9.4 C
Vaslui
21-mart.-2023

Primarul din Bogdănești, declarat incompatibil de ANI, mai are o speranță!

- Advertisement -
NOROCOS?… Primarul comunei Bogdănești, Ion Dorobanțu, învins de ANI pe motiv de incompatibilitate, așteaptă salvarea de la Curtea Constituțională a României!

EMOȚII… Primarul din comuna Bogdănești, medicul veterinar Ion Dorobanțu, este la un pas de demiterea din funcție. Este în luptă cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care l-a acuzat de incompatibilitate. Procesul dintre ANI și medicul Dorobanțu a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție unde, pe 20 ianuarie a.c., s-a dat sentința. I s-au respins primarului toate recursurile solicitate, rămânând definitivă sentința de la Curtea de Apel Iași, care este sumbră, iar primarul urmează să fie demis! Dar, pe rol în acea zi de 20 ianuarie a.c., a mai fost un dosar la ICCJ, cu o solicitare de admitere a recursului primarului de la Bogdănești la Curtea Constituțională, care urmează să decidă dacă motivul invocat de ANI pentru aleșii locali, cum că nu au voie să fie puși în Consiliile de Administrație din școlile din comunele sau municiipiile ce le conduc, este neconstituțional! Ca atare, așa cum spune și primarul Ion Dorobanțu, el a fost incompatibil, dar dacă se constată de către C.C. a României că este neconstituțională încadrarea ANI, a scăpat de suspendarea din funcție.

Agenția Națională de Integritate a remis un comunicat de presă în 2017, în iulie, prin care aduce la cunoștința opiniei publice că a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, în cazul primarului comunei Bogdănești, din județul Vaslui, medicul veterinar Ion Dorobanțu. Iată ce preciza ANI în comunicatul din 2017: „Dorobanțu Ion, primar al comunei Bogdănești, județul Vaslui, găsit în stare de incompatibilitate. În perioada 27 septembrie 2012 – 30 iunie 2014, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale <<Horia Stamatin>> sat Bogdănești, județul Vaslui, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Ca toți primarii sau viceprimarii care au fost sau mai sunt în această situație, primarul Ion Dorobanțu a dat ANI în judecată, iar procesul s-a întins până pe 20 ianuarie a.c., când s-au dat hotărârile definitive. Prima instanță a fost Curtea de Apel Iași care a respins recursurile solicitate de primarul Ion Dorobanțu.

CAl Iași și ICCJ au respins apelurile! Un singur apel a fost aprobat: cel către Curtea Constituțională!

Sentința CA Iași a fost următoarea : „Respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 87 alin. 1 lit. d din Legea nr. 161/2003 și a pct. 2 articol unic din Legea nr. 128/2017 ca inadmisibilă și a cererii de suspendare pentru acest motiv”, au decis magistrații ieșeni pe  22.06.2021. A urmat apoi apelul făcut de primarul Dorobanțu la ICCJ București, care și ea a respins recursul solicitat de primarul vasluian. „ Respingere recurs – Nefondat. Respinge cererea formulată de recurentul-reclamant Dorobanțu Ion privind sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Respinge cererea de suspendare a cauzei, formulată de recurentul – reclamant Dorobanțu Ion, până la pronunțarea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 20 ianuarie 2023”, este decizia ICCJ. Dar, pe rolul ICCJ a mai fost un dosar, care s-a judecat în aceeași zi, prin care primarul Ion Dorobanțu are aprobare de sesizare a Curții Constituționale. Iată decizia ICCJ referitoare la cel de al doilea dosar. „Admite cerea formulată de recurentul – reclamant Ion Dorobanțu, privind sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.187, alil.(1), lit. (d), din Legea nr. 161,/2003 și a pct.2, articol unic, din Legea 128/2017. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 20 ianuarie 2023”, este sentința clară a ICCJ, care arată că deși ANI l-a scos pe primar „incompatibil”, Curtea Constituțională poate declara neconstituționale articolele din legea invocată de ANI, astfel că primarul conform ANI este incompatibil, dar mai are șanse reale de a nu fi demis, pe baza unor articole neconstituționale!

„Nici eu nu am știut să le interpretez dar avocatul m-a lămurit. Au fost respinse recursurile, dar nu toate! Cel care era adresat Curții Europene de Justiție, a fost respins deoarece trebuie adresat recursul prima dată la Curtea Constituțională a României, apoi la cea Europeană. Ceea ce a și făcut avocatul meu, iar ICCJ a aprobat recursul ! Ca să înțelegeți, legiutorul din 2014 a reparat problema pusă de ANI și s-a declarat neconstituțională pentru noi, cei mai noi. Astfel, ordinul prefectului de demitere a mea trebuie să mai aștepte decizia Curții Constituționale. Voi ataca în instanță Ordinul Prefectului dacă acesta va fi emis și cu asta se va termina. Sunt văzut incompatibul de ANI, dar Curtea Constituțională are poate o altă opinie, deci sper să nu fiu demis”, a declarat pentru Vremea Nouă, primarul Ion Dorobanțu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ion Dorobanțu a distrus comuna Bogdanesti si a furat cât a putut prin tot felul de achiziții publice cu preturi foarte mari. Domnul primar este și foarte dușmănos, s-a răzbunat pe cei care nu i-au împărtășit „idealurile”…
    Nu mai are nicio șansă să mai rămână în funcție, mai ales ca mai are un dosar de incompatibilitate pe rolul ANI pentru exercitarea funcției de medic și primar în același timp.

  2. …..infractor cu state vechi…..de pe vremea lu nea Nicu cand umbla băut la volan și făcea trafic cu carne……..închisoare și confiscarea extinsă a averii ilicite…….

  3. Nu mai are nicio speranta! Deciziile CCR sunt general obligatorii pentru viitor ele neputandu-se aplca retroactiv, mai ales ca aici este deja o hotarare definitiva si irevocabila!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.