3.2 C
Vaslui
26-nov.-2022

Primii pe baricade sunt postasii! (foto)

- Advertisement -

Se trezeste tara

PROTEST Timp de douã ore, postasii vasluieni au fãcut miting în Centrul Civic al municipiului Vaslui. Peste 150 de lucrãtori postali au vrut astfel sã tragã un semnal de alarmã cu privire la preconizatele reduceri de salarii si disponibilizãri anuntate a avea loc pânã la sfârsitul anului 2013. Prefectul Radu Renga a avut o întâlnire cu liderii sindicali, ocazie cu care a promis cã va comunica guvernului doleantele postasilor.

Ieri, la Vaslui, în acelasi timp ca în Iasi, Suceava, Botosani, Neamt sau Bacãu, a fost organizat, în centrul civic, un miting al postasilor, urmând ca astãzi sã aibã loc actiuni de acest gen în aalte judete, inclusiv în Galati sau Brãila. Motivul: „Protestãm astfel împotriva deciziilor conducerii companiei Posta Românã, luate de acord cu actualul guvern, prin care lucrãtorilor postali li se înjumãtãteste salariul si li se taie multe alte drepturi salariale, dar si pentru faptul cã, în numele eficientizãrii companiei, sunt anuntate disponibilizãri masive de personal. În opinia noastrã, mãsurile care ar trebui luate ar fi nu reducerea salariile personalului productiv, ci desfiintarea posturilor de conducere înfiintate politic. Am avut o convorbire cu prefectul judetului Vaslui, dl. Radu Renga, care ne-a ascultat doleantele, pe care a promis cã le va transmite cãtre guvern. În plus, în ceea ce priveste anuntata desfiintare a OPRM Husi, prefectul ne-a cerut date suplimentare, în legãturã cu eficienta acestui oficiu, date pe care noi le avem deja, dat fiind faptul cã, în 2011, s-a mai propus, de cãtre conducerea companiei, acest lucru. Atunci, am depus un memoriu, care este în actualitate si astãzi, si în urma cãruia a fost pãstrat acest oficiu. „, a declarat Geta Turbatu, liderul sindicatului lucrãtorilor postali din România, filiala Vaslui. Reprezentantii postasilor i-au înmânat prefectului un memoriu privind principalele probleme revendicate, ulterior prefectul Radu Renga solicitând punctual liderei de sindicat Geta Turbatu sã prezinte situatia la nivelul judetului Vaslui. Geta Turbatu a ridicat problema Oficiului de Postã Rural Mecanizat Husi, care urmeazã sã fie desfiintat, iar 24 de lucrãtori postali ar putea fi disponibilizati. Urmare a discutiilor, s-a stabilit o nouã întâlnire între prefect si liderii sindicatului, în cursul zilei de azi, marti, 14 august. „Institutional, sunt obligat sã înaintez Ministerului Administratiei si Internelor un memoriu cuprinzând revendicãrilor manifestantilor, având la bazã principalele probleme. Întrucât, la nivel de judet, principala problemã o constituie eventuala desfiintare a OPRM Husi, consider cã este important sã discutãm pe marginea acestui subiect în detaliu cu liderul de sindicat, urmând sã înaintez principalele concluzii cãtre MAI si ministerului de resort. Este clar cã s-a ajuns aici ca urmare a unui management defectuos, în paralel cu aparitia firmelor private concurente”, a declarat prefectul Radu Renga, la finalul întâlnirii cu reprezentantii lucrãtorilor postali. De mentionat cã aceeasi problemã a desfiintãrii OPRM Husi s-a pus si anul trecut. O solicitare asemãnãtoare a fost trimisã deputatului Dan Marian, acesta reusind sã blocheze aceastã mãsurã, prin interventia fãcutã la Guvern. De vãzut dacã si prefectul Renga va reusi sã intervinã pentru ca oficiul din Husi sã nu fie desfiintat.

„Cu ce bani vom mai trãi?”

„Acum am un salariu de bazã de 800 lei, care, din septembrie, va fi înjumãtãtit. De la punctul de schimbare a corespondentei sunt nu mai putin de 7 km, iar între sate, parcursul este de alti 15 km. Lunar, achit peste 800 de pensii, deci în aria mea de acoperire sunt peste 3000 de persoane. Nu mai pun la socotealã faptul cã eu locuiesc în Pungesti, si trebuie sã fac naveta la Gârceni, acolo unde sunt factor de circumscriptie. În doar 4 ore, asa cum se preconizeazã a fi plãtiti, abia am timp sã parcurg distanta dintre cele cinci sate care le deservesc. În acest moment, folosesc autovehiculul personal, pentru care mi se deconteazã doar 60 lei lunar, dar, dacã ar fi sã folosesc calul si cãruta, asa cum fac alti colegi, cred c-as termina la ora 12 noaptea. Acum am un salariu de 800 lei, iar sotia, oficiantã tot la Gârceni, câstigã doar 650 lei lunar. Dacã vom fi plãtiti doar cu jumãtate de normã, în primul rând nu vom avea timp sã expediem toate trimiterile, dar cu ce bani vom mai trãi, sã ne acoperim toate cheltuielile, sã ne tinem la scoalã cei doi copii, dintre care unul la liceu? În loc sã ni se redea unele drepturi salariale, vãd cã vor sã ni se înjumãtãteascã veniturile”, era de pãrere Costicã Vlase, factor de circumscriptie din Gârceni.

„Nu cred cã cei care s-au gândit la aceste mãsuri stiu ce înseamnã sã livrezi, în aceeasi zi, peste o sutã de pensii”

„Lucrez la postã de 22 de ani si deservesc zona de centru a municipiului Vaslui, unde am de difuzat diverse trimiteri postale în peste 1300 de apartamente. În zilele de vârf, atunci când se împart pensiile, alocatiile de somaj sau cele ale copiilor, dureazã pânã si sapte ore pânã termin sectorul, nemaipunând la socotealã alte 2 – 3 ore cât dureazã primirea corespondentei, prepararea si pregãtirea acesteia pentru expediere. Toate acestea pentru un salar de 1000 lei, care, este posibil, sã fie înjumãtãtit din luna septembrie, pentru cã nici un factor postal urban nu a primit vreo decizie în acest sens. Dacã voi fi printre cei care vor fi plãtiti la jumãtate de normã, nu cred cã-mi va conveni sã lucrez pentru acesti bani, si-mi voi da demisia. Nu cred cã cei care s-au gândit la aceste mãsuri stiu ce înseamnã sã livrezi, în aceeasi zi, peste o sutã de pensii, indemnizatii sau alocatii, sã urci mii de trepte zilnic, si, nu de putine ori, sã fii apostrofat pentru întârzierile cu care sunt virate aceste drepturi cãtre beneficiari. În plus, nu beneficiem de o minimã protectie, asa cum primesc alti transportatori de valori, astfel încât, uneori, meseria de postas poate deveni o meserie riscantã”, era de pãrere si Doru Vasilicã Sãlcianu, factor postal din municipiul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.