Primarul Moscovei, demis de preşedintele Medvedev

Lovitură de teatru în Rusia. Liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a semant un decret prin care l-a eliberat din funcţie pe edilul capitalei ruse, Iuri Lujkov, după 18 ani la putere, relatează BBC.

Decizia nu este deloc surpinzătoare ţinând cont de valul de critici venit de la Kremlin spre omul care a stat în fruntea Moscovei din 1992.

Dacă Iuri Lujkov s-a grăbit să prezinte la televizor cât de bine trăiesc ruşii la Moscova, ca să irite Kremliniul, Medvedev ar fi orchestrat o campanie de presă împotriva edilului.

Cum n-a mai suportat amânare, Medvedev a semnat decretul în timpul vizitei în China. Documentul îl numeşte edil pe viceprimarul Vladimir Resin.

Potrivit Constituţiei ruse, şeful statului are dreptuk să-l dea afară pe primarul Moscovei şi pe guvernatorii regionali, să numească succesori fără să mai fie organizate alegeri.

Deocamdată Iuri Lujkov n-a comentat decizia preşedintelui. Luni spunea doar că nu va renunţa la funcţie din proprie iniţiativă. Mandatul edilului urma să expire anul viitor.

Suspiciuni de corupţie

Deja fostul primar al Moscovei şi miliardara sa soţie, Elena Baturina, au fost adesea acuzaţi de corupţie. Iuri Lujkov a negat în numărate rânduri că şi-ar fi favorizat nevasta în afaceri.

2,3 miliarde de euro este averea soţiei fostului primar, potrivit Forbes.

Sursa Reuters: Fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, şi soţia sa

În ciudat traficului de coşmar şi acuzaţiilor de corupţie, Luzhkov rămâne un om popular la Moscova, potrivit corespondentului BBC.

Vicepreşedintele partidului de guvernământ Rusia Unită, Iuri Lujkov este unul dintre cei mai puternici politicieni ruşi, iar numele său chiar a fost vehiculat pentru o posibilă candidatură la preşedinţie.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ