Primarul Negreștiului: “dacă nu plouă sau ninge în cantități mari, în luna iulie cel târziu rămânem de tot fără apă!”

Petru Cristinel Rusu, primarul Negreștiului

SEMNAL… Primarul Negreștiului atrage atenția că problema apei în oraș este mai gravă decât pare la prima vedere. Acesta a vorbit în ultima ședință de Consiliu Local despre nivelul scăzut al apei din acumularea Căzănești, precum și despre faptul că “cele două puțuri de apă existente în oraș nu vor face față cerințelor de alimentare cu apă”. “Am discutat cu specialiști și am ajuns la concluzia că, dacă nu plouă sau ninge în cantități mari în perioada următoare, în luna iulie cel târziu rămânem de tot fără apă. Suntem obligați să căutăm soluții. Eu am făcut numeroase demersuri în acest sens. Acele două puțuri despre care s-a tot vorbit au probleme și de debit și de calitate a apei”, a declarat primarul Petru Cristinel Rusu.

De asemenea, și fostul primar al orașului Negrești, actualmente consilier local, a susținut că cele două puțuri nu vor rezolva problema apei din Negrești. “Aceste puțuri nu fac față cerințelor de alimentare cu apă (au debit mic). Rezolvarea ar fi forarea unui puț de mare adâncime care necesită finanțare. Cele două puțuri nu sunt de ajutor. Investiția în conducte și proiecte pentru aceste puțuri nu este justificată”, a declarat consilierul Radu Moroșanu în ultima ședință de CL. “Problema apei nu este deloc simplă. Nu vreau să politizăm această problemă. Am avut multe discuții și analize referitoare la problema apei, dar nu am pârghiile necesare să rezolv această situație. Nu am puterea financiară și nici tehnică. Sunt deschis oricărui fel de colaborare pentru a rezolva problema apei”, a mai adăugat edilul orașului Negrești.

Dumitru Buzatu: “Nu e nicio problemă!”

De jumătate de an, negreștenii primesc apă la robinete doar în intervalul orar 07:00 – 19:00. Situația a fost mai gravă vara trecută, când primeau doar patru ore dimineața și patru ore seara, iar în comunele arondate a fost chiar sistată timp de câteva zile. La finalul anului trecut, consilierul județean Bogdan Rotariu a depus un amendament la ultima rectificare a bugetului local al județului Vaslui pe anul 2020, prin care propunea să se aloce 200 mii lei orașului Negrești pentru efectuarea unui foraj de mare adâncime la stația de tratare a apei din incinta Aquavas, foraj necesar pentru alimentarea cu apă a orașului Negrești, însă amendamentul a fost respins. Atunci, președintele CJ, Dumitru Buzatu, a sugerat adoptarea unei alte propuneri de amendament (n.r. al vicepreședinteului Trifan) și respingerea celorlalte propuneri (n.r. al liberulului Bogdan Rotariu), explicând că în Negrești există “puțuri al căror debit a fost verificat, cu analizele apei făcute și care au capacitatea de a alimenta sistemul”. La ultima ședință de Consiliul Județean, președintele CJ a declarat că nu este nicio problemă cu apa la Negrești și l-a acuzat pe consilierul Marius Arcăleanu că vrea să-și salveze intervențiile anterioare nefundamentate și că încearcă să creeze o problemă. Fără niciun fel de pricepere, umblați prin canale, promovați tot felul de informații false și tot așa. Aveți răbdare ca să puteți înțelege lucrurile acestea. Înțeleg că uneori necesită mult timp (n.r. înțelegerea), dar aveți răbdare.Lăsați discursul acesta demagogic, nu sunt atât de răi, nu am vorbit în acești termeni despre Apele Române. Noi discutăm în termeni tehnici despre toate lucrurile acestea, iar dvs. vreți să vă salvați intervențiile anterioare nefundamentate și încercați să creați o problemă. Nu e nicio problemă!”, a spus președintele CJ, Dumitru Buzatu, în ultima ședință.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ