3.9 C
Vaslui
09-dec.-2022

Primarul-turnãtor Vasile Puiu

- Advertisement -

Un turnãtor, primar la Vetrisoaia

DECONSPIRARE În fruntea comunei Vetrisoaia este un personaj care a avut legãturi cu fosta Securitate si care s-a angajat în fata securistilor cã va turna orice consãtean, primind în schimb câteva sute de lei pentru actiunile sale „patriotice”. Vasile Puiu, primarul de la Vetrisoaia, a semnat un angajament cu Securitatea în martie 1987, prin care se obliga sã supravegheze informativ locuitorii comunei pe care astãzi o conduce, sub numele de cod „Sorin”. Mai precis, turnãtorul Puiu îsi lua angajamentul cã va trimite în puscãrie orice locuitor din Vetrisoaia care vorbea de rãu regimul Ceausescu. Conform datelor de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii, în mod miraculos, notele informative ale actualului primar de Vetrisoaia au dispãrut, iar acestuia nu i s-a putut atribui calitatea de lucrãtor/colaborator al Securitãtii. Conform unor informatii demne de încredere, în spatele actiunii de „albire” a primarului Puiu s-a afla însusi senatorul Cristian David, fostul ministru de Interne, care l-ar fi ajutat astfel pe edilul de la Vetrisoaia sã se înscrie pentru un nou mandat. Contactat de reporterii Vremea Nouã, primarul Puiu a avut un comportament demn de un informator al Securitãtii – „Gãsiti toate informatiile pe site-ul CNSAS” – dupã care si-a închis telefonul.

Pe 2 august 2011, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii (CNSAS) a emis adeverinta nr. 2314, prin care primarul de la Vetrisoaia, Vasile Puiu, era demascat cã ar fi semnat documente cu fosta Securitate, prin care se angaja sã toarne toti consãtenii, în schimbul unor sume de bani. Iatã ce spune adeverinta respectivã: „În baza Notei de Constatare nr. DI/360, din data de 16.02.2011, întocmitã de cãtre Directia de Specialitate din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii, în care se regãsesc urmãtoarele elemente: domnul PUIU VASILE este titular al dosarului fond retea nr. R2024 (cotã CNSAS). Domnia-sa a fost recrutat la data de 23.03.1987 pentru supravegherea informativã a locuitorilor comunei Vetrisoaia, judetul Vaslui. A semnat un Angajament, preluând numele conspirativ „Sorin”. Directia de Specialitate nu a identificat documente transmise Securitãtii de cãtre domnul PUIU VASILE. (…) Evenimentele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitãtii, astfel domnului PUIU VASILE, fiul lui Constantin si Varvara, nãscut la data de 26.07.1962, în Vetrisoaia, jud. Vaslui, nu i se poate atribui calitatea de lucrãtor/colaborator al Securitãtii”.

De ce si-a turnat consãtenii primarul Puiu?

Sunt multe semne de întrebare în trecutul actualului primar de Vetrisoaia. În 1987, atunci când a semnat angajamentul fatã de Securitate, Vasile Puiu lucra ca tehnician la fostul IAS Vetrisoaia. Stiu colegii sãi din acele timpuri cã „Sorin” trebuia sã-i dea în gât pe toti localnicii din Vetrisoaia? Cum îsi priveste în ochi primarul Puiu consãtenii, acum când merge si le cere încrederea pentru un nou mandat, stiind cã trebuia sã-i pârascã pe toti cei care complotau împotriva regimului Ceausescu? Unii dintre cei cu care am discutat sunt socati de faptele lui Puiu. „Sincer, sunt socat de ceea ce îmi spuneti. Acest primar Puiu nici nu ar mai trebui sã candideze, oamenii ar trebui sã-l alunge din comunã. Adicã, el avea sarcina sã spioneze oamenii si sã-i dea în primire la Securitate? Cât primea pe lunã pentru faptele sale? Rusine”, spune un fost director al IAS Vetrisoaia. Nici Vasile Puiu nu este mai darnic cu discutiile. L-am contactat, seara trecutã, pentru a explica localnicilor de ce a semnat acel angajament cu Securitatea. „Aveti pe site-ul CNSAS totul, luati de acolo”, a spus Puiu, dupã care a refuzat sã mai rãspundã la telefon. Ciudat gest din partea unuia care ar trebui sã fie corect si cinstit cu cei care le cere voturile si care aflã acum cã primarul lor iubit este un fost angajat la Securitate, care avea ca sarcinã sã bage la închisoare cât mai multi clevetitori împotriva regimului comunist.

Secretul lui Cristian David

Povestea angajamentului de la Securitate a primarului de Vetrisoaia are si o parte mai putin vizibilã publicului larg. Conform unor surse demne de încredere, modul în care Vasile Puiu a fost „albit” aratã cã securistii îsi fac treaba în continuare si îsi protejeazã fostii colegi, la nevoie. Se vorbeste chiar de implicarea senatorului PNL, Cristian David, în povestea de la CNSAS, fiind omul care l-ar fi ajutat pe Puiu sã iasã cu fata curatã si fãrã niciun document incriminator din perioada în care avea angajament la Securitate. Se demonstreazã astfel cã, asemeni lui Puiu, foarte multi primari sunt santajabili cu trecutul lor destul de furtunos, fiind scoase dosarele de la Securitate atunci când unii sau altii aleg sã pãrãseascã partidul în care erau. Este si cazul lui Puiu, pe care unii securisti din PNL l-au adus cu picioarele pe pãmânt, atunci când acesta a decis sã-si ia destinul în mâini, obligându-l astfel sã rãmânã la PNL.

Oamenii vorbesc: primarul Puiu are o avere considerabilã!

„Afaceri agricole la Vetrisoaia. De unde are bani primarul Puiu Vasile pentru masini de lux, tractoare, utilaje agricole, combine, fabrica de mobilã?

– subventia APIA de la asociatia crescãtorilor de animale Zimbrul Moldovei, din localitate;

– comisioane grase de la toate proiectele realizate sau în curs;

– adãpãtori neconstruite (din patru, sunt doar douã).

– de la cei care au activitãti economice în zonã cu întrebarea „eu cu ce mã aleg?”

Mai cunoaste careva alte „surse de venit” ale domnului primar? … Mda, uitasei de apartamentele din Bucuresti , dar sã nu fim rãutãciosi banii provin din afacerile care le avea înainte sã fie Domn primar, ca deh, omu’ are mult intelectual si la afaceri, e un AS, asa cum face si facultatea când el are doar 4 clase si semneazã cu degetul, pãcat cã lucrurile astea le vedem doar noi 3, 4, 5 persoane si nu restul care îl voteazã pentru o floare de 8 martie si un vin la festivalul din septembrie, dar totusi sã nu ne plângem, cã datoritã domnului popã si al scumpului nostru primar suntem vedete, popa se ocupã sã satisfacã babele de la bisericã si primarul finele atunci când finii sunt la lucru, frumos asa”, spune un locuitor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

86 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.