10.3 C
Vaslui
20-mart.-2023

Primarul Ioan Ciupilan dã vina pe sistemul antigrindinã, pentru seceta care pârjoleste zona Husului!

- Advertisement -

EXPLICATII… Seceta persistentã i-a cam descurajat pe fermierii din zona Husului, un oras preponderent agricol, pentru care exploatarea pãmântului este de bazã. Primarul Ioan Ciupilan sustinã cã din aprilie a ploua extrem de putin la Husi, cantittatea de apã pluvialã fiind neînsemnatã. Mai mult decât atât, primarul nu se fereste sã sustinã o tezã pe care si alti fermieri nemultumiti au mai avansat-o: sistemul antigrindinã din zonã alungã ploaia, în loc sã combatã grindina. Edilul dã exemplu concret de situatie în care s-a apucat sã plouã, norii fiind adunati deasupra Dobrinei, moment în care s-au auzit bubuiturile provenite de la rachetele antigrindinã si, brusc, orice urmã de ploaie a dispãrut. Primarul municipiului Husi este de pãrere cã irigatiile ar fi fost foarte utile la vremea acestei secete, însã distrugerea, abandonarea sau lãsarea în paraginã a sistemului de irigatii construit înainte de revolutie se dovedeste acum a fi o atitudine deosebit de pãguboasã pentru o zonã în care agricultura reprezintã ocupatia principalã a localnicilor.

„Suntem un oras agricol. Cei mai multi agenti economici se ocupã cu agricultura în zonã. Din discutiile pe care le-am avut cu ei, cantitãtile pe care le vor recolta sunt cam la jumãtatea din cât au estimat sau cât ar trebui sã realizeze. La pãioase mã refer, cã la porumb sau floarea soarelui, nu stiuu dacã vor avea ce recolta, dacã nu plouã în urmãtoarele câteva zile. Plantele sunt deja ofilite, sunt uscate pânã la jumãtate”, a declarat primarul Ioan Ciupilan. Edilul considerã cã ar putea fi o explicatie pentru seceta care se concentreazã, culmea, mai mult în zona aceasta, si faptul cã pe aproape s-a montat acel sistem antigrindinã, care se ocupã cu… alungatul norilor.

Primarul Ciupilan, în asentimentul multor fermieri: „se trag aceste rachete antigrindinã care, primul lucru pe cdare îl fac, despart norii. Îi fãrãmiteazã si atunci ploaia nu mai este”

„Cert este cã atunci cãnd vine un nor de-o culoare care poate sã indice cã are gheatã sau cã n-are gheatã, cã nu avem de unde sã stim, se trag aceste rachete anti-grindinã care, primul lucru pe cdare îl fac, despart norii. Îi fãrãmiteazã si atunci ploaia nu mai este. Tentative de ploaie am avut, un litru, 0,5 litri, doar ca sã nu ne mai prãfuim,,, desi, dupã 20 de minute, praful era la fel. Si sãptãmâna trecutã eram foarte fericiti cã începuse se plouã prin Dobrina, ploua destul de bine, asteptam cu totii sã vedem directia norilor, când am auzit cu totii… bum, bum si nu a mai plouat. Nu stiu dacã sistemul acesta e de vinã sau… Cred cã în primul rând de vinã suntem noi, pentru cã nu am fost în stare sã ducem la capãt sau sã pãstrãm, sã renovãm acest sistem de irigatii, care mscar pentru cei care sunt pe o zons irigabilã, aveau sansa sã îsi salveze culturile. Chiar dacã costurile ar fi fost mai mari, dar mãcar ar fi avut productie”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

 1. Aha….
  De ce „in restul lumii” populația respecta poliția. De ce „in restul lumii” sunt autostrăzi. De ce „in restul lumii” sistemul de învățământ funcționează…. or fi descoperit ăia…. apă rece.

  Vezi diferențele de medii de temperatură. Adică vezi cat e diferența între mediile atât vară cât și iarnă între climatul mediteranean/oceanic și vezi diferențele vara-iarna in climatul temperat-continental. Adică, pe românește, la noi vară ajunge la +35, iarna la -20. Zi unde „într-o țară din (mult-pupatul in cur) ăla Vest se întâmplă asta.
  Lasă părerile pentru oameni cu carte, …și vezi că ai sapa cam odihnită.

  • Ce treaba are climatul cu rachetele anti grindina trase in timpul verii? Esti whataboutist din ala se pare. Ca sa-ti fac pe place. De ce nu sunt aceste sistem de rachete in tari vestice cu clima ca a noastra ca de exemplu Elveta, Franta, unele parti din Statele Unite si Canada, tari un pic mai estice ca Estonia, Letonia, Lituania. In Elveta stiu sigur ca testat mai demult aceste rachete si au renuntat la ele. De ce? Cat despre tari in care vara temperaturile ajung +35 de grade si iarna la -20 de grade, sa stii ca sunt multe prin Vest, nu doar cele enumerate cu clima continental. Apropo niste link- uri de la oameni cu carte despre aceste sisteme minunatul ai? Tot ziceti sa-i credem pe specialisti! Care specialisti? Un nume de specialist. Doar atat cer.

 2. Daca rachetele anti grindina sunt asa bune, de ce nici o tara din Vest nu le folosesc? In Spania, zilele trecute a fost jale cu grindina si un sistem ”miraculos” ca cel de rachete anti grindina putea sa previna pagubele insemnate care s-au inregistrat acolo. De ce nu mai cateva tari din spatiul ex sovietic au aceste sistem ”miraculoase”? S-au descoperit apa calda in Bulgaria, Georgia, Serbia si Romania iar restul lumii nu a aflat Inca?

 3. Și cică-i inginer, auz…. De fapt, același bou cu pedale.

  „Are n-are gheață că n-avem de unde să știm” – dacă ești tu BOU cu pedale și nu te duce bostanul, nu înseamnă că nu sunt oameni care…. știu. Nu mă apuc să-ți înșir o diagramă că te depășește.
  Apuca-te de asfaltat străzile, să nu se mai ridice praful ăla de care te plângi.
  Și nu mai da gogoși electorale, că la următoarele alegeri, dacă vom avea pe cine , te trimitem la lada de gunoi a istoriei.

 4. Si nu are dreptate? Din aprilie si pana azi, in Vaslui au dat 2 stropi de ploaie. Nori negri care aduceau furtuna si ploi au tot fost in Vaslui. Dar de fiecare data, baietii de la ISU au lansat rachete in veselie. Ei tot zic ca racehetele anti-grindina nu alunga ploile, dar daca nu le alunga unde sunt aceste ploi? Ca in Vaslui sigur nu au fost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.