukraina.. Doamne Dumnezeule,, așa ceva nu poate face decât o satana fără nici un Dumnezeu !!!

   • Sunteti,de departe, cel mai aprig sustinator,un ,,meserias,, in a caracteriza si arunca cu insulte, si un adulator desavarsit!Trebuie sa recunosc ,ca nici comunistii, cei mai inversunati, n-au reusit performanta de a fi asa de ,,devotati,,!Ai ramas cu sechele grave ,din comunism,, si constat ca nu este leac,pentru ,,suferinta,, ta!Las-o mai moale sa nu cumva sa faci vre-un atac de ,,servilism cronic acut,,! Cu ce drept ii jignesti,folosind un limbaj de mahala,pe cei care au alte opinii,optiuni?Ai auzit de democratie,de libertatea cuvantului,dreptul de asociere,etc?Dac-ar fi asa de ,,desavarsit,, acest primar, crezi ca ar fi atatea nemultumiri?Crezi ca totul sta in a demola, construi,renova,moderniza infrastructura unui oras?Luati si cititi Codul administrativ-atributiile primarului si-o sa constatati masura corecta in care a functionat!Ceausescu a construit si a modernizat Romania,cum n-a facut-o nimeni ,dintre predecesori,insa a facut o eroare imensa,colosala-a neglijat OMUL,cu toate nevoile,trebuintele,necesitatile lui.Nu uita ca apostolul Pavel,referindu-se la crestini a spus;Voi sunteti Templul lui Dumnezeu!Cine nu respecta OMUL(cetateanul) il nemultumeste pe Creator!Cine vrea sa fie mare, construind palate si lucruri materiale,nu face decat sa arate cat de departe este de creatia Divina!D-zeu sa aiba mila de tine si de cel pe care il preaslavesti!

  • Nu poți limita accesul în instituțiile publice.Poate eu vreau sa vad ce panseluțe are nea primar la ferestre.E dreptul oricărui cetățean sa intre într-o instituție publică,restul baliverne.A văzut odiosul că funcționează dictatura și a uitat că a trecut epidemia sau pandemia masii și a uitat să coboare de pe tron.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.