spot_imgspot_img
22.4 C
Vaslui
15-apr.-2024

Primarul comunei Albești recidivează. Au apărut munți de gunoaie la marginea satului (FOTO)

- Advertisement -

INDIFERENȚĂ… Degeaba a fost amendat și s-a ales și cu dosar penal. Primarul comunei Albești, Romeo Iftene, nu s-a învățat minte. La mai puțin de un an de când a fost în centrul unui scandal legat de modul în care gestionează colectarea gunoiului din comună, oamenii din comună își arată încă o dată nemulțumirea și, pe rețelele de socializare, aduc dovezi că, la Albești, nimic nu s-a schimbat. Resturi menajere, plastic, bucăți dintr-un autoturism sau moloz zac acum în aceleași zone în care, anul trecut, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit tone de gunoi aruncate la întâmplare. În schimb, așa cum spun oamenii din comună, afacererea cu gunoi selectat a edilului Iftene merge ca unsă. “Și acum se selectează gunoiul, așa cum ați văzut anul trecut. Rețeta nu s-a schimbat, dar au apărut mormanele de gunoi la marginea satului”, spun oamenii din comuna Albești. Amendat de Garda de Mediu cel puțin de două ori anul trecut și cu un dosar penal deschis de polițiștii Serviciului Arme, Munții și Substanțe Periculoase, în care se fac cercetări pentru ascundere de deșeuri menajere și periculoase și arderea acestora, edilului pare să nu-i pese și-și continuă activitatea. Mai mult, una din amenzi, în valoare de 45.000 de lei, a fost plătită, în scurt timp de la data la care a fost primită, din bugetul local. Și asta în condițiile în care investițiile în comuna Albești par să fie inexistente.

Atunci când vine vorba de primarul comunei Albești, Romeo Iftene, oamenii sunt nedumeriți. Au votat, în urmă cu patru ani, un om care, pe lângă faptul că nu poate spune că a realizat ceva concret pentru comună, și-a văzut de propriile afaceri. Acest lucru este demonstrat acum de mormanele de gunoaie care zac pe câmp, la mică distanță de sat. Același gunoi care, în luna mai a anului trecut, a fost subiectul unui dosar penal dar și a unei amenzi de 45.000 de lei. Se pare că primarul Iftene nu s-a învățat minte sau profitul este mai mare decât valoarea amenzii. La acea vreme, gunoiul părea să dispară, dar a reapărut în forță, de data aceasta în mormane de resturi menajere, resturi din construcții, peturi și chiar bucăți din caroseria unui autoturism. În schimb, afacererea ediului cu gunoiul selectiv a rămas, se pare, neschimbată. Beneficiarii Legii 416 continuă să selecteze gunoiul, să-l adune în saci, ca apoi acesta să ia drumul unei firme din Huși. “Ce să se schimbe? Au venit cei de la Garda de Mediu, au văzut, am înțeles că au dat și amenzi și apoi au plecat. Dacă veniți acum cam pe acolo unde au fost găsite gunoaiele anul trecut, le veți găsi la loc sau chiar mai multe. Sticle de plastic, pungi, bucăți de ciment, azbest și bucăți dintr-o mașină au fost aruncate pe câmp. Toate aruncate strategic, prin Dumbravă sau Ghișoaia, un loc ceva mai retras. Dacă întrebi primarul, ridică din umeri. Nici nu prea ai ce să îi mai spui. A ridicat 4 ani din umeri, de ce să miște ceva acum? Cu orice problemă te duci la el, își spune că va interveni primăria și că totul se va rezolva. Și cu vorbele rămâi. În schimb, am văzut că, în continuare, gunoiul din comună este selectat de cei care beneficiază de ajutor și doar Iftene știe ce se întâmplă cu el și unde-l duce», povestesc oamenii din Albești.

Afacerea cu gunoi selectat a edilului Iftene i-a adus un dosar penal

Întreaga poveste a debutat anul trecut, la începutul lunii mai, atunci când comisarii Gărzii de Mediu au descoperit, la marginea localității Corni, o groapă de gunoi ilegală și gunoiul arzând. Comisarii au încercat să lămurească problema cu ajutorul edilului, dar acesta le-a spus că știe despre ce este vorba, că nu e treaba lui să stingă incendiul și că nu are timp să stea de vorbă. În consecință, la fața locului a fost solicitat un echipaj de pompieri, dar și polițiștii Serviciului Arme, Muniții și Substanțe Periculoase. Ajunși la fața locului, polițiștii au strâns dovezi și au început urmărirea penală. Întrebat despre ce se întâmplă în comuna pe care o păstorește, mai ales că legislația privind protecția mediului a devenit extrem de dură și că ar fi trebuit să aibe un contract semnat cu firma Urban Proiect, cea care colectează gunoiul din județul Vaslui și-l transportă la Groapa de la Roșiești, primarul Romeo Iftene a venit cu explicații halucinante. Acesta a susținut că, de fapt, în comuna Albești, firma Urban Proiect colectează doar gunoiul menajer și că gunoiul selectat este predat, gratuit, unei firme din Huși. În acest sens, edilul spune că este acoperit de hârtii și că există un contract semnat și parafat. Mai mult, arată și locul în care este ținut gunoiul selectat, format din peturi de plastic, sticlă și cutii de aluminiu și de unde, numai în 2022, a livrat, către firma din Huși, 38 de tone de astfel de gunoi. Explicația edilului nu prea a ținut, astfel că Garda de Mediu l-a amendat cu 45.000 de lei, bani pe care Iftene i-a scos din bugetul local și a plătit, imediat, amenda. În plus, polițiștii Serviciului Arme, Munții și Substanțe Periculoase au deschis dosar penal și se fac cercetări pentru ascundere de deșeuri menajere și periculoase și arderea acestora.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.