Primarul Pavãl luptã din rãsputeri cu fenomenul “Secu”, care se mutã încet, încet, spre periferia orasului, la Spitalul Judetean Vaslui

OPEN MIND…Peste 300 de masini conduse de tineri erau parcate în proximitatea Spitalului Judetean Vaslui, în noaptea de Rusalii, la socializare. Fãrã cluburi si terase deschise noaptea, acestia patenteazã o nouã modã la Vaslui, în orasul lui Pavãl, unde dictatura pensionarilor primeazã. Viata de noapte a Vasluiului înseamnã o bere bãutã la botul calului sau mai bine zis la portiera masinii, în loc de sampanii de 1.000 de euro în cluburi unde fetele sexy danseazã în custi. În bãtãlia tineri vs. pensionari, Pavãl a închis un pãrculet din centru pe ale cãrui bãnci, cu ani în urmã, s-a nãscut festivalul Open Camp.

Tinerii vasluieni sunt ingeniosi, atunci când îsi petrec sfârsitul de sãptãmânã în oras. Desi primarul Pavãl nu le oferã nimic, acestia se descurcã. În loc de terase în aer liber, amfiteatre unde poti cânta la chitarã si socializa sau spatii special amenajate unde ai posibilitatea sã bati o minge sau juca un banal tenis cu piciorul, generatiile X, Y sau Alfa gãsesc solutii care sfideazã obtuzitatea autoritãtilor cu mentalitãti de comunisti. Au transformat niste zone absolut inadecvate, în fenomenul numit “Secu”, unde socializeazã la un suc sau la o bere, cumpãrate de la un chiosc deschis non-stop, pãstrând astfel intactã iarba lui Pavãl din Copou. Un alt loc este si cel de la spitalul judetean, unde masini întinse pe o distantã de 500 de metri în lungul Drumului National, pe o parte si pe altã, transformã locul într-un imens amfiteatru si dacã ar mai fi un ecran urias unde ar rula un film, ai zice cã esti într-un mare cinematograf în aer liber. Dar sã revenim la bãtrânul “Secu”, adicã în fata Inspectoratului Judetean de Politie, unde se aflã “Poiana lui Iocan a Vasluiului”. Oameni de toate vârstele îsi predau stafeta unul altuia: bãtrânii din tura de dimineatã, tinerilor care intrã în tura de noapte.

Pavãl, la ordinul pensionarilor, a închis mini-amfiteatrul de la “LaDoiPasi”

“Au fãcut copiii nostri dinti/ Muscã din bunici si din pãrinti” sunt versurile prin care celebrul artist Tudor Gheorghe descrie maturitatea. La Vaslui, primarul Pavãl le-a luat ad litteram si, într-un exces de putere, a închis locul de lângã magazinul “LaDoiPasi”, un pãrculet unde tinerii cântau la chitarã, unde îndrãgostitii îsi sopteau cuvinte dragi si de unde s-au nãscut multe proiecte cum ar fi: Open Camp. La ordinul unor pensionari din blocurile fostilor activisti de partid (A1-A3), primarul a dat dispozitie sã fie scoase bãncile si sã semene iarbã. Rezultatul? Multi s-au mutat în zona spitalului, în jurul unor magazine non-stop sau în parcarea de la Protectia Copilului, unde întoarce troleibuzul. Tinerii par nepãsãtori la micile rãutãti ale “mai marilor orasului” si cautã zone unde pot socializa. “De când ne-a alungat de la LaDoiPasi, am venit aici. Parcãm masinile, pânã când vine Politia si ne scoate si de aici. Ieri, ne-a izgonit si din parcarea unde întoarce troleul. Cum acesta lipseste, noi ne-am parcat masinile pe trei rânduri si pe motiv cã troleul (?!?) nu are unde sã întoarcã, ne-a fugãrit si de aici. O sã ne gãsim locul pânã la urmã, dar nu-i normal”, spun unii dintre ei indignati cã nu au unde schimba o vorbã, la un pahar de suc. “Nu avem bani de terase. Cu zece lei luãm un suc, o cafea si o pungã de seminte. La terase nu ne dã mâna, decomdatã”, a spus un licean care încã mai este subventionat de pãrinti.

Pãrintii stau la o suietã, în timp ce copiii încing o miutã la “Cheatrã”

“Cheatra” e un loc de referintã în Vaslui. E vorba de monumentul dedicat Rãzboiului de Independentã, unde copiii în lipsa unor spatii de joacã, bat mingea pe “pretioasa” gresie a lui Pavãl. Aici copiii, fie joacã fotbal, fie tenis cu piciorul, iar cei mici fac ture în jurul statuii. Pãrintii atenti la copii au si timp de discutii, pânã când vine un politist local si le atrage atentia cã nu au voie sã se joace copiii cu mingea. “Si unde ai vrea, domnule, sã se joace”, riposteazã pãrintii, îngrãmãditi pe o bancã, fiindcã, în zgârcenia sa, primarul,a luat celelalte bãnci, ca nu cumva “Secu” sã se transforme într-un loc al liberii exprimãri. Unii mai nervosi îi alungã, iar politistii lui Pavãl pleacã cu coada între picioare si cu agendele sub brat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ