11.6 C
Vaslui
24-mart.-2023

Primarul Pavăl s-a răzgândit la îndemnul consilierului Popoiu: Festivalul „MAI cu Folk – Ion Chiriac”, doar o ediție

- Advertisement -
CONVINGERE… Consilierul Sorin Popoiu a recunoscut în ședința de Consiliu Local, că el l-a convins pe primar să se răzgândească în privința denumirii Festivalului „MAI cu Folk”: „Nu am să fiu ipocrit și am să spun că propunerea ca acest festival să nu fie completat cu numele lui Ion Chiriac a fost din partea mea”.

DECIZIE… Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, s-a răzgândit și nu mai vrea ca toate edițiile Festivalului „MAI cu Folk” să poarte numele cantautorului Ion Chiriac. Edilul a amendat proiectul de hotărâre care viza acest lucru, cerând ca doar ediția din 2022 să fie in memoriam Ion Chiriac. Cel care l-a convins să procedeze astfel a fost consilierul Sorin Popoiu. „Nu am să fiu ipocrit și am să spun că propunerea ca acest festival să nu fie completat cu numele lui Ion Chiriac a fost din partea mea. Părerea mea este că nu facem niciun serviciu nici festivalului, nici lui Ion, dacă am proceda astfel (n.r. dacă festivalul ar începe să poarte numele lui Ion Chiriac)”, a spus consilierul Popoiu în ședința de Consiliu Local, precizând că, atât timp cât va exista acest festival, va exista și un premiu special care să îi poarte numele. De asemenea, acesta a mai precizat că, în urmă cu mai mulți ani, l-a auzit pe Ion Chiriac spunând că nu și-ar dori ca Festivalul „MAI cu Folk” să poarte un nume de persoană. „În același timp, își dorea să existe un festival cu numele său, dar la Ghermănești”, a mai precizat consilierul Sorin Popoiu.

În varianța inițială a proiectului de hotărâre, inițiatorul, adică primarul Vasile Pavăl, propunea ca Festivalul „MAI cu Folk” să poarte, în semn de omagiu, numele cantautorului vasluian Ion Chiriac. „La 20 februarie 2021 s-a stins din viață la numai 58 de ani unul dintre simbolurile culturii vasluiene, cel care prin întreaga sa evoluție și creație a dus la un alt nivel folkul românesc, acel gen muzical care își trage seva din balada și doina strămoșilor noștri, dându-i prin arta sa substanță, consistență și valoare. În semn de omagiu, pentru ceea ce reprezintă și pentru contribuția pe care a avut-o Ion Chiriac pentru folk-ul vasluian, ne dorim ca festivalul-concurs, care se desfășoară an de an la Vaslui, să poarte numele «Mai cu Folk – Ion Chiriac»”, explica primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, în Referatul de aprobare anexat proiectului de hotărâre.

Primarul Pavăl, la înmormântarea cantautorului Ion Chiriac: „Îmi doresc ca anul acesta să putem organiza festivalul și poate, de ce nu, să poarte numele lui Ion Chiriac”

Cu o zi înainte de ședința de Consiliu Local, lucrurile au luat o altă întorsătură. Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, a depus un amendament prin care a cerut ca doar ediția din acest an să poarte numele cantautorului Ion Chiriac. Consilierii locali, viceprimarul Cătălin Mîndru și cei din aparatul de specialitate al primarului au evitat să vorbească cu subiect și predicat despre motivele care l-au determinat pe primar să se răzgândească, cu atât mai mult cu cât, la înmormântarea artistului, își arătase intenția de a acorda Festivalului „MAI cu Folk” numele cantautorului Ion Chiriac. Redăm, în rândurile următoare, declarația edilului de la înmormântarea artistului: „Ne luăm rămas bun de la un om drag, un prieten al tuturor. L-am cunoscut, am avut o empatie reciprocă pentru că simțeam în el o plăcere deosebită să bucure sufletele tuturor celor care veneau să-l asculte. A pus chitara în brațele multor copii și i-a îndrumat pe acest drum. Ion Chiriac și cântecele sale vor rămâne, pentru că le-a făcut din tot sufletul și nimic nu era pentru el mai important decât plăcerea de a cânta. Sunt convins că, în amintirea lui, îi vom asculta cântecele. Acestea vor rămâne veșnice. Ne vor bucura și ne vom aduce aminte că am fost contemporani cu el. În luna mai obișnuiam, an de an, să organizăm Festivalul „Mai cu folk”, care i-a adus la Vaslui pe toți titanii muzicii folk. Anul trecut trebuia să vină Mircea Vintilă, dar, din nefericire, din cauza perioadei pandemice, nu am mai putut organiza festivalul. Îmi doresc ca anul acesta să-l putem organiza și poate, de ce nu, acest festival să poarte numele lui Ion Chiriac, să rămână în amintirea lui și a ceea ce a făcut el pentru acest gen de muzică. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, transmitea, în urmă cu un an, primarul Vasile Pavăl, la înmormântarea folk-istului Ion Chiriac.

Mihaela Manu: „Ion a iubit Vasluiul și muzica, a avut grijă de copiii săraci din Vaslui, i-a hrănit și i-a învățat să cânte la chitară. Ion Chiriac merită să rămână nemuritor”

Mihaela Manu, partenera de viață a artistului, care i-a fost alături în ultimii 15 ani, a venit la ședința de Consiliu Local pentru a le explica aleșilor locali de ce Ion Chiriac merită să rămână nemuritor prin prisma unui festival care să îi poarte numele pentru totdeauna, nu doar pentru o ediție. „Domnii mei, nu am venit să cerșesc, ci să vă spun că am trăit 15 ani alături de artistul Ion Chiriac, un om deosebit, de o sensibilitate extraordinară. De la 12 ani a cântat pe scenele Vasluiului, la toate spectacolele… Frații Chiriac erau peste tot. Vă invit să conștientizați că acești doi artiști (n.r. Ion și Gelu Chiriac), care au făcut parte din Cenaclul Flacăra, au umblat în toată România. Frații Chiriac sunt un brand al Vasluiului. Până astăzi, eu am știut că acest festival se va numi Ion Chiriac pentru totdeauna. Iertați-mi îndrăzneala, eu consider că merită acest lucru. A avut grijă de copiii săraci din Vaslui, i-a hrănit, i-a învățat să cânte la chitară, și-a dedicat întreaga viață oamenilor și copiilor. Ion a iubit Vasluiul și muzica, avea o voce mai bună ca mulți folk-iști din România. La înmormântarea lui Ion, primarul a spus la microfon că festivalul acesta se va numi Ion Chiriac. Îmi doresc ca oamenii să-și amintească cu drag de Ion, de muzica lui și de ceea ce a făcut pentru Vaslui. Sunt foarte dezamăgită de ceea ce văd astăzi. Văzând refuzul dumneavoastră (n.r. de a nu acorda festivalului, pentru todeauna, numele cantautorului Ion Chiriac), cred că am trăit într-o altfel de lume. Mă scuzați, dar la mine, ce-i în gușă și-n căpușă. Hotărâți ce doriți, dar eu cred că Ion merită să rămână nemuritor”, a spus Mihaela Manu în cadrul ședinței.

Sorin Popoiu, extrem de dur: „noi promovăm aici un festival, nu un nume”

Consilierul Sorin Popoiu a recunoscut că el a intervenit în decizia primarului: „am fost prieten și l-am apreciat pe Ion (n.r. Chiriac) dintotdeauna, dar în același timp nu am să fiu ipocrit și am să spun că propunerea ca acest festival să nu fie completat cu numele lui Ion Chiriac a fost din partea mea. Părerea mea este că nu facem niciun serviciu nici festivalului, nici lui Ion, dacă am proceda astfel (n.r. dacă festivalul ar începe să poarte numele lui Ion Chiriac). Faptul că, în acest an, dedicăm o ediție în memoria sa, faptul că, atât cât va exista acest festival, va exista un premiu special care îi poartă numele, eu zic că este un semn important de respect și față de memoria lui. Ca să nu lungesc și mai mult vorba, vreau să amintesc că noi promovăm aici un festival, nu un nume. Dacă îmi aduc bine aminte, nu cred că mă înșel, atunci când s-a înființat festivalul, eu l-am auzit într-un context pe Ion spunând că nu și-ar dori ca acest festival să capete vreodată un nume, mă refer la un nume de persoană. În același timp, își dorea să existe un festival cu numele său, dar la Ghermănești”, a spus consilierul Sorin Popoiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Nu suntem capabili de nimic,dacă am ajuns ca doua persoane sa decidă în anumite proiecte în Vaslui în materie de cultura….ce fac ,,restul”? RUSINE!

  2. Atâta timp cât un om a lăsat în urma lui ceva, consider ca din respect merita mai mult. Dacă acest om a cantat toată viata lui folk si a facut-o foarte bine din contra și generațiile viitoare vor ati cine a fost Ion Chiriac prin intermediul acestul festival. Este un omagiu muncii depuse ca acest festival sa ii poate numele.

  3. Acum ceva ani, un nene si o tanti au venit cu ideea schimbarii denumirii bibliotecii din Nicolae Milescu Spatarul in Elena Moldoveanu! Peste cativa ani muzeul se va numi Ramona Mocanu. De tot rasul. Festivalul de folc OM BUN nu si-a schimbat numele in Dan Andrei Aldeaa sau mai stiu eu cum. Ar fi mai nimerit sa continuam proiectele incepute cu ani in urma sau sa initiem competitii nationale caree sa poarte numele unor somitati ale spiritualitatii romanesti- Emil Racovita, St Procopiu, Gh. Vrnceanu RaduMiron, Sefan Ciubotarau, Alexandr Giugau etc

  4. Foarte corect. Festivalul fanfarelor nu se numeste Nucolae Balan sau Romeo Talmaciu. Sunt premii speciale care poarta numele acestor oameni valorosi ai breslei respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.