spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
12-apr.-2024

Primarul moșier de la Ivănești, depistat de ANI cu probleme de integritate | VIDEO

- Advertisement -

PRINS… Agenția Națională de Integritate continuă să fie cu ochii pe funcționarii publici din județul Vaslui. După ce în actualul mandat a scos pe tușă mai mulți primari de comune, acum a venit rândul altui edil să aibă probleme de integritate. Conform unui comunicat de presă, primarul comunei Ivănești, Vasile Novac, a fost declarat incompatibil deoarece începând cu luna octombrie 2020 și până în prezent, simultan cu exercitarea funcției de primar, desfășoară și activități remunerate în cadrul unei societăți. ANI a evitat să dea numele acestei societăți, însă conform unor surse demne de încredere ar fi vorba de cabinetul veterinar pe care Vasile Novac l-a înființat pe raza comunei, încă din 2004. Oamenii din Ivănești spun că după programul de la primărie, Vasile Novac era medic veterinar, desfășurând activități private, deși legea îi interzice acest lucru. Unele surse apropiate edilului ne-au declarat că acesta se preocupa de activitatea de la cabinet și în timpul serviciului de la primărie, în sensul că se deplasa la urgențe sau mergea în oraș cu mașina instituției pentru a face cumpărături la cabinet. Nu este prima dată când Vasile Novac intră în vizorul instituțiilor de control ale statului. În urmă cu câțiva ani, una dintre societățile sale a fost amendată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui pentru muncă la negru, iar anul trecut, un nou control a fost efectuat la primărie, de data asta de DSVSA Vaslui, după ce Novac a fost acuzat că a tăiat mai mulți miei în curtea instituției. Memorabile sunt și petrecerile pe care acesta le organiza în pădure la Oprișița, cu ocazia zilei sale de naștere, unde erau invitați și greii de la județ.

Evoluția financiară a primarului Vasile Novac de la Ivănești este fulminantă și probabil asta a atras atenția inspectorilor Agenției Naționale de Integritate. Pentru a ne da seama cum a progresat acest primar aflat deja la al patrulea mandat în fruntea comunei, ne-am uitat pe declarația de avere completată de acesta în 2013. La acea vreme, Novac avea în posesie trei terenuri, o casă de locuit, un spațiu comercial, două Dacii fabricate în 1975 și 1999, un Peugeot 206 din 2005 și un tractor U650, din 1971. În urmă cu 12 ani, Vasile Novac mai avea un cont bancar la BCR în valoare de 76.500 lei, un salariu de 22.152 lei și… cam atât. Anii au trecut, mandatele s-au scurs, salariile s-au încasat, iar anul 2023 l-a găsit pe primarul Vasile Novac mult mai împlinit financiar. Potrivit declarației de avere completată anul trecut, acesta deține în prezent, două terenuri în intravilanul comunei Ivănești, un teren forestier și un teren agricol, de 39 ha. La rubrica Clădiri, primarul Novac a trecut cele două bunuri pe care le avea și în 2013, și anume casa de locuit și spațiul comercial, la care s-au mai adăugat două apartamente, unul în Vaslui, celălalt în Iași, precum și un alt spațiu comercial/de producție, tot în comuna Ivănești. Cel mai important salt pentru Vasile Novac a fost făcut în privința parcului auto. Primarul s-a descotorosit de cele două Dacii și de tractorul U650, în schimb și-a păstrat Peugeot-ul din 2005, și a mai achiziționat un autoturism Suzuki din 1996, un autoturism Dacia Duster din 2015, un autoturism Land Rover din 2002, un autoturism Nissan Qashqai din 2020, un tractor Class din 2015, un tractor Landini din 2021, un tractor Massey Ferguson din 2021, un tractor Mccormik din 2019, o mașină agricolă Class din 2015 și o altă mașină agricolă Massey Ferguson din 2021.

De unde i se trage primarului Novac incompatibilitatea

Potrivit declarației de avere, Vasile Novac a obținut un venit de 82.128 lei, în anul 2022, de la Primăria Ivănești, însă familia edilului și-a mai rotunjit veniturile și din alte activități, cum ar fi cea de la cabinetul veterinar, unde titulară este trecută soția primarului, deși aceasta este profesoară la Școala Gimnazială “Ionel Miron” din comună. De la cabinetul veterinar, în anul 2022, familia Novac a obținut venituri de 122.682 lei, mult peste cele de la primărie. Surse demne de încredere ne-au declarat că inspectorii ANI s-au focusat asupra activității acestui cabinet, după ce mai multe persoane au reclamat faptul că primarul desfășura activități private, deși legea îi interzicea asta. Practic, atunci când nu era îmbrăcat în costumul de primar, Vasile Novac era veterinarul comunei, taxându-i pe proprietarii de animale pentru fiecare serviciu prestat. Mai mult, de cel puțin două ori pe săptămână, edilul venea în Vaslui cu un autoturism al primăriei Ivănești pentru a cumpăra marfă pentru cabinetul său din comună. Deși în declarația de avere, titulară este trecută soția primarului, pe site-ul Colegiului Medicilor Veterinari din județul Vaslui, titularul cabinetului este nimeni altul decât edilul Vasile Novac. Inspectorii ANI au transmis ieri că primarul Ivăneștiului “se află în stare de incompatibilitate începând cu luna octombrie 2020, întrucât, simultan cu exercitarea funcției de primar pentru mandatul 2020 – prezent, desfășoară și activități remunerate în cadrul unei societăți”. Pe lângă cabinetul veterinar, familia primarului mai deține o intreprindere individuală folosită pentru creșterea bovinelor, de pe urma căreia a obținut venituri de 57.572 lei. O altă sursă de venit pentru familia Novac o reprezintă activitățile agricole. Societatea înființată pentru această activitate a avut venituri de 43.789 lei în urmă cu doi ani. La ambele, titulară este trecută soția primarului Vasile Novac.

ANI e la a doua descindere în Primăria Ivănești

Edilul Vasile Novac nu e primul angajat al Primăriei Ivănești prins călcând pe bec de inspectorii Agenției Naționale de Integritate. În 2016, viceprimarul de atunci al comunei, Stroi Gheorghe, a fost găsit, de asemenea, în stare de incompatibilitate întrucât a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de comerciant persoană fizică, respectiv titular al “Stroi Gheorghe Întreprindere Individuală”. Acesta și-a dat demisia din funcția de viceprimar, însă a rămas la dreapta primarului, iar azi este bibliotecar, deși nu are nicio pregătire în acest domeniu. De fapt, Stroi este atât de slab pregătit încât prin comună au început să circule legende cu el. Se spune că la un moment dat, mai mulți copii s-au dus la el să împrumute o carte de-a lui Anton Pann, însă bibliotecarul le-ar fi spus că Anton este plecat cu primarul la Vaslui, referindu-se la Anton, șoferul primăriei.

Petreceri în pădurile Oprișiței, tăieri de miei în curtea primăriei

De-a lungul timpului, Vasile Novac s-a evidențiat în presa locală și națională prin mai multe episoade care nu i-au făcut deloc cinste. În 2016, două filmulețe publicate pe YouTube îi înfățișau pe Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, și pe Vasile Popa, fostul director al Curții de Conturi Vaslui, în ipostaze inedite de petrecăreți. Alături de ceilalți invitați la chermeză, Novac și Popa s-au întrecut în dansuri, mai ceva ca la petrecerile cu lăutari. În video se poate vedea cum cei doi cântă, dansează, beau și aruncă cu șervețele de parcă ar arunca cu bani, fără număr! În cel de-al doilea filmulet, cei doi și-au etalat și mai abitir calitățile de cântăreți. Melodia aleasă: “Rău mă dor ochii, mă dor”. Evident, afoni într-ale muzicii, dar băuți bine, Novac și Popa s-au apucat de jelit: “Rău mă dor picioarele/ De umblat cărările/ Și mă duc, și mă tot duc/ Pân’ la mândra-n deal la nuc / Și mă duc și mă cobor / Pân’ la mândra la izvor”. “Serbează ziua cu 100 de invitați, la cabana lui Ceușescu, și comuna arată ca în neolitic”, scria autorul filmuletului, în urmă cu opt ani.

Anul trecut, Vasile Novac a intrat din nou în atenția televiziunilor, după ce de Paște, a sacrificat aproximativ 15 miei în curtea primăriei. Incidentul a fost recunoscut de edil, însă nu în totalitate. Acesta a declarat presei că a fost vorba doar despre trei miei, care fuseseră cumpărați de câțiva angajați ai instituției. Primarul a refuzat să precizeze de unde au fost cumpărate acele animale, pentru că oamenii din sat spuneau că de la stâna lui, și nici dacă el s-a ocupa de sacrificarea mieilor. Edilul a fost prins și cu angajați la negru la ferma lui, fiind amendat de ITM Vaslui. Una peste alta, Vasile Novac este exponentul administrației care de 30 de ani ține în sărăcie acest județ. Intrat în primărie cu două terenuri și trei hârburi de mașini, Novac a devenit, în timpul celor trei mandate de primar, un adevărat moșier, cu proprietăți și averi care i-ar face invidioși și pe marii fermieri ai județului. În spatele soției sale pe care a folosit-o drept paravan pentru afacerile private, primarul Ivăneștiului a prosperat pe toate planurile, în timp ce oamenii din comuna pe care o păstorește se luptă în continuare cu neajunsurile. Faptul că ANI l-a declarat incompatibil nu înseamnă neapărat că Novac va părăsi imediat scaunul de primar. Cel mai probabil, acesta va contesta în instanță raportul ANI, iar procesul va fi de durată. Cel mai probabil, procesul îi va oferi actualului edil al comunei Ivănești suficient timp să candideze pentru un nou mandat, cu o singură condiție, ca Partidul Social Democrat să-l susțină în continuare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. pai voi credeati ca Buzatu pica, si nu trage pe nimeni dupa el? Buzatu – ofiter securist, are/avea sute de dosare la sertar sau in asteptare… Acum pe principiul Mihalache : declara ca ai fost prost !”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.