23.2 C
Vaslui
18-aug.-2022

Primarul Vasile Pavăl joacă după cum îi cântă comercianții din Piața Traian

- Advertisement -
PRIETENIE… Primarul Vasile Pavăl s-a speriat de vizita inopinată a comercianților din Piața Traian și le-a satisfăcut doleanțele, exceptându-i din nou de la lege

AUTORITATE SUBMINATĂ… Piața Traian din municipiul Vaslui a devenit, de câțiva ani, stat în stat, unde legile sunt, pur și simplu, călcate în picioare. O dovedește și ce s-a întâmplat ieri, când mai mulți comercianți au mers cu jalba în proțap la primărie, să se plângă de faptul că riscă să rămână fără tarabele aducătoare de bani. Cum primăvara bate la ușă, iar comerțul cu flori “înflorește”, administrația pieței a vrut să repartizeze, prin tragere la sorți, cele 18 tarabe special amenajate pentru acest tip de comerț. Acestea urmau să se dea aleatoriu, în funcție de norocul fiecărui participant. Cum în Piața Traian nimic nu este lăsat la voia întâmplării, comercianții cu ștate vechi au mers să se plângă primarului. Vasile Pavăl nu doar că nu s-a impus în fața lor, ba mai mult i-a asigurat că și în acest an se va face excepție de la hotărârea Consiliului Local. La câteva minute după discuțiile dintre comerciați și primar, administrorul Pieței Traian a fost sunat de superiorii săi, care i-au cerut să dea jos afișele privind organizarea tragerii la sorți. Întorși victorioși la tarabe, comercianții au continuat cu umilirile la adresa celor care au vrut să repartizeze tarabele fără părtinire, umiliri care nu ar fi avut loc dacă primarul Vasile Pavăl ar fi avut suficientă autoritate să apere legea, dar și pe subalternii săi care au vrut doar să pună în aplicare regulamentul de funcționare a pieței.

În timp ce majoritatea vasluienilor trebuie să facă solicitare scrisă pentru a intra în audiență la primar, așteptând cu săptămânile un rezultat pozitiv, comercianții din Piața Traian se pare că au un regim mai special. Abia ajunși în fața primăriei, aceștia au fost imediat invitați înăuntru, nu cumva să stea prea mult afară, în frig. Înainte de a urca în biroul primarului, comercianții au sunat la redacția ziarului Vremea Nouă, pentru a cere să discute cu un redactor despre problema lor. Ne-am deplasat în fața primăriei, unde cinci persoane așteptau să intre în audiență. “Suntem cinci, dar mai vin 20 acum. Dacă nu rezolvăm problema cu domnul primar, vă așteptăm mâine (n.r. marți) în piață, să vedeți ce va fi acolo. Nu se mai poate. Noi avem tarabe de flori unde tot timpul am stat. Acum, administratorul de la piață și cu șeful lui spun că nu se poate să rămânem cu aceleași locuri, pentru că sunt mai multe solicitări și trebuie făcută licitație, să fie mulțumită toată lumea. Și noi, cei cinci-șase care suntem aici am făcut solicitări, restul să facă extragere să-i ducă pe la stația de autobuz, pe unde vor ei. Noi vrem să stăm pe aceleași locuri. Dacă ani de zile am plătit taxe la piață, vrem să nu ne mute de acolo. Să se facă excepția care s-a făcut și până acum. Locuri sunt, dar ăștia care vin pentru prima dată vizează locurile noastre, că cică astea ar fi mai bune. Noi vrem să rămânem pe locurile pe care le-am avut de atâția ani. Vă spun că nu sunt vânzările mai bune la noi pentru că un cumpărător care vine prima dată la mine la tarabă și apoi merge până în capăt, să se mai uite și la alții, nu prea mai revine la mine. Cumpără din capăt. Dar chiar și așa, noi vrem să rămânem pe locurile unde am stat și în anii trecuți. Noi plătim lunar taxe la piață, acum ei ce fac, vin și îi pun pe locurile noastre pe alții care plătesc doar o lună taxe? E normal ca eu, care sunt permanent în piață să nu am taraba mea și să vină unul care nu are treabă cu Vasluiul să ocupe locul acela? Nu ne interezează nimic, decât locurile noastre”, au declarat comercianții, în timp ce, în spatele lor, o angajată a Primăriei îi tot anunța că edilul Vasile Pavăl e pregătit să-i primească în audiență.

LA LOC COMANDA… După vizita comercianților la Primărie, s-a dat ordin ca afișele prin care era anunțată tragerea la sorți să fie dezlipite de pe geamurile pieței

“Am înțeles, lăsăm așa… în voia sorții”

După discuțiile cu comerciații, am mers în Piața Traian, pentru a lua un punct de vedere și administrației. Șeful pieței tocmai fusese informat că la primărie se face mare scandal pe tema acestei trageri la sorți. “Este o luptă pe care o duc cu ei de ani de zile, nu de ieri-azi. Au încercat să mă compromită, vorbind urât despre mine, spunând tot felul de lucruri pe care nici măcar nu le poți gândi. S-au bucurat atunci când soția mea a murit, mi-au făcut și plângere penală, numai să scape de mine. Dacă e cineva care va ceda în fața lor, acea persoană greșește. Eu cu domnul director (n.r. Cristinel Nechita) am zis să respectăm legea, am pus anunț pentru organizarea acestei trageri la sorți. Acum să vedem ce se va decide la primărie. Acești comerciați vor să stea în buricul pieței, dar toată lumea are acest drept. Din cei 18 interesați de această repartizare, doar patru sunt noi, restul sunt vechi, de mulți ani în piață. Aceste persoane plătesc și ele taxe, au și ele dreptul să prindă o tarabă mai bună, chiar dacă nu fac gălăgie. E firesc ca unii să tacă și să accepte ce dictează alții care sunt puși pe scandal?” se întreabă administratorul Pieței Traian. În acest moment, telefonul îi sună, iar la celălalt capăt al firului pare a fi Cristinel Nechita, directorul Direcției Administrare Piețe Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Vaslui. Trecuseră în jur de 40-45 de minute din momentul când comercianții au urcat la discuțiile cu primarul. “Da domnule director, vă rog… Bine, da, am înțeles, dau jos toate anunțurile. Da, da, da, am înțeles. Lăsăm așa… în voia sorții. Am înțeles. Fac niște anunțuri și spun că vom organiza tragerea la sorți pentru o dată ulterioară. Îi sun pe toți și le spun”, îl asigură administratorul pieței Traian pe superiorul său. După ce închide telefonul, acesta revine la discuțiile cu redactorii ziarului Vremea Nouă. “Asta este, din păcate nu putem face nimic. Au câștigat din nou, e victoria lor!” a mai afirmat administratorul pieței înainte de a opri dialogul cu noi. Pe lângă faptul că nu încurajează atragerea de agenți economici din alte județe, acest “lăsat în voia sorții” arată, mai cu seamă, cum se achită cei din Primăria Vaslui de sarcinile pe care le au. În cazul tragerii la sorți din Piața Traian, edilul Vasile Pavăl trebuia să apere hotărârea Consiliului Local și să nu negocieze aplicarea ei, mai ales că nu este pentru prima dată când comerciații provoacă scandal la primărie atunci când nu le convine ceva. O altă consecință a anulării acestei repartizări cât se poate de corectă o reprezintă subminarea autorității celor din conducerea piețelor. Acceptând doleanțele comercianților, Vasile Pavăl a șters, pur și simplu, pe jos cu subalternii săi, care vor deveni din nou victimele privilegiaților din piață! Așa se întâmplă însă când în Piața Traian legea o fac comercianții, și nu autoritățile locale!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

 1. Haide mai baieti si fete,ce naiba.
  Intotdeauna va fi vorba de tigani bisnitari si producatori ce muncesc din greu. Oare Lidl Kaufland si alte magazine nu sunt tot bisnitari? Si oare daca tot vorbim de piata oare producatori astia ce tot ii plange lumea asta ca muncesc asa greu,de ce nu lasa pretul mai mic la marfa decat comercianti, daca ei o produc?
  Bucurativa ca Inca mai sunt comercianti si tin pretul in limita bunului simt ca altfel ati avea niste preturi astronomice ptr ca „comercianti muncesc din greu”

 2. Da de ce nu se duc clientii la marca singuri oare sa castige ei ??se merita ..un kg de morcov il iei la un leu..te mai pui la un mil motorina ..si o zi pierduta ..macar ai castigat un leu….al naibii bisnitarii astia

  • Problema nu e asta.
   Piețele sunt facute pentru producători, bișnițarii sa isi faca aprozar în spații din oraș.
   Oamenii care produc nu au unde sa vândă și de multe ori vand marfa la bișnițari cu cât li se oferă.
   Dacă vii ca si comerciant onest in piata, te dau ăștia repede afară sau te obliga sa vinzi cu prețul lor. Eu am vazut un producător lovit de…țigani pentru ca nu cântă cu ei in strună.

   • Gogule, de acord cu tine sa-i scoatem pe „bisnitari” din piete. Apropo, cine plateste pentru chiria catorva sute de tarabe timp de 8 luni cat producatorii nu au ce sa vanda? O sa fie misto cu piete deschise doar din mai pana in septembrie, octombrie. Apropo, cati productaori o sa se inghesuie in pietele din Vaslui? Chiar crezi ca o sa vina ala de la Matca ca sa-ti vanda tie rosiile? Adica crezi ca producatorii n-au altceva de facut decat sa vina in Vaslui si sa vanda rosii la taraba. Nu stiu, dar nu crezi ca producatorii sunt ocupati cu productia? Foarte multi dintre producatori sunt mici si nu prea isi permit sa trimita zilnic un om in piata. sa plateasca chirie la tarabe si impozit forfetar. Dar ma rpg, sa vina producatorii!!!!!Bisnitarii out!!!!!!!!!!!!

 3. Cu florile, o sa se rezolve cumva, pana la urma.
  Ce trebuie rezolvat la tarabele din piata, e ca trebuie verificati asa-zisii producatori, care cica au certificate de producator, dar ei nu produc ceea ce vand, chiar nu au produs niciodata nimic. Se duc la Matca si cumpara de acolo, sau la alte depozite, iau produsele la un pret si apoi le vand in piata la suprapret, pe banii vasluienilor, facand astfel specula. Este ditamai reteaua si nimeni nu face nimic.
  Asta trebuie sa verifice autoritatile, poate se autosesizeaza si redactia de la Vremea noua (daca le pasa de vasluieni) si fac si ei o ancheta, asa cum fac cei de la Recorder.

  • Bisnita asta nu stiu daca o sa dispară vreodată.In special cei de etnie rroma se ocupa cu asa ceva, ca au papagalul mare.Le cumpara legumele, fructele la bietii oameni cu o sumă modică si apoi tripleaza pretul daca se poate.Vezi familia Batu care dupa 89 au vândut numai citrice la suprapret.

 4. Comercializarea de flori nici n-ar trebui sa fie în piețe alimentare. părerea mea. Nu e locul lor acolo
  Parca aveau niște căsuțe de lemn care le puneau la ocazii, nu ase poate cu alea ?

  • Au si tarabi in plus. La o adica, primaria putea sa organizeze un mini-targ dedicat vanzarii florilor si martisoarelor in piata traian. Loc este destul toti, producatori si comercianti, speculanti, cetateni de etnie, etc. Dar unde nu-i cap, vai de picioare.

 5. Sa faca prin tragere la sorti, dar sa impunca ca resepctivul sa plateasca chirie macar un an. Sa vedem cati mai vin la tarabele in piata. Ca e bine, ca e rau, niste oameni platesc chirie acolo tot anul, nu doar cateva saptamani cat e primavara. Sincer la cati dintre voir le-ar convine situatia asta? Stai toata iarna ca prostul si nu vinzi o floare si cand e sezonul de flori, hopa vin unii ca vor ei sa vanda flori, dar numai cand e perioada. De acord ii scot pe astia, fac licitatie, tragere la sorti, etc…, dar sa fac contract de inchiriere pe cel putin un an. Ah, nu le mai convine la baieti.

  • Noaptea mintii,nu? Esti cumva speculant și tu? De aia tipi! Sunteti cumva stat în stat! Piața Traian e cumva cumpărată speculanți? Norocul vostru e ca avem un primar papă lapte altfel ati dispărea toți speculanții! Dacă vrei o soluție corecta ar fi cam asa: ai certificat de producător? Ok! Dar sa ai și pământul cultivat cu ce vinzi altfel iti ridic autorizația de funcționare! Nu ma interesează ca toată viata ati cumpărat dintre un loc și vindeți cu supra preț la Vaslui. Nu ma interesează nici plodurile tale fiindcă nu tu le am făcut eu …asa ca …la munca ,nu la specula căpușelor!

   • De acord sa aibe si certificat de producator. Dar tarabele alea sa fie inchiriate macar pentru 1 an de zile, ca sa nu piarda primaria bani. Oare la cati producatori de flori o sa le convina faza asta? Florile se vand bine ddar perioada asta si la inceputul scolii. Tu daca ai fi primar cui i-ai inchiria tarabele? Le-ai inchiria pentru 2 luni din an producatorilor de flori sau le-ai inchiria 12 luni din an comerciantilor de flori? Un pic de logica nu strica. De ce n-au venit producatorii sa faca gat in ianuarie? Ah, atunci nu se vand flori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.