14.5 C
Vaslui
26-sept.-2021

Primul consiliu local dizolvat, în judetul Vaslui: la Cretesti vor fi din nou alegeri!

SCANDAL MARE… Consiliul Local din comuna Cretesti este, oficial, dizolvat. Este primul consiliu din judetul Vaslui, dizolvat dupã alegerile locale din varã. Dupã trei sedinte în care nu s-a luat nicio hotãrâre, primarul localitãtii, Viorel Savin, a trimis, seara trecutã, un document cãtre Prefecturã, în care anuntã cã dizolvã Consiliul Local rezultat în urma alegerilor din 5 iunie 2016 si va convoca alegeri locale pentru noul Consiliu. Un scandal politic si administrativ, care a pus pe jar comuna. „Domnule, noi l-am ajutat sã iasã primar pe acest Savin, iar acum îsi bate joc de toti. Stã numai beat în primãrie, l-au vãzut toti angajatii, e beat de dimineatã si pânã noaptea. Gãlãteanu, fostul primar, îl are la mânã cu ceva si îi dicteazã ce sã facã”, spun sãtenii din Cretesti, revoltati de situatie. Se pare cã, într-adevãr, fostul primar Gigel Gãlãteanu controleazã tot ce se întâmplã în primãrie, în acest moment, câtã vreme în douã din cele trei sedinte în care nu s-a luat nicio decizie el a fost cel care a scos afarã consilierii PSD si ALDE. „Am informat Autoritatea Electoralã Permanentã despre dizolvarea Consiliului Local de la Cretesti si urmeazã sã se stabileascã data alegerilor”, spune prefectul judetului, Bogdan Isabel.

Comuna Cretesti este în fierbere, dupã ce, sãptãmâna trecutã, s-a constatat dizolvarea Consiliului Local. La alegerile din 5 iunie a.c., a rezultat urmãtoarea structurã a CL Cretesti – cinci de la UNPR, patru de la PSD, unul de la ALDE si unul de la PNL. Cei de la organizatia localã UNPR, care au muncit din greu pentru a-l scoate pe Savin primar, mai ales cã acesta mai fusese câteva mandate la primãrie, fãrã sã facã nimic!, s-au trezit trãdati de primar. Acesta a trecut în subordinea grupului de interese al fostului primar Gigel Gãlãteanu, de la PSD, cel care îi dicteazã în acest moment lui Savin ce sã facã în primãrie, spun oamenii. Mai grav, explicã localnicii, „primarul Savin umblã toatã ziua beat, îl carã cu masina Gutu, fostul viceprimar al lui Gãlãteanu, care este acum tot vice, a fost atât de beat acum o sãptãmânã încât nu se putea ridica de pe fotoliu, la primãrie”. Situatii de netolerat, care au condus la un deznodãmânt nefericit. Controlat din umbrã de Gãlãteanu, Savin a luat o serie de decizii nefericite. Dupã ce senatorul Dan Marian, fostul presedinte al PNL Vaslui, a decis sã-l schimbe pe singurul consilier liberal, acuzându-l cã face jocurile PSD, Savin si Gãlãteanu au refuzat sã valideze noul consilier de la PNL. Astfel, situatia în CL Cretesti a ajuns de cinci la cinci, adicã grupul celor cinci consilieri UNPR – care au refuzat sã asculte de ordinele PMP si nu vor sã se înscrie în Miscarea Popularã – contra celor cinci consilieri PSD si ALDE, situatie de care Gãlãteanu a profitat din plin. La douã sedinte consecutiv, grupul celor cinci consilieri PSD-ALDE a iesit din salã la ordinul fostului primar, mai ales cã Viorel Savin nici nu a initiat proiect de hotãrâre privind validarea unui nou mandat de pe lista PNL.

Savin nu si-a respectat promisiunile din campanie, spunând cã nu vrea sã-l supere pe Gãlãteanu!

La finele sãptãmânii trecute, primarul a convocat a treia sedintã de Consiliu, iar cei cinci consilieri locali UNPR au mers la el, cu o orã înainte, si i-au cerut sã-si respecte promisiunile din campanie. Conform ordinii de zi, validarea noului consilier local PNL era ultima pe ordinea de zi, iar alesii locali i-au cerut sã schimbe acest punct, primul în ordinea de zi, plus postul de viceprimar, în persoana lui Lãstun Cerulentiu. Când Savin a refuzat, spunând cã nu poate trece peste fostul primar Gãlãteanu, consilierii UNPR au refuzat sã mai vinã la sedintã. A fost finalul unei perioade de cinci luni de scandaluri si nemultumiri pentru oamenii din Cretesti, care vor fi chemati din nou la urne, pentru a-si alege un nou Consiliu Local. „Este incredibil ce se petrece cu acest primar. Numai de betii se tine, spune cã nu are ce sã-i facã nimeni, pentru cã are rude în Politie si avocaturã. Nu este om din Cretesti care sã nu-l fi vãzut bãut pe Savin, stã pe la crâsme, iar seara vine viceprimarul Gutu, îl încarcã în masinã si îl duce acasã, abia se tine pe picioare. Pentru ce am votat noi un asemenea om, care nu face nimic pentru comunã?”, se întreabã, derutatI, cetãtenii Cretestiului. Am încercat, seara trecutã, sã-i luãm un punct de vedere si primarului Savin, însã acesta avea telefonul închis, probabil obosit de munca de peste zi. Conform unor surse, cei cinci consilieri de la UNPR ar fi refuzat sã asculte de ordinele conducerii PMP de la Vaslui, desi au fost amenintati în fel si chip, si vor sã discute cu organizatia judeteanã a PNL, în aceastã sãptãmânã. Probabil, liberalii vor obtine un rezultat interesant la Cretesti, la alegerile locale, în conditiile în care Savin si Gãlãteanu au demonstrat cã s-au înfrãtit, fãcând jocurile celor de la PSD.

„Nu au vrut sã-l valideze pe consilierul PNL pentru cã deveneam majoritari”

„Au fost trei sedinte în care s-a cerut validarea consilierului PNL, dl Râpã, în locul dlui Botezatu, însã primarul nu a vrut, respectiv în datele de 25 august, 5 septembrie si 24 octombrie. La sedinta din 5 septembrie, primarul s-a ridicat, a iesit si dl Gãlãteanu, a fãcut semn si secretarei primãriei sã iasã, pe urmã l-a sunat si pe viceprimarul Gutu sã iasã. Pe 24 octombrie, am mers cu o orã înainte de sedintã si i-am cerut primarului sã-si respecte promisiunile, sã punã viceprimarul de la UNPR, plus validarea mandatului lui Râpã, însã a spus cã se gândeste si ne sunã pânã la sedintã. Nu a fãcut-o. Stiti de ce nu vrea Savin sã valideze consilierul de la PNL? Pentru cã este mânã în mânã cu Gãlãteanu, iar noi i-am cerut sã ne punã la dispozitie mai multe documente economice ale primãriei, din mandatul fostului primar, fisa de post a politiei comunitare, bilanturi economice, investitii, lucru cu care Savin nu a fost de acord. Dacã ar fi fost de acord cu consilierul de la PNL, am fi avut majoritatea si am fi vãzut ce s-a fãcut în primãrie, de asta nu a acceptat”, spune unul dintre cei care s-au implicat în campanie alãturi de UNPR.

Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here