spot_imgspot_img
23 C
Vaslui
16-apr.-2024

Primarul Boroș, refuzat de consilierii locali: reabilitarea „Casei Cuza” nu a fost aprobată! (VIDEO)

- Advertisement -

NU SE POATE!… Consilierii bârlădeni au analizat la ședința ordinară a CLM Bârlad din 31 martie, proiectul inițiat de primarul municipiului Bârlad, pentru aprobarea indicatorilor economici privind reabilitarea, restaurarea și consolidarea Casei Cuza. Edilul, care a adus și un profesor expert în restaurări din Iași, nu a convins decât 8 consilieri să ridice mâna „pentru”! Restul de consilieri PSD, ALDE și chiar vreo 2 PNL (cu tot cu USR, că sunt la pachet), plus independentul Bogdan Sârbu, nu au fost de acord, votând împotrivă sau unii s-au abținut, așa că nu s-a întrunit numărul de voturi necesar ca să treacă proiectul. Primarul Dumitru Boroș a avut un șoc, când și-a văzut spulberat visul de a repara casa de pe strada Alexandru Ioan Cuza, o dărăpănătură pentru care solicita ca să o repare 3.769.097,49 lei cu TVA (3.171.285,08 lei fără TVA) din care Construcții Montaj 2.694.157,60 lei cu TVA. De ce era supărat edilul? Simplu: nu i-a ieșit ceea ce plănuia!

În anul în care se împlineau 200 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai precis 2020, istoricii bârlădeni au afirmat, fără echivoc, că locul nașterii domnitorului este Bârladul. Pentru a consfinți originea lui Cuza, autoritățile din Bârlad au anunțat de ani de zile, mai ales în 2020, când se împlineau 200 de ani de la naștera domnitorului, că vor salva Casa Cuza, în primăvara aceea fiind date ca sigur că se demarau lucrările de reabilitare. Nu era prima „primăvară” vizată … dar pandemia probabil a pus frână pornirilor de a repara și consolida locul unde s-a născut fiul Bârladului, Alexandru Ioan Cuza. Acum, că s-a terminat cu pandemia, proiectul a fost scuturat de praf, scos la lumină și refăcut, astfel că poate acum va veni acea „primăvară” cu promisiunile și puse în operă! Și… nu a venit! Din păcate, primarul Dumitru Boroș n-a fost capabil să convingă CLM Bârlad, mai precis pe cei 20 de consilieri locali, să voteze proiectul inițiat de el! Pentru proiect au votat 8 consilieri, iar restul împotrivă, așa că nu a întrunit numărul de voturi, fiind respins.

Prea mare suma!

Casa Alexandru Ioan Cuza se află în cartierul Podeni din Bârlad, pe strada care poartă numele domnitorului, la numărul 95 A. Autoritățile bârlădene au transformat casa lui Cuza în locuințe sociale pentru patru familii. Totuși, în semn de omagiu, edilii orașului din perioada post-decembristă au dezvelit, pe 20 martie 1990, o placă comemorativă în curtea imobilului. Placa memorială a ajuns, între timp, uscător pentru rufe pentru chiriași. Actuala clădire, situata pe str. Alexandru loan Cuza nr. 95 A, respectiv corpul principal, a fost construită la începutul secolului XIX (casa a fost construită în 1812 de către familia Cuza), inclusă în lista monumentelor istorice. „Casa Cuza”, situată pe un teren de cca 1351 mp, are un regim de înălțime parter, cu o suprafață desfașurată de 144 mp. Conform expertizei tehnice, sunt necesare intervenții asupra structurii de rezistență a clădirii ce constau în realizarea unor subzidiri la nivelul fundațiilor pentru creșterea adâncimii de fundare, execuția unor centuri perimetrale interioare din beton armat la cota pardoselii propuse, refacerea planșeului din lemn de peste parter și a șarpantei, implicit introducerea unor stâlpi și grinzi de lemn pentru rigidizarea structurii existente. Pentru aducerea construcției la parametri de siguranță și funcționare impuși de legislația în vigoare, precum și punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare efectuarea de lucrări așa cum rezulta din documentația întocmită de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI) întocmită de SC C.G. DESIGN CONS SRL, fiind necesară aprobarea indicatorilor tehnico-economici ale obiectivului de investiții, în conformitate cu prevederile legale. Valoarea totală a obiectivului de investiții va fi de 3.769.097,49 lei cu TVA (pe vechi înseamnă aproape 38 de miliarde de lei), o sumă cu care poți cumpăra lejer un hotel, după cum spuneau unii dintre consilierii revoltați de mărimea sumei! Nici profesorul expert nu i-a convins pe consilierii PSD și ALDE plus câțiva liberali și un independeant, să voteze pentru asemenea sumă exorbitantă.

„Deși acest proiect, reprezintă un important obiectiv cultural care merită toată atenția noastră, respectiv reabilitarea și introducerea în circuitul cultural și turistic al orașului, personal, as fi dorit să ne fie prezentate și alte opinii ale specialiștilor în legătura cu estimarea costurilor necesare execuției. Majoritatea colegilor au apreciat ca suma prevăzută în acest deviz estimativ este foarte mare, respectiv 3,7 milioane lei.”, a precizat prof. Gabriela Plăcintă David, consilier local PSD.

Motivul respingerii se pare că este unul mai complex!

Așa cum era trecut în proiect, finanțarea urma să fie asigurată din fonduri extrabugetare (fonduri de la bugetul de stat și/sau fonduri europene) și cofinanțare de la bugetul local (pentru cota de finanțare și pentru cheltuieli neelegibile), iar durata de realizare estimată (contractare și execuție) era de 24 luni de la asigurarea fondurilor necesare (semnarea contractelor de finanțare). Surse din rândul consilierilor care au refuzat să aprobe asemenea sumă înaintată de primarul Boroș cu experții săi, ne-au spus că edilul șef ar avea în plan ca să treacă cele 38 de miliarde de lei vechi pe buget local, ca lucrare multianuală (împărțită pe mai mulți ani), astfel că restaurarea atât de costisitoare urma să fie suportată de bârlădeni din bugetul local! Nu știm dacă ar fi corect așa ceva, să fie alocați aproape 38 de miliarde de lei pentru a restaura Casa Cuza cu banii din taxele și impozitele bârlădenilor, în condițiile în care nu locuitorii orașului au băgat cu chirie într-un monument istoric, asistații sociali care au distrus-o! Cine a făcut o asemenea greșeală? În niciun caz bârlădenii…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.