spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
23-apr.-2024

Primul scandal în Consiliul Judetean

- Advertisement -

COMPLICATII Nici nu s-a uscat bine tusul de pe buletinele de vot, cã se întrezãreste primul scandal politic la nivel de judet. Ieri, Biroul Electoral Judetean a anuntat si repartitia mandatelor de consilier judetean. Oarecum anticipat, succesul Partidului Poporului în aceste alegeri a readus în discutie numele fostului presedinte al organizatiei judetene PP-DD, Viorel Istrate. Acesta este pe prima pozitia pe lista de consilieri judeteni PP, dar ar putea sã fie invalidat de noua conducere a organizatiei judetene a Partidului Poporului de la Vaslui. Istrate este acuzat de actiuni subversive în interiorul PP, astfel cã a fost schimbat din functia de presedinte la finele lunii mai, însã cei din PP sustin cã a refuzat sã predea documentele interne ale partidului. Ca un amãnunt interesant, Daniel Andrei revine în Consiliul Judetean, dar de data aceasta pe pozitia de consilier judetean PP-DD, în timp ce fratii Mihalache se vor înfrunta din tabere diferite.

Vasluienii au votat, însã putini stiu cine sunt cei cãrora le-au dat voturile pentru un nou mandat, la Consiliul Judetean, oameni care vor primi o indemnizatie lunarã de 7-8 milioane de lei vechi pentru o singurã sedintã pe lunã. La USL, revin în bãncile CJ personaje care nu au avut nicio contributie la dezvoltarea judetului si care iau cuvântul o datã pe mandat, la depunerea jurãmântului. Vorbim de persoane care s-au remarcat mai mult prin luptele sindicale împotriva PDL, persoane care reprezintã etniile din judet sau persoane care sunt din anturajul presedintelui Dumitru Buzatu si care s-au remarcat mai mult prin discretie, decât prin actiuni civice. Pentru prima datã, în Consiliul Judetean ajunge si fostul deputat Bentu, cel cãruia Buzatu s-a gândit sã-i dea o pâine de mâncat, la judet (Oare, numai pânã la alegerile parlamentare? Vom vedea). Iatã lista consilierilor judeteni USL: Corneliu Bichinet, Vasile Mihalachi, Cristina Tiron, Daniel Olteanu, Adrian Tighici, Eugenia Steimberg, Mihaela Simona Polak, Ciprian Trifan, Dumitru Bentu, Radu Bobârnat, Toader Dima, Gheorghe Croitoru, Tiberiu Cezar Crãescu, Florian Gavrilescu, Ilie Târu, Anca Dima, Vasile Puf, Constantin Poianã, Emil Dorin si Vasile Mariciuc.

La PP-DD, nori de furtunã

Cea mai interesantã situatie se regãseste, de departe, în cazul consilierilor judeteni ai Partidului Poporului. Cei patru consilieri judeteni PP care vor înlocui cei patru consilieri PRM în noua structurã a CJ Vaslui sunt, în ordine: Viorel Istrate, Nelu Vasilicã Maftei, Daniel Andrei si Constantin Tãlmaciu. În cazul lui Istrate, însã, este de notorietate rãzboiul pe care noua conducere a PP-DD îl poartã cu fostul lider judetean, asa cã este de asteptat ca Diceanu, Vrânceanu and comp sã nu-l valideze pe Istrate pentru postul de consilier judetean. Noua conducere PP-DD de la Vaslui îl acuzã în mod deschis pe Istrate de colaborare cu PSD si cu presedintele organizatiei judetene PSD, Dumitru Buzatu. „Conditiile în care Biroul Permanent National al PP-DD a decis la data de 29 mai a.c. dizolvarea structurii de conducere la nivelul judetului Vaslui au fost legate de anumite consideratii personale la adresa liderului local, dl. Istrate Viorel (…) prin dezmembrarea cârdãsiei ce s-a solidificat între liderii PSD si dl. Istrate Viorel. (…) Protectia acordatã de PSD dlui Istrate Viorel s-a manifestat în mai multe momente (…), legãturile intime ale dlui Istrate Viorel cu dl. Buzatu Dumitru sunt de notorietate”, acuzau noii sefi ai organizatiei judetene PPDD de la Vaslui. Este de asteptat si un scenariu interesant si anume ca PSD si PNL sã forteze validarea mandatului lui Istrate, ceea ce ar însemna cã USL va avea, în total, 21 de voturi la orice proiect de hotãrâre.

Fratii Mihalache se întâlnesc în Consiliul Judetean

Vasile Mihalachi, fostul presedinte al CJ Vaslui, viitor vicepresedinte, se va întâlni la sedintele de la Consiliul Judetean cu fratele sãu, Corneliu Mihalache. Va fi o confruntare cel putin interesantã, desi proverbul românesc spune cã „Sângele apã nu se face”. Cei doi ar putea combate problemele judetului de pe pozitii diferite, dat fiind faptul cã USL are o atitudine dictatorialã, de aliantã care controleazã la sânge cei 450.000 de locuitori, în timp ce PDL îsi linge rãnile si se pregãteste sã facã opozitie în mod real. Iatã si cine va merge în Consiliul Judetean, din partea PDL, pentru urmãtorul mandat: Corneliu Mihalache, Ioan Nechifor, Constantin Corneliu Plesu, Ionel Rebegea, Gigi Brãnici, Ana Gabriela Timofte, Constantin Stefãnescu, Mihaela Veronica Cososchi.

Ce spune legea?

„Pentru validarea mandatelor, consiliile judetene aleg prin vot deschis, dintre membrii lor, pe întreaga duratã a mandatului, o comisie de validare alcãtuitã din 3 – 5 consilieri alesi. Comisia de validare examineazã legalitatea alegerii fiecãrui consilier judetean si propune consiliului validarea sau invalidarea mandatelor. Comisia de validare va propune invalidarea alegerii unui consilier judetean numai în cazul în care se constatã încãlcarea conditiilor de eligibilitate sau dacã alegerea consilierului judetean s-a fãcut prin fraudã electoralã, constatatã în conditiile legii pentru alegerea autoritãtilor administratiei publice locale. Validarea sau invalidarea mandatelor se face în ordine alfabeticã, cu votul deschis al majoritãtii consilierilor judeteni prezenti la sedintã. Persoana al cãrei mandat este supus validãrii sau invalidãrii nu participã la vot” – extras din capitolul 6 din legea administratiei publice locale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.