Primarul Vasile Pavăl își dorește un city-manager la dreapta lui și așteaptă decizia Consiliului Local

Primarul Vasile Pavăl

POST ATRĂGĂTOR… Municipiul Vaslui are foarte mulți tineri inteligenți, care nu își găsesc loc în instituțiile publice. Aici, competența pare să fie ultimul criteriu de angajare, iar modul cum primarul Vasile Pavăl vrea să numească city-managerul orașului dovedește din plin acest lucru. În conferința de presă de miercuri, edilul a declarat că această funcție va fi ocupată prin semnătura sa directă, fără concurs, urmând ca city-managerul să stea la primărie pe toată durata mandatului. În ultimii ani, mai mulți primari din țară au înființat această funcție de city-manager, majoritatea optând pentru numirea din pix, fără a mai organiza concurs.

Postul de city manager, adică de administrator de primărie, a apărut prima dată la americani. În Statele Unite, acest administrator este o persoană care are cunoștințe vaste și foarte temeinice și care este angajat pe baza unui contract de muncă. Dacă este un bun administrator, este onest și gestioneaza bine fondurile, i se prelungește contractul. Daca nu, pleacă din primărie. City-managerul nu ar trebui să aibă nici cea mai mică legătură cu politica. Singura sa grija este aceea de a-și face bine treaba. El îl degrevează pe primar de toate treburile curente ale localității și nu ar trebui schimbat la alegeri. Primarul se ocupă doar de strategia de dezvoltare a localității și de reprezentarea comunității care l-a ales la diferite întâlniri locale. Cu alte cuvinte, city-managerul face treaba, iar primarul se ocupă doar de imaginea orașului său. De menționat că city-managerul funcționează în orașele mai mici, și mai puțin în marile metropole.

În România, doar o sinecură pentru cei cu carnet de partid

În speranța că va îmbunătăți situația din administrație și că va face treburile să funcționeze mai bine, Guvernul României s-a gândit, în urmă cu mai mulți ani, să apeleze la soluția “americană” și să implementeze și în tara noastră modelul city-managerului. Doar că, la noi, postul a fost înființat mai mult ca o sinecură pentru oamenii fideli ai partidului. Unul dintre primarii care încearcă să înființeze acest post de city-manager este și Vasile Pavăl, edilul Vasluiului, care a făcut modificări importante în organigrama de personal a Primăriei. Potrivit acestuia, în instituția pe care o conduce este nevoie de mai mulți angajați, pentru a putea fi duse la bun sfârșit proiectele avute în derulare și pentru a putea fi cheltuit, cu responsabilitate, bugetul din acest an. Și, la fel ca în majoritatea celorlalte orașe, și la Vaslui funcția de city-manager ar urma să fie ocupată din semnătura primarului, fără concurs, unele voci afirmând că postul ar fi deja atribuit unui fost viceprimar al orașului. Iată ce a declarat primarul Vasile Pavăl referitor la acest subiect, în conferința de presă de miercuri. “Am văzut că s-a ieșit în spațiul public cu comentarii, dar este un proverb care spune așa: “ce știe tot satul, nu știe bărbatul”. Am auzit tot felul de discuții și în stânga și în dreapta, am văzut și persoane nominalizate, iar eu nu știam nimic. Din 2018, organigrama Primăriei Vaslui nu a mai fost modificată. În 2018, spre final, a apărut Codul Administrativ. Acest cod prevede câteva funcții: city manager precum și consilieri ai primarului și viceprimarilor. Eu nu am făcut decât să-mi reorganizez biroul, să pot răspunde la cele 260 de milioane de lei (n.r. bugetul orașului pe anul 2021) respectând aceste prevederi ale Codului Administrativ. (…) Am văzut comentarii cu privire la numărul de posturi. Primăria Vaslui a lucrat și lucrează în continuare cu un număr redus de posturi față de ceea ce ne dă voie legea. Sigur că am creat aceste posturi, dar nu este obligatoriu să le și ocupăm. Ele se ocupă prin concurs, prin referatul șefului de serviciu. Dar dacă acest lucru nu se face odată cu aprobarea bugetului, anul 2021 este mort. Dacă în acest moment nu propui o organigramă, tot anul nu mai poți face nimic. Consilierii de la cabinetul primarului și city managerul sunt oamenii care primesc semnătura de la primar, fără concurs, pe durata mandatului. Acum nu știu cine va fi, dacă va fi. Nu s-a creat funcția pentru o persoană, ci doar am trecut-o acolo. Este de competența Consiliului Local să o aprobe sau să nu o aprobe. Eu mi-am făcut datoria și ca Executiv am trecut, conform prevederilor legale, o analiză și o organigramă care urmează a fi sau nu aprobată de Consiliul Local”, a afirmat Vasile Pavăl. Noua organigramă a Primăriei Vaslui va fi dezbătută și supusă votului, azi, în ședința de Consiliu Local.
11 COMENTARII

 1. Doamna plăcintă ar fi buna pentru acest post. Este o performera are indici de performanta la transurb. De ce sa tii așa somitatea director la câțiva șoferi pe când poate fi mana dreapta a primarului și să schimbe din temelii fata Vasluiului. Sper că domnul primar sa ia in considerare ce am scris aici.

 2. Începe sa arate ca pe vremea comuniștilor.
  Unu cu sapa si 10 cu mapa, plătiți pentru indicații prețioase, ba vezi ca dai strâmb, ba vezi ca e o piatra
  Normal ca tot ei trebuie sa fie plătiți mult mai bine, ala cu sapa are studiile lor ? 😛

 3. Bv Barbu lautaru

  Ieși primare.ia și te întâlnește cu oamenii.flata ce probleme sunt in fiecare zona.
  Nu mai pune poliția locală sa stea doar in centru ,sa între printre blocuri.

  Nu ai știu decât sa sifoneze bani.
  Ne-ai fugărit tinerii din Vaslui.știi ca mp de spațiu construit e mai scump ca la Iasi.
  Dar nave rost are sa facem anul-URI,dam la șmecheri sa facă blocuri fără locuri de parcare(exemplu piața Traian).
  Dar ce rost are sa evoluam altfel decât spațiu verde și borduri.

  Nu ai fost in stare sa faci o varianta ocolitoare.

  Rușine ,Rușine.
  Iar dacă exista dreptate divina sper sa o Primești din plin.

 4. În condițiile în care ții viceprimarii pe post de atârnători, de breloc la chei, ce nevoie ai tu de city manager? Îți aduci aminte cand erai brelocul lui Cristea! Urâte amintiri. Ai cui delega sarcini. Daca aveai CL mai inființai această sinecură? Vrei tu să ai sluga ta care să fie peste alte slugi. Cred că cel mai bun pentru această funcție este Costan. Lui Neacșu ii face famiglia altă jucărie. Cred că esti mulțumit de munca ta la Primărie! Orasul începe a arăta ca după bombardament. Pe unde se lucrează, se lucrează fără cap. Nu poti paraliza un oraș întreg că vrei tu să îti arăți muschii. Aquavas-ul va lăsa asfaltul si trotuarele așa? Nu il aduc la forma inițială? Poate nu intelegi, dar nu mai esti director la Goscom. Este ok că avem parcuri, iarbă etc, dar de la primar așteptăm și altceva. Sunt oameni care plătesc impozite pe masini si lor nu le oferi nimic. Sunt tineri care înca așteaptă un ajutor locativ din partea primăriei. Ai promis că dai pământ la tineri pentru case. Sau a fost o minciună electorală? Ai de gând să lași cocioaba aia socială vis a vis de scoala 2? Este in buricul orașului. De ce nu cpnstruiești locuințe pentru tineri. Cât privește dezvoltarea economică a orașului nu știu cum faci față puhoiului de oameni de afaceri care vor să facă busines la Vaslui. De ce nu incepi digitalizarea primăriei? Tu cauți plimbători de hârtii! Cum te-ai simți dacă copii tăi ar avea un șef ca tine? Toxic, autosuficient, ipoctit, demagog, expert în tot și toate! De ce nu întrebi vasluienii ce vor? Poate vor altceva. Ai făcut acea consultare online, dar cât contează aceea in deciziile tale. Ieși pe stradă, mergi în licee, mergi în piețe, mergi in cartiere, mergi prin oraș și caută un loc de parcare. Te mai lupți mult cu Bazarul și targul de mașini? Pentru tineri ce ai făcut sau vrei să faci? În centrele tale se joacă remmy pe bani și se bea. Asta cred că știai deja. Mai bine lărgește parcarea de la Moara Grecilor! La îndemnul unor votanți de vârsta a III-a ai taiat parcurile SECU, Smârdan etc. Cand nu le mai intreții , mai bine le tai. Nu înțeleg care-i gandirea cu acele spații dintre blocurile turn din centru, care sunt îngradite și nu se poate intre. De ce nu le transformi în parcuri? Câteva băncute, o alee. Spațiile de colectare a gunoilui sunt jalnice. Ție ti-a pus Crețu la Muntenii de Jos pubele faine. Altă viață.

 5. As vrea sa știu ce s a facut în acest oraș în afara de spatii verzi care papă banii de la buget, pavele peste tot și borduri noi! Ce rol are piatra cubica din centrul orașului ne poate spune dl primar? Care este rolul ei? În orașul Vaslui se circula mai greu ca în Iași care,s avem pardon este o metropolă fata de târgul nostru! De ce? Cum puteți spune domnule primar ca sunteți în deficit de personal când mulți din primărie nu stiu pentru ce vin la munca( de fapt stiu: sa ia bani). La o populație de maxim 40000 de locuitori rămași în oraș va trebuie city manager? Ok….atunci dați va demisia dumnevoastră pentru ca nu mai aveți pentru ce sa stați în primărie! Dumneavoastră ce sa faceți apoi?

 6. Îți Bati joc de orașul asta,implicit de cetățenii lui.
  Nu ai fost in stare sa te gândești cum sa fluidizezi traficul in toți anii ăștia.alții sapa in munți ,tu nu ești in stare sa faci niște străzi.
  Și sa nu spui ca nu ai avut sau nu ai bani.
  Ne-ai futut cu un troleu când se puteai cumpara microbuze hybrid ,chiar electrice.dar na de unde se m-ai sifonai bani.
  Ce îl recomanda pe Neacsu ,limbile care ți le-a dat in dos atâția ani?
  Spor la furat!

 7. Vă amintiți de cei doi foști viceprimari? Dragoș Cazacu a fost răsplătit și doarme bine și pe bani mulți la DGASPC, a rămas însă ghebosul de Daniel Neacșu, care taie frunză la câini prin Primărie pe bani puțini(indemnizația de consilier), iar la presiunea fostului prefect Ioan Țibulcă(socrul lui Neacșu) și a tătucului Uzatu, trebuie răsplătit cu acest post de City manager. Dacă acest proiect va fi votat de majoritatea actuală, este clar. Sunteți la fel de jigodii ca toți ceilalți politicieni în frunte cu Primul Bețiv Pavăl.

 8. Daca ala face toată treaba la ce mai folosește primarul ?
  Dupa ce ca nu face nimic mai trebuie și plătit cu bani grei, măcar sa li se scadă salariile cu vreo 80% sa fie plătiți doar pentru imagine dacă doar asta fac.

LĂSAȚI UN MESAJ