spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Primarul Constantinescu îndatoreazã Bârladul cu credite la bãnci!

- Advertisement -

SCUMP, DOMNULE PRIMAR, SCUMP! Pentru executarea canalizãrii în cartierele Munteni – Podeni, primarul Bârladului a ales solutia cea mai scumpã, îndatorând municipalitatea si pe bârlãdeni pe zece ani cu cel putin 150 000 de lei lunar, care va greva bugetul local deja îndatorat. Dacã acum, pentru investitiile fãcute cu credite de la bancã – Cinematograful “Victoria” si Centrul SPA – bârlãdenii plãtesc peste 200 000 de lei lunar la bancã, dupã ce va fi contractat si creditul pentru canalizarea celor douã cartiere, suma va fi mult mai mare, gradul de îndatorare al CLM Bârlad fiind la aceastã datã de 9, 22%.

Dupã ce, în 2011, Primãria Bârlad a contractat un credit de peste 11 milioane lei de la CEC Bank, în câteva zile municipalitatea va împrumuta peste 17,7 milioane lei de la aceeasi bancã. Suma va fi utilizatã pentru lucrãrile la Proiectul „Extindere retea canalizare menajerã în cartierele Munteni si Podeni din municipiul Bârlad”. În urma licitatiei electronice pentru desemnarea unitãtii bancare ce va oferi Primãriei Bârlad un împrumut de aproape 18 milioane de lei, desfãsuratã pe 28 iulie anul trecut, CEC a fost desemnat câstigãtor, fiind de altfel si singura institutie bancarã ce a depus ofertã. Nici o altã bancã din Bârlad nu s-a arãtat interesatã sã ofere credit pentru municipalitatea bârlãdeanã pe un termen atât de lung. Ca urmare, municipalitatea va putea avea, în scurt timp, banii necesari pentru demararea lucrãrilor la Proiectul „Extindere retea canalizare menajerã în cartierele Munteni si Podeni din municipiul Bârlad”. Costul proiectului se ridicã la 17.721.329 lei, bani cu care autoritãtile locale intentioneazã sã introducã reteaua de canalizare menajerã pe 38 de strãzi din cartierul Munteni (38 strãzi) si pe 34 de strãzi din cartierul Podeni. Si asta în timp ce fondurile europene pe care România si autoritãtile publice le au la dispozitie de la UE nu sunt accesate! În afarã de fondurile europene accesate în 2011, pentru strãzile din cartierele noi din Bârlad, în valoare de aproape 15 milioane de euro, alte fonduri europene nu au mai intrat în Bârlad.

Gradul de îndatorare al Bârladului este ridicat!

Pentru ca bârlãdenii sã cunoascã unde se duc banii din bugetul public, ar trebui ca toate aceste informatii sã fie publice, mãcar prin intermediul site-ului Primãriei Bârlad sau al conferintelor de presã. Numai cã acest lucru nu este posibil, transparenta cheltuirii banului public fiind … opacã. Site-ul primãriei nu dã rãspunsuri la aceste cãutãri, iar primarul Constantin Constantinescu nu rãspunde direct jurnalistilor ci doar prin intermediul “cererilor” care sunt adresate în scris, rãspunsurile fiind oferite tot în scris. Ca atare, am întrebat (în scris) oficial pe primarul Bârladului, care este gradul de îndatorare si ce rate plãtesc bârlãdenii din buget, lunar cãtre bãnci. De asemenea, am dorit sã stim si care este dobânda pentru împrumutul contractat la canalizãrile din Munteni – Podeni. Rãspunsul oficial dat de primar aratã cã gradul de îndatorare al Bârladului la bãnci este de 9, 22%, ratele care se achitã lunar fiind de 205 583 de lei. Asta fãrã împrumutul la CEC, care încã nu a fost fãcut, abia acum fiind obtinutã aprobarea pentru el. Dobânda pentru cele 17. 721.329 lei este urmãtoarea: “ROBOR 6 M + 3,75 p.p (puncte procentuale), conform rãspunsului dat de primar. ROBOR 6 M (luni) este rata dobânzii plãtitã la creditele în lei atrase de cãtre bãncile comerciale de la alte bãnci comerciale pentru o perioada de 6 luni. ROBOR este o ratã variabilã a dobânzii, astfel cã dobânda ce va fi achitatã pentru acest nou împrumut se va situa între 5,5 si 7 % lunar, poate si mai mult, în functie de rata dobânzii BNR care este variabilã. De exemplu, anul trecut indicele ROBOR a variat între 2,4 si 1,8. Ieri, ROBOR era 1, 85. Destul de scump dacã ne gândim la suma împrumutatã. Bârlãdenii vor achita, cel mai probabil, peste 350 000 de lei lunar la bancã pentru împrumuturile luate. Dacã pentru Cinematograful “Victoria” si Centrul SPA împrumutul este de neînteles, investitiile fiind absolut nefolositoare bârlãdenilor, creditul pentru canalizãrile din Munteni Podeni este privit de cetãteni ca unul care îi va ajuta.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.