spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Primarul comunei Bogdănești câștigă procesul cu ANI la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și este repus în funcție

- Advertisement -

PRECEDENT… Ion Dorobanțu a fost repus în funcția de primarul al comunei Bogdănești după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că sancțiunea dată în cazul său este prea drastică. Dorobanțu fusese demis din funcția de primar al comunei Bogdănești după ce Agenția Națională de Integritate l-a găsit în stare de incompatibilitate. Edilul fusese găsit vinovat că în perioada 27 septembrie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale ”Horia Stamatin” din satul Bogdănești. Timp de aproape șase ani, Dorobanțu s-a luptat în instanță să demonstreză că nu e nimic incompatibil să fii primar și membru al CA-ului unei școli, însă judecătorii români nu i-au dat câștig de cauză. Procesul a ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care, de asemenea, a dat câștig de cauză Agenției Naționale de Integritate.

Decizia, rămasă definitivă în instanțele din țara noastră, a fost pusă în aplicare de Prefectura Vaslui în data de 4 aprilie 2023, când prefectul Daniel Onofrei a semnat ordinul de demitere al lui Ion Dorobanțu din funcția de primar al comunei Bogdănești. Considerându-se nedreptățit în România, Dorobanțu s-a adresat instanțelor europene, în speță Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a stabilit că sancțiunea de demitere din funcția de primar este prea drastică. Astfel, dosarul s-a întors în țară, iar în data de 29 mai 2023, Curtea de Apel Iași a dispus suspendarea ordinului de demitere emis de prefect. „Admite recursul declarat de recurentul Dorobanţu Ion împotriva sentinţei nr. 136/19.04.2023, pronunţate de Tribunalul Vaslui, sentinţă pe care o casează. În rejudecare, Admite cererea formulată de reclamantul Dorobanţu Ion în contradictoriu cu pârâtul Prefectul jud. Vaslui. Dispune suspendarea efectelor ordinului nr. 126/04.04.2023 până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 863/89/2023, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui. Definitivă.”

Un precendent pentru ceilalți primari care au pierdut prcesele cu ANI

 În ultimii ani, mai mulți primari din județul Vaslui au fost demiși după ce au pierdut procesele cu Agenția Națională de Integritate. Majoritatea dintre ei au fost găsiți în incompatibilitate după ce au făcut parte din consiliile de administrație ale școlilor. În august 2020, Liviu Romică Postolachi a fost destituit din funcția de primar al comunei Mălușteni după ce a pierdut procesul cu ANI, fiind găsit în incompatibilitate. ANI a stabilit că în perioada 26 iunie 2012 – 17 septembrie 2013, Postolachi a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale din comună. Un alt primar vasluian, Gheorghe Poede, din Poienești, a fost de asemenea declarat în stare de incompatibilitate și demis în urma pierderii procesului cu ANI, dat fiind faptul că: „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2012 – 31 decembrie 2013, întrucât, simultan cu functia de primar a de’inut și funcția de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale nr. 1 Poienești”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.