spot_img
spot_imgspot_img
18.8 C
Vaslui
25-mai-2024

Primarul de la Drânceni pleacã la cules de cãpsuni, în Spania!

- Advertisement -

INTENTIE…Gelu Pecheanu, primarul comunei Drânceni, cunoscut pentru iesirile sale “neortodoxe”, socheazã din nou. Acesta a anuntat cã, în urma deciziei Guvernului Ponta de a nu aloca niciun leu la bugetul comunei pe care o conduce, va pleca la muncã în Spania, la cules de cãpsuni, sau în Germania sau Austria, în functie de cea mai bãnoasã ofertã. Edilul spune cã a anuntat deja intentia sa la oficialitãti, iar o serie de institutii, gen Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale, ar fi spus cã primarul nu poate pleca, pentru cã este ordonator de credite si nu poate pãrãsi proiectele cu finantare europeanã pe care le-a semnat. Proiecte care nu sunt finantate de doi-trei sau patru ani de zile si care l-au adus pe primar în culmea disperãrii. “Plec cu echipa mea de la primãrie, din cei 19 functionari vor sã plece la muncã în jur de 10 sau 11 oameni, iar eu voi merge cu ei. Când pleacã oastea, trebuie sã pleci si tu cu ei, nu poti sã-i lasi singuri la rãzboi. De aceea, merg si eu cu ei”, anuntã Pecheanu. Este greu de crezut cã un primar în functie va pleca din fruntea primãriei peste noapte, desi Gelu Pecheanu spune cã ar urma sã plece la muncã în jurul datei de 15 aprilie.

Pecheanu este foarte iritat de faptul cã nu mai are niciun ban la bugetul local, pentru cã localitatea încaseazã în jur de 300-400.000 lei pe an, o comunã cu 5.000 de suflete, din care aproape jumãtate au plecat deja la muncã în Spania, Germania, Italia sau Franta. Guvernul a stabilit ca, în functie de impozitele si taxele locale încasate în 2013, fiecare localitate ruralã sã aibã un buget de peste 1,5 milioane lei. Or, cu doi ani în urmã, primãria Drânceni a avut încasãri peste nivelul de 1,5 milioane, iar explicatiile lui Gelu Pecheanu sunt simple. “Am încasat taxele si impozitele de la firma de eoliene din zonã. Or, de anul trecut aceastã firmã nu ne-a mai dat niciun leu, asa cã am cerut intrarea în insolventã. Stie Guvernul de treaba asta? Nu ne-au dat niciun leu, iar noi nu mai avem cu ce trãi. O sã plec si eu la muncã, nu e nicio problemã, nu mi-e rusine sã merg la cules de cãpsuni. Dupã 15 aprilie, gata, plec! Am oferte si din Austria sau Anglia, sã merg cu bãietii de la primãrie la muncã. O sã muncim în sectorul agricol. Au plecat acum 34 de insi de la noi la muncã la panouri solare, în Anglia, unde câstigã peste 1.200 de euro. Contabilul primãriei are sotia la cules de flori în Germania, acolo câstigã 1.200-1.400 de euro pe lunã, în afarã de masã si casã, acum vrea sã se ducã si el acolo, ce sã mai stea cu un salariu mic la primãrie?”, se întreabã primarul Pecheanu.

Vama Albita nu mai este o sursã de venituri la primãrie, mai spune primarul

De ani de zile, la Consiliul Judetean, când vine vorba de veniturile primãriei Drânceni si alocarea de fonduri cãtre aceastã institutie, replica este invariabil aceeasi: “Au vama, câstigã o multime de bani de acolo”. Primarul localitãtii spune cã toate aceste declaratii sunt fantezii ale celor de la judet. “Cum sã vinã un economist de la judet sã spunã cã nu stiu ce sume încasãm noi din Vamã? Pânã acum sapte ani, câstigam multi bani din taxa de salubrizare, e adevãrat, nici nu ne-ar mai fi trebuit buget. Or, s-a scos aceastã taxã si nu încasãm decât taxe pe câteva terenuri de acolo, nimic mai mult. Sã vinã, domnule, ministrul de Finante, sã vadã ce bani încasãm din vamã, adicã nimic! Am proiecte care nu sunt finantate de trei-patru ani de zile. Stie cineva de la judet de treaba asta? Am proiecte începute din 2008 si care, din 2010, nu au mai primit niciun ban. Am alimentare cu apã începutã si nefinalizatã, scoli si douã grãdinite, asfaltãri care s-au oprit de ani de zile. Ne întreabã cineva cum trãim? Eu spun cã primarii nu ar mai trebui alesi politic, sã se facã concurs si cel mai bun din comunã sã fie ales primar, altfel nu ar mai trece prin tot felul de sicane, ca atunci când faci parte dintr-un partid politic. Am douã centre în comunã, cu salariati din Drânceni care vin si-mi spun cã nu pot trãi cu 600 de lei pe lunã. O sã plece cu totii. Rãmâne Consiliul Local, sã stabileascã o persoanã care sã preia primãria, si-asa sunt destui care viseazã la aceastã functie. Sã vadã si altii cum e sã fii primar cu zero lei la buget”, a mai spus Pecheanu.

Va pleca primarul, pânã la urmã?

Conform legii, în situatia în care un primar îsi dã demisia din functie, atributiile sale sunt preluate de viceprimar. Asta s-ar putea întâmpla si la Drânceni, acolo unde viceprimarul ar putea ajunge primar. În cazul în care ar pleca si vicele, Consiliul Local ar trebui sã stabileascã o persoanã în fruntea primãriei, pânã la alegerile de anul viitor. Primarul comunei Drânceni câstigã în jur de 2.500 de lei pe lunã, un salariu cu mult mai bun decât restul colegilor sãi din primãrie. “Plec cu ei, înteleg cã mai bine de jumãtate si-au gãsit de muncã. Ce sã mai stãm pe aici?”, mai spune primarul comunei Drânceni. Cu câtiva ani în urmã, supãrat pe autoritãtile judetene, primarul spunea cã va pune o barierã la intrarea în satul Râsesti, similarã cu cea de la Mamaia, pentru a încasa sume de la masinile care pãrãsesc România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.