Primarul din Murgeni a pierdut procesul cu ANI și va pleca din funcție!

PERDANT… Primarul „Ză Best” din Murgeni, Ioan Buta, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI)! Ieri, pe 28 mai, s-a dat sentința la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde ANI a înaintat recurs. „Admite recursul formulat de Agenția Națională de Integritate împotriva Sentinței nr. 32 din 5 martie 2018 a Curții de Apel Iași – Secția de contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, rejudecând, respinge acțiunea, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 28 mai 2020.”, este sentința care decapitează Primăria Murgeni. Urmează ca Prefectura Vaslui să primească în cel mult 30 de zile comunicarea sentinței, iar apoi secretarul primăriei Murgeni să înainteze un referat prin care Prefecura Vaslui să pună în aplicare sentința. Cu alte cuvinte, orgoliosul primar de la Murgeni, Ioan Buta zis „Ză best” își vede năruite toate visurile sale legate de funcția la care a rânvit și s-a zbătut atât de mult! În locul său va fi numit, ca primar interimar, viceprimarul Mihai Borș (PSD).

Ioan Buta a ieșit primar pe listele PPDD (partidul lui Dan Diaconescu – OTV) în 2012, dar după scurt timp, în 2014 când Ponta a dat „ordonanța trădătorilor” s-a lepădat de PPDD și a trecut la PSD, ca nu cumva rămânerea în funcție să-i fie pusă în primejdie. Ce rămâne în urma sa, vor cuantifica, cu siguranță, cetățenii orașului Murgeni. Un lucru „reușit” de Ioan Buta va rămane insa cuantificat în istoria locală: în mandatele sale, numărul persoanelor de etnie rromă aproape s-a dublat, depășindu-l pe cel al românilor. Sigur că acest lucru va fi trecut la capitolul realizări, alături de Casa de Cultură (Căminul Cultural) al orașului care după cei opt ani de mandat este o ruină.Si, sa nu uitam infractionaitatea extrem de ridicata a orasului Murgeni.

Vă reamintim că ANI l-a găsit pe primarul orasului Murgeni, Ion Buta incompatibil. Conform Agenției de Integritate, în perioada 31 octombrie 2012 – 10 decembrie 2014, edilul a exercitat simultan funcția de primar si cea de presedinte a Consiliului de Administrație a Spitalului de Psihiatrie Murgeni, încălcând astfel prevederile legale. Întrebat la vremea respectivă, în 2017, despre aceste aspecte, primarul Buta a declarat pentru mass media că nimic nu este adevărat și că totul este o eroare, făcută cu rea-credință, de către fosta directoare a spitalului, medicul Lilica Oțel. Dar, adevărul este cu totul altul, după cum arată sentința rămasă definitivă la ICCJ. Primarul Buta a contestat în instanță la Curtea de Apel Iași, raportul ANI iar pe 5 martie 2018, juidecătorii ieșeni au admis apelul primarului Buta și au decis anularea raportului ANI. În urma recursului înaintat de ANI la ÎCCJ, s-a rejudecat cauza, iar primarul Ioan Buta a pierdut definitiv procesul cu Agenția de Integritate.

„Admite recursul formulat de Agenția Națională de Integritate împotriva Sentinței nr. 32 din 5 martie 2018 a Curții de Apel Iași – Secția de contencios administrativ și fiscal. Casează sentința recurată și, rejudecând, respinge acțiunea, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 28 mai 2020.”, au decis judecătorii instanței supreme din România.

Mihai Borș

Prefectura Vaslui așteaptă comunicarea instanței supreme după care Buta va fi demis!

Ioan Buta este treilea primar din județul Vaslui care își pierde anul acesta funcția câștigată cu „sudori” în campania electorală din 2016, după Maricel Gîfu fostul edil șef al comunei Pogana și Costică Anton, fost primar al comunei Vulturești. Și cam al 9-lea primar din județul Vaslui care este demis din funcție pe motiv de incompatibilitate, în urma monitorizării Agenției Naționale de Integritate. Acum urmează ca Buta să primească, în cel mult 40 de zile, de la Prefectura Vaslui, ordinul de demitere din funcție, în locul său urmând a fi numit ca primar interimar Mihai Borș, viceprimarul actual al Murgeniului. Care are și el pe rol un proces cu ANI, ce are ca obiect „conflict de interese/incompatibilitate – constatate de ANI”, dar cu termen de soluționare pe tocmai pe 20 octombrie. Până atunci, Mihai Borș poate fi primar interimar.

„Așteptăm să primim, în cel mult 30 de zile, comunicarea sentinței de la ÎCCJ, după care secretarul primăriei Murgeni urmează să ne trimită un raport prin care solicită emiterea Ordinului Prefectului județului Vaslui de demitere a primarului Ioan Buta. Prina același ordin se numește primar interimar viceprimarul Mihai Borș, care, până la pronunțarea sentinței Curții Supreme, poate îndeplini mandatul de primar interimar”, a precizat subprefectul de Vaslui, Narcis Poiană.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ