spot_img
18.5 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Primarul Pavãl a boicotat sãrbãtoarea diasporei vasluiene, în timp ce Ionel Sandu le-a multumit acestora pentru încã un „August împreunã”

- Advertisement -

DISPRET…Diaspora vasluianã a plecat la lucru în strãinãtate, iar primarul Vasile Pavãl a fãcut tot ce a putut sã boicoteze proiectul aprobat în Consiliul Local (CL) Vaslui, „August, luna Diasporei Vasluiene”. Acesta ar fi trebuit sã printeze niste afise si sã facã un banner mare în centrul orasului cu acest mesaj, dar a uitat. Ionel Sandu, liberalul care a initiat acest proiect si care l-a sustinut alãturi de colegii lui în CL Vaslui, a transmis o scrisoare deschisã Diasporei Vasluiene, nedreptãtite de primar, fãrã însã sã le spunã acestora cã cei care conduc orasul de 33 de ani nu-i vor acasã. „Eu am crezut cu inima cã împãrtãsim cu totii aceleasi sentimente fatã de diasporã. Nu existã familie în Vaslui care sã nu aibã copii, pãrinti, frati, verisori etc, plecati la muncã în strãinãtate si, prin urmare, am crezut cã vibrãm cu totii alãturi de aceastã categorie de populatie. Dar, încã o datã se dovedeste cã cineva aici, în orasul nostru, îi urãste si îi dispretuieste. Noi am reusit sã le dedicãm lor luna august si în CL Vaslui am obtinut o majoritate largã cu acest proiect, dar capii acestui oras ne-au transmis prin neimplicarea lor, cã ei nu sunt de acord cu poporul. Nu-i nimic, la anul le vom arãta cã suntem multi cei care respectãm efortul vasluienilor nostri care muncesc în strãinãtate si trimit bãnutii lor munciti din greu acasã, la Vaslui”, a spus Ionel Sandu reporterilor Vremea Nouã.

Încet, încet, vasluienii care muncesc în strãinãtate au plecat spre tãrile unde au fost adoptati, lãsând în urmã, acasã, pãrintii, copiii, fratii si surorile lor cu lacrimi în ochi. O parte din ei vor mai reveni de Crãciun, poate unii de Paste si speranta revederii se reaprinde, ca un licãr care hrãneste sentimentul cã viitorul va fi unul al reuniunii familiilor si al unui trai fãrã griji. Anul acesta, Diasporei Vasluiene i-au fost recunoscute meritele, de factor de echilibru în economia orasului si de sustinãtor al familiilor cu venituri mici, de cãtre liberalul Ionel Sandu, care a demarat un proiect sustinut ulterior de tot PNL-ul, si anume acela ca luna august sã fie Luna Diasporei Vasluiene. Proiectul a trecut cu o largã majoritate si în CL, numai cã executivul, adicã primarul pesedist al Vasluiului, Vasile Pavãl, l-a boicotat total. Primãria avea sarcinã trasatã de CL ca pe tot parcursul acestei luni sã fie fãcute si postate afise si un banner mare, care sã fie instalat în Piata Civicã, prin care se anunta cã „August este luna Diasporei Vasluiene”. Dar Vasile Pavãl nu a fãcut acest lucru, arãtând dispret atât fatã de Consiliul Local, dar, si mai grav, fatã de aceastã parte a populatiei orasului care se încãpãtâneazã sã creadã în Vaslui, desi muncesc si trãiesc în tãrile unde au fost adoptati. Practic, fãrã sã devenim patetici, am putea spune cã primarul i-a alungat a doua orã din Vaslui pe cei din diaspora. Prima datã, atunci când nu le-a putut oferi un loc de muncã decent si acum, când a refuzat sã punã un afis prin care se transmitea mesajul: „Multumim Diasporei Vasluiene!”. Dar e stiutã pozitia PSD fatã de aceastã parte a populatiei, iar Vasile Pavãl, o mlãditã a acestui partid, nu avea altfel cum sã facã decât sfindându-i. «Stiam cã Vasile Pavãl va boicota cât va putea implementarea acestei mãsuri votatã în CL cu o largã majoritate, însã nu mã gândeam cã o va ignora total. Astfel îsi aratã dispretul fatã de aceastã categorie importantã de oameni din orasul nostru care, dupã cum am arãtat si în sedinta de CL din iulie, când am luat cuvântul, aduc în municipiul nostru mai multi bani decât dã Guvernul la bugetul local. Dacã nu s-a putut face un afis mare, care ar fi costat câteva mii de lei, si sã fie pus mãcar de Zilele Vasluiului pe o clãdire, mai ales cã era obligat sã o facã prin hotãrârea de CL, înseamnã cã se adevereste cã aceastã conducere care stã cocotatã în Primãrie de ani buni de zile, nu cã îi dispretuieste pe acesti oameni, ci pur si simplu îi izgoneste a doua oarã din tarã. Eu însã nu mã las si anul viitor în august, împreunã cu colegii mei liberali si cu vasluienii care cred cã doar uniti cu cei din diasporã putem prospera ca si comunitate, vom împânzi orasul cu mesajul: „Multumim diasporei vasluiene”. Este oare atât de greu sã spui multumesc unor oamnei care aduc în Vaslui de trei ori bugetul orasului într-un an de zile?», a spus Ionel Sandu.

Ionel Sandu s-a tinut de cuvânt si compania sa, Radical Grup, a oferit acel discount de 10% pentru vasluienii care muncesc în strãinãtate.

O parte a proiectului lui Ionel Sandu a fost si mobilizarea oamenilor de afaceri din Vaslui sã acorde un discount vasluienilor veniti acasã în luna august, care îsi investesc banii câstigati în municipiu. „Nu stiu câti oameni de afaceri din Vaslui mi-au urmat exemplul, însã noi, la Radical Grup, am fãcut acest lucru. Au venit oameni si din judetele vecine, Iasi, Bacãu, care muncesc afarã si au solicitat acest discount si le-am acordat, desi reducerile erau doar pentru vasluieni. Dar ne-am gândit cã si cei din Iasi, Bacãu sau alte judete, investesc tot în România si atunci am fost de acord. Nu pot încã sã vã spun cuantumul reducerilor oferite de compania noastrã pe total lunã, fiindcã nu am închis contabilitatea acestei luni, dar vom face si acest anunt, tocmai ca si ceilalti oameni de afaceri sã vadã cât de mare este aportul diasporei care vine în august, an de an acasã si-si cheltuieste banii câstigati în orasul nostru”, a mai spus Ionel Sandu

Ionel Sandu s-a revoltat cã primarul Vasile Pavãl nu a pus afisele cu „Multumim Diasporei vasluiene!” si le-a adresat acestora o scrisoare emotionantã

MESAJ…Pe 31 august, Ionel Sandu a transmis Diasporei Vasluiene, prin intermediul retelelor de socializare, o scrisoare deschisã de multumire. „Când am vãzut cã primarul Vasile Pavãl nu a vrut sã punã acest mesaj prin care sã le multumim Diasporei, care an de an se încãpãtâneazã sã revinã acasã, sã nu rupã legãturile cu orasul lor natal, nu puteam sã nu le multumesc. Din acest motiv, le-am adresat o scrisoare deschisã”, a spus Ionel Sandu. Iatã ce mesaj emotionant a scris acesta pe retelele de socializare, în ziua de 31 august: «Suntem în ultima zi a lunii august. A fost o lunã plinã pentru fratii, surorile, prietenii nostri din Diaspora vasluianã. A fost si primul an în care le-am pregãtit o lunã doar pentru ei, cei care trudesc departe de casã si pãstreazã Vasluiul în suflete. Atunci când am decis sã lupt pentru proiectul „Luna Diasporei Vasluiene”, m-am gândit la dumneavoastrã, toti cei care lucrati afarã, în conditii doar de dvs. stiute, muncã grea, sustinutã, cei care strângeti ban cu ban, pentru a trimite acasã, la familii. Meritati si veti avea mereu respectul celor de acasã, pentru cã stim cât de greu vã este sã sustineti familiile rãmase la Vaslui. Stim cã nu sunt toate pe roze, în tãrile în care munciti. Si mai stim cã sunteti oameni de ispravã, fie cã munciti în Anglia, în Italia, Franta, Spania, Belgia… Peste tot în Europa si în lume. A fost un început, acest proiect pe care l-am denumit „Luna Diasporei Vasluiene”. Un proiect pentru care am mers în fata consilierilor locali si le-am explicat cã dvs., cei de afarã, meritati pretuirea noastrã. Ca orice început, a fost greu. Poate cã nu am stiut sã fim mai solidari, poate cã mai avem mult de muncã cu noi însine…Dar, în anii care urmeazã, va fi cu mult mai bine. Întreaga comunitate va vibra alãturi de dvs. Sunt convins de asta. Vã vom astepta cu nerãbdare în august 2024, în august 2025, în restul anilor, la fel de entuziasti si dornici sã vã primim acasã. Pentru cã acest proiect, „Luna Diasporei Vasluiene”, va rãmâne înscris în istoria acestor locuri. Vreau sã multumesc, astãzi, la finalul unei luni de foc, si acelor întreprinzãtori din oras care au fost alãturi de fratii, surorile si prietenii nostri, întorsi acasã, în august, în vacantã. Avem nevoie sã fim cât mai multi, de la an la an, iar atunci se va produce schimbarea. Pentru cã toamna ne bate la usã, vã doresc tuturor, celor din Diaspora Vasluianã, sã aveti parte de o toamnã linistitã, sã fiti sãnãtosi si puternici, în tãrile în care v-ati întors. Noi, cei de acasã, ne gândim la dvs.».

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

24 COMENTARII

 1. Doi prosti, si cu autorul articolului, s-au facut 3 !
  In loc sa puneti mana sa asfaltati strazile, sa rezolvati cu statia de epurare, sa puneti cretinii aia de comunitari ce-si zic „politisti” la treaba , bateti toti campii si nu va mai ajunge ciolanul !
  Hoti ati fost, hoti veti crapa, iar ziarul asta de rahat nici de sters la fund nu-i bun !

 2. Mai bine de jumătate din familia mea extinsă este plecată la muncă în străinătate, fiecare dintre ei lucrând cu forme legale. Celorlalți diasporeni le transmit ceea ce le-am spus și alor mei: ” vreți să vă întoarceți, foarte bine, întoarceți-vă! Însă, fără mofturi și alte alea! Când ați plecat în Italia, Spania, Regatul Unit, Franța, Austria sau Germania ați adoptat viața de acolo cu regulile și obiceiurile de acolo, ați învățat să respectați regulile, legile scrise și cele nescrise. Faceți exact același lucru și aici!
  Sunteți români, iar dacă ați revenit printre români, respectați legile țării, dar și cutumele fiecărei zone. Nu încercați să ne dați nouă lecții de viață, nu încercați să vă erijați în cee ce nu sunteți, nu vă dați aere de superioritate, fiți oameni normali, nicidecum „sclavi” parveniți, dar, mai ales, nu vă denigrați țara, zona din care proveniți și, nu îi denigrați pe cei care v-au educat.
  Dacă ați ajuns să vi se recunoască „în diaspora” meritele, asta s-a întâmplat și pentru că aici ați primit o educație. Cei mai mulți dintre diasporeni nu vor să recunoască faptul că străinii pe care îi servesc și adulează, doar profită de educația și aptitudinile lor, de cele mai multe ori, acestea fiind dobândite aici. De fapt, acei angajatori și acele state exploatează (fără a returna nimic) forța de muncă pregătită pe banii statului român, dar în același timp, le inoculează diasporenilor ura și disprețul față de România și românism. Voi plecați să munciti la italieni și spanioli, iar tinerii spanioli ori portughezi pleacă spre Brazilia sau Argentina, în timp ce junii italieni, francezi ori germani emigrează spre SUA ori Canada. Aceasta este realitatea, pe care, cei mai mulți dintre dumneavoastră refuzați să o vedeți sau, mai corect spus, refuzați să o acceptați.
  Să știți că am muncit și eu destul de mult timp în afara granițelor României (în Spania, în Grecia, în Regatul Unit și în Germania) iar oamenii de acolo nu ne sunt cu nimic superiori, nu sunt mai puțin corupți (contează doar suma pentru care se „mânjesc”) ori mai educați decât noi (acolo, educația s-a impus prin aplicarea foarte multor amenzi drastice). Acei oameni doar au mai multe resurse, dar, mai ales, nu se mănâncă între ei precum hienele…
  Vreți să reveniți în țară, veniți! Oricând vă reprimim cu brațele deschise, atât timp cât învățați să nu „vă spargeți în figuri”, așa cum se întâmplă cu cei mai mulți dintre dumneavoastră, diasporenii, atunci când reveniți pentru două-trei săptămâni, cel mult, o lună, acasă.
  Pentru mine, cea mai groaznică perioadă a anului este între a doua jumătate a lunii iulie și prima jumătate a lui Răpciune. Oare de ce?!
  Să nu le plângem de milă diasporenilor, pentru simplul motiv că, de cele mai multe ori, ei au o plăcere morbidă de a-și umili semenii, de ai înjosi și persifla pe „cei de-acasă”. Poate dă bunul Dumnezeu, ca în anul 2024 să reveniți acasă OAMENI în adevăratul sens al cuvântului, iar dacă nu o să vă fie cu putință, poate vă reîntoarceți cel mult 10% dintre cei care ați ajuns „acasă” în acest an. Să știți că, cel puțin eu, nu voi regreta lipsa diasporenilor.
  Până la urmă, cred că știm cu toții cine sunt cei care abandonează de la început corabia care se scufundă… De-acum încolo, puteți vărsa tot ceea ce vă debitează capetele!
  În rest, numai de bine!

  • Mare frustrat mai ești diasporene. Nu uita că mulți care vin acasă în luna august, chiar vin civilizati și dau lecții de comportament. Că mai sunt valenari di muntenari care fac pe șmecherii asta.i alta problema. Ei făceau oricum și dacă stăteau în țară. Important este cu aduc cu ei CIVILIZAȚIA și CURAJUL de a nu fi încălțați de autorități.

   • Si ce fac ” civilizatii” tai? Parchează si opresc unde vor ,nu mai știu românește, privesc lumea de sus de parca cei rămași aici sunt nimeni și pretenții care mai de care! Ma întreb oare asa fac și în tarile care i a infiat? Și dacă tot denigrează România, de ce mai vin în tara dacă le este silă? Ce e cu greata asta în gat ce o arata? Asta este civilizația dobândită, astea sunt lecțiile de comportament? Ne lipsim !

 3. Stimați liberali ! 🤗Ați vrut să faceți și voi un „bine” celor din diaspora deși nimeni nu v-a cerut acest lucru! Voi nu știți că binele cu de-a sila ,nu se face!
  Cită naivitate! Cine este reprezentatul celor plecați din Vaslui? Sau ați vorbit voi cu toți deodată ! Citi indivizi sunt,exista vreo statistică ? Cum fac ei dovada că lucrează în străinătate domnu’Sandu?Că mulți sunt la ….negru,n-au acte.De toată jena sunteți! Ca în bancul acela în care o bătrinica nu vrea să treacă strada dar voi o ….ajutați să treacă!
  🥴🥴🥴

 4. Daca au plecat, sa stea unde au plecat. Pentru cei ce ramanem, luna august este oribila, plina de nesimtiti, marlani, aglomeratie, muzica, petreceri nesimtite, si galagie.

 5. Ce articol tembel! Cum naiba sa scrii că îi urăște cineva pe cei din diaspora doar pentru că nu s-a pus un banner! Distorsionați realitatea de o manieră ridicolă! Poate la firma lui Sandu îs veniturile de trei ori mai mari in august și confunda lucrurile. Dar chiar așa câți de la firma lui au plecat în străinătate că erau nemulțumiți de salarii? Amestecați in lupta voastră politică pe cei din diaspora și va folosiți de ei, deși real nimic nu ați făcut pentru ei sa nu plece! Chestia asta de queen drama că îi urăște cineva pe cei din diaspora arată superficialitate, vrăjeală pentru imagine de nici 2 bani! Va plac lucrurile strălucitoare pe dinafară, pompoase, dar zero profunzime!

 6. Ba milogilor diaspora nu are nevoie de benere in centru orașului , ei și noi pleava rămasă acasă avem nevoie de strazi sa nu mai facem 40 de minute de la irta până în Traian (prosti au fost ăștia de la Primărie că v-au dat autorizație pentru depozite la irta ) eu vă trimiteam in zona …noi ăștia vrem sa intrăm și să ieșim repede din orașul ăsta sufocat de trafic și fără parcări te învârti 30 de minute in piata Traian pentru o parcare….seara la 15:30/ 16:00 daca vii dinspre Iași pe la spital mai bine o iei pe jos .iar soluțiile sunt la îndemâna tuturor dar soluțiile ieftine nu aduc parandarat așa că sictir …cu proiectul vostru de doi lei , vrem soluții și proiecte concrete nu benere pe stâlpi și stați că începe școala pe Donici stai de îți vine croșetezi…..ne-am saturat de gargara de asta ieftina

 7. Atatea probleme si pe el ilfute grija ca nu sunt banere
  Buei, vine iarna, preturile cresc, daca tot vrei sa intri in politica cu masuri pentru populație lasă caii verzi pe pereți

 8. Nu sunteti normali dar de ce trebuie sa fie luna anumita,diaspora vine in iunie,iulie,septembrienu e acelas lucru…….???Asta e praf in ochi doar campanie electorala,fiecare vine acasa cand este posibil.Rusine ,rusine,rusine

  • Nu sunt simpatizant PSD! Ma pis pe el de partid de hoți. Dar ce face Sandu este penibil! De când luna august este luna diasporei? Cine a hotărât asta si cine i a dat acest drept lui Sandu. Campanie electorală? Ați pierdut un vot domnule Sandu! Sunteți penibil! Noi avem nevoie de banere dedicate diasporei? Penibil! Circulati cumva în traficul asta infernal la prima ora? Bineînțeles ca nu! Toți promiteți dar toți în frunte cu Pavel, Buzatu si chiar și dumneavoastră sunteți o apa și un pământ!

 9. asta vrea sa fie primar cu rahaturi de 2 lei ,luna diasporei?,nu isi da seama ca e ridicol? de ce ,ca vin astia si iau materiale de constructii si face el profit mai abitir ca in celelalte luni? initiaza activitati pentru tineri un centru unde sa se adune si sa isi spuna ideile etc ,fa ceva care stau aici in comunitate ,cei plecati sunt rupti de realitate

 10. Dacă ați intrat în politica dl Sandu ar cam trebui sa va învățați cu astfel de comportament al primarului PSD de a mu respecta ce se hotărăște în Consiliul Local Vaslui.
  Dacă Vasile Pavăl a avut tupeul și nesimțirea să nu introducă pe ordinea de zi un proiect inițiat de consilierii colegi din PSD, depus de Barbu Alexandru acum vreo 2 ani la secretarul Edy Lăcătușu, cam ce pretenții mai aveți acum de la avortonul primar PSD-ist Pavăl?

 11. Nu știu dacă am citit ceva mai ridicol. Sandu e supărat ca Paval nu a pus un banner în centrul orașului, de parcă de asta ar fi avut nevoie vasluienii plecați în străinătate.
  Mulțumiți diasporei și vasluienilor rămași acasa cu infrastructura rutiera, cu modernizarea școlilor, a spitalelor, a dispensarulelor sătești, mulțumiți vasluienilor prin acordarea de salarii decente, prin respectul arătat de funcționarii publici. Lăsați afisele și bannerele, ca astea-s egale cu zero.

 12. Penibil, chiar scârbos 🤢

  După ce Sandu&Micu si alții ca ei din biznis 😂 sau politic Buzatu&Pavel etc i-au fugărit pe oameni timp de 30 de ani din țară,
  i-au exploatat pe un kil de grăunțe in timp ce ei își umflau conturile si gușa până să plesnească, iar oamenii au plecat din țară că nu mai aveau cu ce trăi, dupa ce le spuneau ca mai am 100 care așteaptă la ușă dacă nu îți convine sclavia pe doi lei

  acum să vii să pozezi în salvatorul și prietenul celor de care ți-ai bătut joc ca să faci tu curul cât dulapul, de au plecat oamenii pe unde au văzut cu ochii, mi se pare de kkt rău.

 13. Sandu a inițiat un proiect cu care s-a făcut de rahat!
  Domnu’ Timofti… ,autorul articolului , vorbește sus și tare despre diaspora vasluiană dar în toată această „abnegație”,wăiiii,nu exista nici un individ din afară care să vorbească despre avantajele oferite de Sandu! Rețineți nici unul!
  Sunteți cel puțin ridicoli ! Parcă văd așa cum vine diasporeanul sa cumpere un sac de ciment și plătește cu 50 de bani mai puțin!
  Wowwww !
  Aștept următoarea inițiativa liberală!
  Dar tot așa să fie una pentru o altă categorie de indivizi sa zicem a băutorilor de bere,nicidecum pentru majoritatea locuitorilor urbei!

 14. Sandu mai are puțin și îl ajunge pe Timofticiuc, să fie egali la greutate. In rest ce a făcut pentru diaspora, a dat o reducere de 50 lei ? Diaspora trăiește bine tot anul că au salarii mari, vin o lună în țara și se sparg in figuri, iar noi trăim aici, avem salarii mici că așa vor patronii, gen Timofticiuc și Sandu, că să-și umfle ei conturile. Tot noi plătim impozit la stat, bani din care se întreține orașul, nu cei din diaspora. Am și eu rude în Spania și Italia dar au case acolo, plătesc impozite tot la ei, vor lua pensie din acele țări dar nu dau un leu in acest oraș. Cheltuie și ei ca noi toți bani de mâncare când vin două săptămâni acasă, de unde dau ei de trei ori bugetul orașului ? Poate va unii mai înstăriți își fac vile dar asta nu mă ajută pe mine cu nimic, îi fac vânzare lui Sandu. Când cei din diaspora vor plăti impozite la noi sau vor face donații pentru spitale sau școli atunci voi fi de acord cu voi.

  • Bine ca nu ai spus și de primarul PSD–ist Pavăl ca nu-i umflat și burtos de mai are oleacă si-l ajunge pe Timofticiuc. Se vede că ești PSD-ista si-ai vrut sa lovești cu mantă în PNL

   • Nu am nimic cu PNL, chiar i-am votat, dar când văd că în loc să iasă în față un om care a făcut ceva pentru acest oraș și vine unul care nu a făcut nimic, decât avere pe spatele vasluienilor și acum îi victimizeaza pe cei din diaspora numai ca să se vadă primar, chiar nu sunt de acord.

 15. Campanie electorala! Creati locuri de munca, dezvoltati orasele, satele, pentru ca cei plecati din Ro, dar si cei ramasi acasa sa aiba unde munci. Ca faceti voi un banner… asta e frectie la picior de lemn. Fapte, nu vorbe, ca s-a saturat lumea de voi!
  Off topic: sper sa reusiti, cei de la VRN, sa faceti un articol despre preturile apartamentelor dar si a chiriilor din orasul Vaslui. Cum e posibil, ca un apartament sa coste, in Vaslui, peste 1000EUR/mp? Cum isi poate permite un cuplu/familie sa achizitioneze/sa inchirieze o locuinta in zilele acestea? Cum ti-ai putea permite acest „lux”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.