spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

Primarul comunei Poienești, obligat de instanță să reangajeze ofițerul de stare civilă pe care l-a dat afară

- Advertisement -
HOTĂRÂRE DE CL ÎNTOARSĂ DE TRIBUNAL… Acuzat că și-a transferat mașina pe numele mamei pentru a nu mai plăti impozitul la stat, primarul comunei Poienești, Nelu Caragață, a dat-o afară pe cea care a făcut descoperirea. Acum instanța îl obligă să o reangajeze, demiterea ei făcându-se în afara cadrului legal

BUNI DE PLATĂ… Primăria comunei Poienești a pierdut un proces cu Ana Maria Crețu, ofițerul de stare civilă pe care edilul Nelu Caragață a dat-o afară în luna aprilie a acestui an. Fosta angajată a primăriei a cerut suspendarea dispoziției prin care a fost eliberată din funcție, iar instanța i-a dat dreptate. Pe lângă reangajare, instituția condusă de Nelu Caragață va trebui să-i plătească două salarii restante, precum și suma de 4.000 de lei privind cheltuielile de judecată. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.

În primăvara acestui an, mai exact în data de 3 martie, Ana-Maria Crețu, absolventă a Facultării de Administrație Publică și cu un master în același domeniu, angajată a Primăriei Poienești, a fost anunțată în scris că urmează să rămână fără serviciu. A primit un aviz semnat de primarul Nelu Caragață, prin care i s-a adus la cunoștință că mai are 30 de zile la dispoziție, apoi va trebui să părăsească primăria. “Eliberarea din funcție are loc ca urmare a reducerii postului de funcție publică de consilier I, grad profesional superior, conform Hotărârii Consiliului Local Poienești, nr 17 din 26.02.2021 privind modificarea organigramei și a statului de funcții al personalului din aparatul de specialitate al primarului prin reducerea a 4 posturi. Totodată, vă comunicăm că, la nivelul instituției noastre nu există funcții publice vacante corespunzătoare pentru a le pune la dispoziția dumneavoastră”, se arată în documentul semnat de primar.

De la ce au pornit neînțelegerile?

La acea vreme, Ana-Maria declara pentru ziarul Vremea Nouă că niciodată nu se ajungea în situația de a fi dată afară dacă nu scotea la iveală neregulile din cadrul primăriei. “În ultima ședință a Consiliului Local (n.r. ședința din luna februarie) a dispărut Compartimentul de Stare Civilă și, implicit, postul meu. S-a procedat pe repede înainte, fără a avea avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Conducerea Primăriei Poienești trebuia să justifice că acel compartiment nu mai are utilitate, însă nu a făcut-o. S-a spus doar că nu sunt bani, că trebuie făcute economii, că organigrama e supraâncărcată, deși nu cu foarte mult timp în urmă, tot prin Consiliul Local, se aprobase înființarea unui post pentru achiziții publice. Conflictul dintre mine și primar este ceva mai vechi, însă el s-a acutizat în vara anului trecut, după ce am fost pusă să mă ocup și de impozitele și taxele cetățenilor. Deși vorbim de postul unui singur om, eu mă ocupam aproape de toate. Mi-a încărcat fișa postului, gândindu-se că astfel am să clachez la un moment dat. Cu ajutorul lui Dumnezeu am rezistat, ba mai mult, mi-am făcut serviciul fără reproș. La taxe și impozite am descoperit neregulile care au dus, într-un final, la restructurarea postului meu. Am avut curajul să-l întreb pe domnul primar de impozitul pe mașină. El are un Porche Cayenne, mașină pe care i-a vândut-o mamei lui, care din iunie 2018 are certificat de handicap. Legea spune că persoanele cu handicap grav sunt scutite de la plata impozitelor și taxelor. El a trecut mașina pe numele mamei lui, tocmai pentru a nu mai plăti impozitul. În luna ianuarie, în timpul auditului, mi s-a transmis că o persoană fizică trebuie să aibă dosar fiscal cu bunurile și dosar de scutire separat. Eu, văzând că nu este nici dosar pe numele lui, nici pe numele mamei, am cerut actele. Și de aici a pornit totul. Cum mi-am permis eu să cer documentele. În ianuarie am cerut documentele, iar în ședința Consiliului Local din februarie s-a aprobat modificarea organigramei, în urma căreia eu am rămas fără post”, ne-a declarat Ana-Maria Crețu în urmă cu șapte luni.

“O persoană conflictuală”

De partea cealaltă, conducerea Primăriei Poienești a precizat că restructurarea postului Anei-Maria Crețu nu a fost făcută dintr-o vendetă personală a primarului, ci pentru a se face economii la bugetul local. “Eu nu am dat afară pe nimeni, am restructurat posturile pentru că angajații respectivi nu aveau cine știe ce activitate. Mie, ca primar, nu îmi place când cineva pleacă de aici, dar chiar nu am avut încotro. Până acum am fost alături de toți angajații primăriei, dar vin vremuri grele, vremuri în care trebuie să economisim fiecare leu pentru a ne putea duce proiectele la bun sfârșit. La ora actuală, aș avea nevoie de 30 de miliarde de lei vechi pentru a putea implementa toate proiectele. Din calculul făcut împreună cu contabila, în urma acestor restructurări, vom face o economie de 1,4 miliarde de lei vechi în fiecare an. Au fost restructurări și cu siguranță vor mai fi, totul depinde și de bugetul care ne va fi alocat. Cât despre mașina mea, nu cred că trebuie să dau explicații nimănui ce fac cu ea. Într-adevăr, proprietarul actual al mașinii este mama mea, dar nu cred că legea interzice acest lucru. Eu nu am copii și prin urmare am decis să-i dau ei o parte din bunuri. E un război care se duce acum împotriva mea, se încearcă denigrarea mea și totul are conotație politică. Încerc să stau cât mai departe de aceste conflicte inutile, spunându-vă doar că doamna Crețu este o persoană conflictuală, și nu o spun doar eu, o spun și colegii ei din cadrul primăriei. Îmi pare rău de ea, îmi pare rău că s-a ajuns aici, aș fi vrut să nu procedeze astfel, pentru că nu e în avantajul ei”, spunea primarul comunei Poienești la momentul izbucnirii conflictului.

Instanța a repus-o în funcție

Zilele trecute, Tribunalul Vaslui a împărțit dreptatea în acest caz, hotărând să o repună pe Ana Maria Crețu în funcția de ofițer de stare civilă. “Respinge excepția lipsei capacității procesuale de folosință a pârîților Primarul com. Poienești și Consiliul Local al com. Poienești cu privire la cererea de obligare la plata unei despăgubiri egale cu diferența dintre veniturile obținute la data eliberării din funcție și cuantumul salariilor indexate. Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Crețu Ana-Maria, domiciliată în satul Poienești, com. Poienești, jud. Vaslui, în contradictoriu cu pârîții Primarul com. Poienești și Consiliul Local al com. Poienești, ambii cu sediul în com. Poienești, str. Principală, jud. Vaslui. Anulează în parte HCL Poienești nr. 17/26.02.2021 cu privire la art. 1 poziția a doua, referitoare la reducerea postului de consilier superior I(stare civilă). Anulează Dispoziția Primarului com. Poienești nr. 134/31.3.2021 cu consecința reintegrării reclamantei în funcția publică deținută. Obligă pârîții la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu diferența dintre veniturile obținute la data eliberării din funcție și cuantumul salariilor indexate. Obligă pârîții Primarul com. Poienești și Consiliul Local al com. Poienești la plata sumei de 4000 lei către reclamanta Crețu Ana, reprezentând cheltuieli de judecată” se arată în decizia instanței. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. La cât e de prost primaru ala decizia instantei nu e deloc surprinzătoare 😂dacă tu ca primar vrei sa înșeli bugetul comunei trecând mașina pe numele mamei ce așteptări ai de la cetățenii de rand?bine el nu e la prima abatoare când umbla la bugetul comunei 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.