spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Primarul comunei Osesti, trimis în judecatã de DNA

- Advertisement -

UNA DUPÃ ALTA Sãptãmânã grea pentru primarul comunei Osesti, Grigore Lefter. Dupã ce tocmai fusese condamnat de judecãtorii vasluieni la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, la douã zile procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie- Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea sa în judecatã pentru nereguli în cazul unui proiect finantat cu fonduri europene pentru modernizarea drumului din satul Buda. Acuzatiile sunt respinse de primar, care spune cã el s-a ocupat doar de obtinerea finantãrii, modernizarea drumului fiind în sarcina managerului de proiect si a dirigintelui de santier.

La data de 30 noiembrie 2008, Grigore Lefter, în calitate de primar al comunei Osesti, semna un contract de finantare nerambursabilã PHARE având ca obiect, „Modernizare drum interes local 1,815 km, sat Buda, comuna Osesti, judetul Vaslui”, al cãrui beneficiar era Consiliul Local al comunei Osesti, costul total al proiectului fiind de 214.551 euro. Durata de finalizare a proiectului era de 11 luni, dar drumul a fost terminat mult mai târziu, abia în iulie 2010, ceea ce era o încãlcare a conditiilor de finantare. Pentru a acoperi acest lucru, spun procurorii DNA, primarul Grigore Lefter, împreunã cu managerul de proiect, Vasile Furcoi, si consultantul tehnic, Maria Damian, au falsificat procesul verbal de receptie a lucrãrilor, pentru a evita rezilierea contractului, caz în care trebuiau sã returneze sumele primite. Din aceastã cauzã, procurorii au decis sã-l trimitã în judecatã pe primarul Lefter, sub acuzatiile concurente de fals intelectual, folosire sau prezentare, cu rea credintã, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si acuzatia de instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Vasile Furcoi, managerul tehnic, angajat si plãtit în cadrul proiectului, este acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene si complicitate la înselãciune. Un al treilea acuzat, alãturi de primarul Lefter, este Maria Damian, consultant financiar, angajat si plãtit în cadrul proiectului, în sarcina cãreia s-au retinut infractiunile concurente de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, si complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. În vederea asigurãrii plãtii despãgubirilor civile, au fost luate mãsuri asiguratorii asupra bunurilor apartinând celor trei inculpati, Lefter Grigore, Furcoi Vasile si Damian Maria, pânã la concurenta sumei de 173.552,31 euro, dat fiind cã cei trei sunt judecati în stare de libertate.

Ilegalitãti cu fonduri europene

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „Pentru a se ascunde faptul cã, la data prevãzutã, constructorul nu a finalizat lucrãrile, iar beneficiarul nu le-a receptionat, procesul verbal de receptie la terminarea lucrãrilor a fost falsificat, fiindu-i modificatã data, continutul si numãrul de înregistrare, iar apoi a fost prezentat, în copie, de cãtre inculpatul Lefter Grigore, reprezentantilor autoritãtii de implementare si celor ai autoritãtii contractante, pentru justificarea avansului primit, a transei intermediare si a transei finale, astfel încât sã se evite rezilierea contractului. În acelasi scop, inculpatul Lefter Grigore a prezentat si raportul final al proiectului, care continea mentiunea, necorespunzãtoare adevãrului, privind finalizarea si receptionarea lucrãrilor în perioada de implementare a contractului. Concret, cei trei inculpati au decis, la propunerea inculpatei Damian Maria, sã modifice procesul verbal de receptie la terminarea lucrãrilor datat 23.07.2010, astfel încât, din cuprinsul acestuia, sã reiasã cã receptia avusese loc înainte de expirarea perioadei de implementare a proiectului, pentru a se evita pierderea finantãrii. Urmând indicatiile scrise ale inculpatei Damian Maria, inculpatul Furcoi Vasile a procedat la aplicarea de pastã corectoare de culoare albã pe exemplarul reprezentând o copie la indigo a procesului verbal de receptie la terminarea lucrãrilor, acoperind mentiunile pe care dorea sã le înlãture si efectuând, în locul acestora, mentiunile care creau aparenta receptionãrii lucrãrilor in ziua de 14 decembrie 2009. (…) De asemenea, inculpatii Lefter Grigore si Furcoi Vasile au întocmit Raportul final privind derularea proiectului în cuprinsul cãruia au atestat, in mod nereal, faptul cã lucrãrile de modernizare a drumului au fost finalizate în data de 07.12.2009. Procesul verbal de receptie si Raportul final falsificate au fost depuse, în copie, de cãtre inculpatul Lefter Grigore, la Secretariatul General al Guvernului României, anexate ultimei cereri de platã, datatã 9 august 2010. Proiectul fiind astfel, aparent, implementat în termenul prevãzut de contract, nu s-a hotãrât rezilierea contractului si au fost astfel justificate sumele de bani plãtite cu titlu de avans si plata intermediarã, sume care, în cazul rezilierii contractului, din cauza omisiunii beneficiarului de a implementa în termenul stabilit proiectul, ar fi trebuit restituite.

Autoritatea Contractantã a efectuat plãti cãtre Beneficiar- Consiliul Local Osesti în valoare totalã de 173.552,31 euro, reprezentând avans si transã intermediarã de platã. Transa de platã aferentã plãtii finale, în valoare de 19.283,59 euro nu a mai fost plãtitã beneficiarului de Autoritatea Contractantã”. În plus, s-a stabilit cã costurile totale realizate în cadrul proiectului au fost mai mici cu 35.761,63 euro, echivalentul a 156.010,11 lei, banii urmând a fi restituiti de beneficiar, Consiliul Local Osesti. În urma anchetei procurorilor DNA, Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilã cu suma de 173.552,31 euro, reprezentând prejudiciul patrimonial. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui.

„Nu mã simt cu nimic vinovat”

Primarul Grigore Lefter se considerã nevinovat, vina pentru întreaga încurcãturã purtând-o, în opinia sa, constructorul, care a întârziat finalizarea lucrãrilor, dar în special managerul de proiect Furcoi si consultantul tehnic Damian Maria. „Eu am fãcut proiectul si am reusit sã obtin finantare pentru un drum ce era de urgentã necesitate. De implementarea proiectului nu m-am ocupat personal, aveam manager de proiect, diriginte de santier, firmã de consultantã, oameni plãtiti sã-si facã treaba. Cã nu si-au fãcut-o bine, e problema lor! Ce stiu este cã, în toamnã s-a fãcut o receptie, împreunã cu cei de la minister, si a iesit bine, altfel nu primeam urmãtoarea transã de bani. Mai mult decât atât, au rãmas chiar si bani necheltuiti, cei 35 de mii de euro, cu toate cã lucrarea a fost executatã bine si în totalitate. Nu-mi fac nicio problemã, nu mã simt vinovat cu nimic, si sunt sigur cã adevãrul va iesi la ivealã”, ne-a declarat, în exclusivitate, Grigore lefter, primarul comunei Osesti

Probleme pentru primarul Lefter

Grigore Lefter, primarul comunei Osesti, are deja o condamnare, de un an cu suspendare, pentru conflict de interese, pentru cã si-a angajat fiul drept consilier personal, plãtit din bani publici. Procurorii de la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi, care au instrumentat dosarul primarului din Osesti, au considerat cã: „Lefter Grigore se face vinovat de sãvârsirea infractiunii de conflict de interese, faptã prevãzutã si pedepsitã de art. 253, ind. 1 Cod Penal, retinându-se cã, în calitate de primar al comunei Osesti, jud. Vaslui, în mod direct, a întocmit Dispozitia nr. 4/ 01.02.2011, prin care îl numea pe fiul sãu în calitate de consilier personal, cu un salariu de 1140 lei/ lunã si a semnat cu acesta, în calitate de reprezentant al Primãriei, contractul de muncã nr. 2/ 01.02.2011″. La mijlocul acestei sãptãmâni, primarul din Osesti a fost condamnat la un an de închisoare, pentru conflict de interese, magistratii Judecãtorie Vaslui decizând ca: ” În baza art. 83, alin. 1,3 Cod penal, amânã aplicarea pedepsei închisorii, stabilite pe un termen de supraveghere stabilit în conditiile art. 82 Cod penal, de 2 ani de la data rãmânerii definitive a prezentei hotãrâri. În toatã aceastã perioadã de doi ani, inculpatul Lefter Grigore trebuie sã respecte urmãtoarele mãsuri de supraveghere: a) sã se prezinte la Serviciul de Probatiune Vaslui, la datele fixate de acesta; b) sã primeascã vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa; c) sã anunte, în prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depãseste 5 zile, precum si întoarcerea; d) sã comunice schimbarea locului de muncã; e) sã comunice informatii si documente de naturã a permite controlul mijloacelor sale de existentã”, se aratã în sentinta Judecãtoriei Vaslui datã pe 7 mai. În plus, contractul de muncã încheiat cu fiul sãu, Lefter Florin, a fost reziliat, prin hotãrârea judecãtorilor. Practic, dacã în acesti doi ani cât se aflã sub supraveghere, se va finaliza procesul intentat de procurorii DNA, primarul Grigore Lefter va trebui sã execute si aceastã pedeapsã de un an de închisoare. Primarul va face apel la aceastã hotãrâre, cu atât mai mult cu cât, considerã el, a respectat legea: „Pentru angajarea consilierului personal, a fost o hotãrâre a Consiliului Local, pentru care s-a primit inclusiv avizul Prefecturii. În plus, nimeni nu poate contesta cã fiul meu, angajat, repet, cu avizul Prefecturii, nu si-a fãcut treaba! Dacã atunci s-a considerat legalã angajarea unui consilier personal, primindu-se avizele necesare, iar angajarea s-a fãcut la vedere, fãrã sã ascundem acest lucru, de ce acum se considerã a fi o ilegalitate?”, a declarat primarul Grigore Lefter.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.