spot_img
19.5 C
Vaslui
22-iun.-2024
spot_img

Primarul de la Poienesti, în incompatibilitate!

- Advertisement -

ILEGAL Agentia Nationalã de Integritate a constatat existenta stãrii de incompatibilitate în cazul a 11 fosti sau actuali alesi locali (doi primar, doi consilieri locali, trei viceprimari, doi consilieri judeteni, un fost consilier judetean si un fost consilier local), ca urmare a exercitãrii simultane de functii si calitãti, încãlcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003. Printre cei care au încãlcat legea se numãrã si Gheorghe Poede, primarul de la Poienesti.

ANI sustine cã Poede „Primar al Comunei Poienesti, Jud. Vaslui, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 1 septembrie 2012 – 31 decembrie 2013, întrucât, simultan cu functia de primar, a detinut si functia de membru în Consiliul de Administratie al Scolii Gimanaziale nr. 1 Poienesti, jud. Vaslui, încãlcând, astfel, dispozitiile art. 87, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003. POEDE GHEORGHE exercitã functia de primar începând cu data de 19 iunie 2012, iar în perioada 1 septembrie 2012-31 decembrie 2013 a detinut si functia de membru în C.A. al Scolii Gimnaziale nr. 1 Poienesti, jud. Vaslui”. Agentia Nationalã de Integritate mai spune cã primarul de la Poienesti a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiazã – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ANI mai sustine cã „Functia de primar si viceprimar este incompatibilã cu: functia de administrator, membru al consiliului de administratie la societãtile comerciale, precum si la institutiile publice”. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încãlcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã si se sanctioneazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãtii, functiei sau activitãtii respective. Persoana fatã de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publicã pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din functia ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o functie eligibilã, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”, spune legea.

O fostã contabilã a dezvãluit teroarea în care a lucrat cu Poede

În urmã cu câteva zile, fosta contabilã Maria Cretu a fãcut acuzatii dure la adresa aprimarului din Poienesti. Femeia a lucrat peste 40 de an la aceastã primãrie si spune cã primarul Poede are atitudini dictatoriale în primãrie. „Am lucrat cu foarte multi primari, însã acesta (Gheorghe Poede, n.r.) îi întrece pe toti. Nu este transparent, mã punea sã fac plãti la niste contracte, care nu aveau în spate nimic. Nici mãcar o ofertã, nu mai vorbim de proces verbal de selectei a ofertelor. Face totul numai cum îl taie capul, fãrã sã-i pese de respectarea legii. în comisiile de inventariere, de evaluare a ofertelor sau de receptie a lucrãrilor schimbã membri cum vrea, si-i pune numai pe cei care-i fac jocurile. Cum cineva îi sesiseazã o neregulã, începe teroare. Mã bucur cã am scãpat din iadul de acolo” a spus fosta contabilã.

Un alt primar din judet a avut probleme cu ANI

Si primarul comunei Vetrisoaia, Vasile Puiu, a intrat în atentia ANI, acum doi ani. „În urma evaluãrilor demarate la data de de 30.12.2010, s-au constatat urmãtoarele: nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativã si indicii referitoare la posibila sãvârsire de cãtre Puiu Vasile, primar al comunei Vetrisoaia, a infractiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În exercitarea atributiilor de serviciu, a încheiat un numãr de douã contracte privind închirierea unei suprafete agricole între Consiliul Local Vetrisoaia si S.C.A. „Zimbrul Moldovei” Vetrisoaia (societate în cadrul cãreia Puiu Vasile detine calitatea de administrator unic). De asemenea, Puiu Vasile, în calitate de primar al comunei Vetrisoaia, a încheiat, emis si aprobat mai multe acte juridice si administrative prin care a obtinut o serie de beneficii patrimoniale. A încheiat, la data de 29.04.2008, un contract cu S.C.A. „Zimbrul Moldovei” Vetrisoaia, având ca obiect închirierea suprafetei de 830,80 ha pãsune a comunei Vetrisoaia, pe o perioadã de 5 ani. De asemenea, acesta a emis o serie de adeverinte necesare obtinerii subventiilor de la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã si a aprobat, la data de 04.11.2008, o listã a obiectivelor de investitii pe anul 2008 cu finantare integral de la bugetul activitãtilor autofinantate, în care au fost cuprinse – la capitolul „Lucrãri noi” – 2 bucãti adãpãtoare animale sat Vetrisoaia, la o valoare totalã de 48.594 Lei”, au constatat inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.