spot_img
30.1 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Primele dosare aprobate la Casa Verde

- Advertisement -

APROBAT 17 vasluieni se vor putea încãlzi „verde”. Vasluienii se pot considera norocosi, fiindcã nici un dosar depus în acea perioadã nu a fost respins, asa cum s-a întâmplat în alte judete. Bugetul alocat programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecãrui judet, în functie de numãrul de locuitori.

La Vaslui pot fi finantate 300 de proiecte. “În judetul Vaslui au fost aprobate în primã fazã 17 dosare în cadrul Programul Casa Verde, depuse în perioada 1-8 iulie. Solicitantii vor beneficia de subventii în valoare de maxim 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare. Invitãm pe cei 17 solicitanti la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui în vederea semnãrii contractelor de finantare nerambursabilã. Programul „Casa Verde“, privind instalarea sistemelor de încãlzire care utilizeazã energie regenerabilã, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încãlzire, este operational de la 1 iulie, iar persoanele fizice îsi pot depune dosarele de finantare nerambursabilã la agentiile judetene de mediu din localitãtile unde domiciliazã. Scopul acestui program este îmbunãtãtirea calitãtii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzatã de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru încãlzire si obtinerea de apã caldã menajerã. Data limitã de depunere a cererilor de finantare este 31 octombrie. Asteptãm vasluienii sã depunã în continuare proiecte la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui în cadrul Programului Casa Verde”, ne-a declarat Doina Ungureanu, purtãtor de cuvânt al APM Vaslui.

Aplicanti cu… staif

Programul “Casa Verde” a devenit în Vaslui cel putin, un program guvernamental exclusivist. Cei care apeleazã la finantarea nerambursabilã pentru a-si instala sisteme de încãlzire care utilizeazã energia regenerabilã, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încãlzire prin programul “Casa Verde” sunt în mare majoritate primari ai unor comune mari, dar si manageri ai unor societãti comerciale de “top” din judetul Vaslui. Din cele 17 de dosare aprobate spre finantare, pe liste se regãsesc nume cu rezonantã. Printre beneficiarii programului se numãrã primarul comunei Feresti, Ludovic Trifan, primarul comunei Viisoara, Liviu Pîrciu, precum si patroni de firme din judetul Vaslui.

“Voi face economie!”

Desi recunoaste cã la auzul demarãrii acestui program a fost destul de reticent privind utilitatea lui, primarul comunei Feresti din judetul Vaslui, Ludovic Trifan a strâns hârtiile necesare si s-a prezentat la APM pentru a fi inclus pe lista de beneficiari. Nici lui nu i-a venit sã creadã cât de usor a fost acceptat în program. “Singurul secret ca sã ai succes este sã ai intabularea gata, pe care eu o detineam. Înscrierea pentru Casa Verde mi s-a pãrut extrem de simplã. Sã stiti cã si eu la început am vãzut cu superficialitate reusita într-un asfel de program, însã, la îndemnul unui prieten am hotãrât sã mã înscriu. Este într-adevãr un ajutor real mai ales pentru persoanele care au o casã în constructie, nefinalizatã. Eu am centralã, si în sezonul rece plãteam în jur de 4 milioane de lei vechi lunar, însã acum voi face economie. Sunt ferm covins cã va prinde tot mai mult teren acest program”, ne-a declarat primarul comunei Feresti, Ludovic Trifan, unul dintre beneficiarii programului “Casa Verde”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.