spot_imgspot_img
spot_img
2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Primarul Ciupilan si-a luat ajutor!

- Advertisement -

Husul, primul municipiu din judet care a angajat city-manager

TICHIA DE MÃRGÃRITAR Putini huseni stiu cã, de o sãptãmânã, la conducerea „orasului dintre vii” a apãrut un personaj nou, într-o functie…la fel de nouã! City-managerul, despre care s-a vorbit, în avans, atât de mult, s-a prezentat la locul de muncã, pe data de 27 februarie, dupã ce , anterior, a trecut usor de concursul organizat de Primãria Husi. Situatia a dat prilejul mai multor consilieri locali sã critice dur aceastã angajare fãcutã de executiv, considerând-o în detrimentul bugetului public, si asa sãrac. N-a scãpat de critici nici proaspãtul city-manager, despre care s-a spus cã „n-ar prea sti sã scrie corect”, dupã ce, din partea unuia dintre consilierii care l-a evaluat, a primit, cu multã indulgentã, nota 5, dar si reprosuri privind modul în care s-ar exprimat în scris. În fata acestor critici, city-managerul nu a vrut sã comenteze decât cã „trãim într-o tarã liberã si fiecare poate sã aibã o pãrere”. Ca un detaliu ce poate fi important în întelegerea rostului pentru care Husul a avut nevoie de încã un sef, ieri, dr. Tudor Ciuhotaru a confirmat cã city-managerul este membru PP-DD.

Chiar dacã noul angajat al Primãriei si-a început munca de pe data de 27 februarie, deocamdatã, putine lucruri se stiu despre cel care detine, de acum înainte, o functie foarte importantã în oras. Primãria nu a publicat, pânã acum, nici CV-ul si nici contractul de management, care i-a convins pe huseni, cã aceasta este solutia pentru eficientizarea administrãrii urbei. Tot ce se stie este cã se numeste Cristian Morar, este domiciliat în Bucuresti, nãscut la Suceava, necãsãtorit si de profesie jurist. Programul sãu este de la 8,00 la 16,00, iar, conform propriei declaratii „nu s-a stabilit încã la Husi, dar este în curs de…stabilire”. „Da, este membru PP-DD”, a spus despre Cristian Morar, presedintele Partidului Poporului Dan Diaconescu (PP-DD), dr. Tudor Ciuhodaru. De pe data de 27 februarie 2013, Morar a venit la serviciu. Multi dintre membrii Consiliului Local (CL) însã s-au arãtat foarte supãrati de decizia primarului Ioan Ciupilan de a face aceastã angajare. „La ce ne trebuie nouã un city-manager?! De ce sã cheltuim atâtia bani angajând un om, dacã avem primar si viceprimar ca sã conducã orasul? Ce fac primarul si viceprimarul dacã domnul city-manager a venit sã conducã el Husul?”, a întrebat, cu subînteles, Liviu Iacob. În sedintele anterioare, aceeasi problemã a fost scoasã în evidentã si de Victor Blãnariu. „Cheltuim un miliard sau douã (lei vechi, n.r.), cât o fi, ca sã plãtim un city-manager, în timp ce noi ne plângem tot timpul de bani, nu e posibil asa ceva”, a spus acesta. La ultima sedintã de CL, una extrem de tumultoasã, consilierul Liviu Iacob, profitând de faptul cã city- managerul se afla, în treacãt, în anticamera sãlii de sedinte, a strigat, ca sã se facã auzit: „Spuneti, domnule primar, cã nu aveti bani de burse pentru copiii care fac performante la <<Cuza Vodã>> si sunt de nota 10, iau olimpiade, dar aveti sã îi dati mii de lei pe lunã la un city-manager, care am înteles de la membrii comisiei care l-au evaluat, cã nu stie nici sã scrie ca lumea! Nici sã copie nu se pricepe. Asa cã, domnule primar, nu e corect sã plãtim salarii la ãstia care nu stiu sã scrie si sã nu fim în stare sã dãm burse de câteva zeci de lei, la copiii care iau olimpiade pe tarã!”, a spus Liviu Iacob. Se pare cã unul dintre membrii comisiei care l-a evaluat pe Morar, ar fi fost contrariat de faptul cã viitorul city-manager al Husului, scrie cu „prea multe greseli gramaticale” si le-a povestit colegilor din CL despre acest lucru. De reamintit cã din respectiva comisie au fãcut parte consilierii Constantin Bârsan, Nicoleta Rotariu, Murgulet Cosmin si Cãtãlin Tocu.

City-managerul: „Ca obiectiv imediat, vreau sã cunosc oamenii cu care voi lucra, sã stiu cu cine plec la luptã”!

Chia dacã nu se spune oficial despre acest lucru, functia de city-manager a fost creatã la Husi, pentru a face loc unui membru PP-DD, în conducerea Primãriei. Calculul politic este evident, dacã se observã cã, adesea, votul celor doi consilieri ai Partidului Poporului înclinã balanta în CL Husi, fie în favoarea PDL-ului, fie în favoarea USL-ului. Cu toate acestea, city-managerul Morar se cam… face cã nu stie de acest joc politic si spune cã este foate motivat sã înceapã administrarea Husului, dupã propriul proiect de management. Pentru început, spune el, vrea sã cunoascã oamenii cu care urmeazã sã lucreze. Pânã acum, acestia i s-au pãrut „ok”. „Cam pãtimasi”, a spus acesta, despre consilierii locali, la sedinta cãrora a asistat, pentru câteva minute. Despre criticile asupra modului în care scrie, Cristian Morar nu a vrut sã comenteze prea mult. „Chiar nu am auzit când consilierii au spus cã nu stiu sã scriu. Oricum, trãim într-o tarã liberã si fiecare poate sã aibã o pãrere. Eu nu lucrez cu consilierii, ci sunt subordonat direct domnului primar. Activitatea mea se bazeazã pe niste criterii de competentã, pe niste indici de performantã. Anual, voi fi evaluat. Ca obiectiv imediat, vreau sã cunosc oamenii cu care voi lucra, sã stiu cu cine plec la luptã, cum s-ar spune”, a explicat Cristian Morar.

„Si, uite-asa, dintr-un calcul politic prost, plãtesc husenii mii de lei din buzunarul lor sãrac, pentru moftul de-a avea city-manager”!

Deocadatã, nu se stie oficial ce leafã va primi pe lunã domnul city-manager, însã legea spune cã ea nu va putea fi mai micã decât cea a secretarului de municipiu, dar nici mai mare decât a primarului. Dupã datele deja stiute despre cei doi oficiali ai orasului, se estimeazã cã salariul city- managerului n-ar putea fi mai mic de 2100 de lei, dar nici mai mare de 3000 de lei. Consilierii însã par siguri cã salariul noului membru al echipei de conducere a orasului va fi substantial. „Venea el din Bucuresti, unde salariile sunt de douã ori mai mari ca la noi, pentru o leafã de nimic, la noi?! Sã fim seriosi, va câstiga mult mai bine. Va avea la dispozitie multe facilitãti, va lua prime, va avea de câstigat, oricum. Si, uite-asa, dintr-un calcul politic prost, plãtesc husenii mii de lei din buzunarul lor sãrac, pentru moftul de-a avea city-manager”, au spus acestia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.