spot_img
3.3 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Primul test pentru noua majoritate din CL Vaslui. Va funcționa Opoziția Unită: USR-AUR-FD-PNL?

- Advertisement -

PROBĂ… Joi, în cadrul unei ședințe ordinare a Consiliului Local Vaslui, se vor constitui comisiile de specialitate din noul legislativ. Vorbim de cinci comisii din care vor face parte câte 9 consilieri. Niciun partid politic cu reprezentanți în Consiliul Local nu are numărul necesar de voturi pentru a da președinții acestor comisii, de aceea în aceste zile se va recurge la arta negocierii, trasându-se, totodată, și o posibilă direcție a noii majorități din CL.

Potrivit legii, operațiunile desfășurate în cadrul procedurii de constituire a comisiilor de specialitate, domeniile de activitate în care se pot organiza comisii de specialitate, numărul și denumirea acestora, numărul membrilor fiecărei comisii și modul de stabilire a locurilor ce revin fiecărui grup de consilieri sau consilieri independenți, precum și componența nominală a acestora se stabilesc prin hotărâre de consiliu local, cu respectarea configurației politice de la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Conform unei hotărâri din decembrie 2020, Consiliul Local Vaslui are în prezent comisiile organizate pe următoarele domenii de specialitate: 1. Prognoze social-economice, buget-finanțe, impozite și taxe – valorificare patrimoniu; 2. Amenajare teritoriu șI urbanism, patrimoniu, administrarea domeniului public și privat, servicii publice, comerț-privatizare; 3.Cultură, învățământ, turism, sport, culte, sănătate, muncă și protecție socială, ecologie, protecția mediului; 4. Programe, studii și proiecte cu finanțare externă, cooperare interinstituțională internă și internațională; 5. Administrație publică locală -Juridică, ordine publică, relații juridice cu societăți comerciale, drepturile omului, probleme ale minorităților.

Negocieri pentru șefia comisiilor

Fiecare grup de consilieri locali urmează să facă nominalizarea membrilor fiecărei comisii, având în vedere și opțiunea acestora, pregătirea lor profesională, dar și domeniul în care aceștia își desfășoară activitatea. Acest lucru nu s-a întâmplat în mandatul trecut, de exemplu, când avocatul Ioan Mancaș a fost lăsat, în primă fază, pe dinafara comisiei Juridice de majoritatea PNL – USR. În acest mandat încă nu s-a format majoritatea, însă ne vom putea da seama de noile prietenii formate în legislativul local în funcție de cine vor ieși președinții de comisii. Și asta pentru că niciun partid nu va majoritate în aceste comisii, cei mai mulți membri, adică 4, revenind Partidului Social Democrat. Acestora le-ar mai trebui un vot pentru a da președinții de comisii, vot care va veni cel mai probabil în urma unor negocieri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

  1. Eu aș spune așa aceasta opoziție nu va funcționa pentru că : la Aur sarcinile se trag de la București deci trebuie sa încline balanta către PSD. sigur la cum îl cunosc eu pe Simion cei de la Aur se vor catapulta din ședința 🫡 cat despre PMP același lider PSD-it care toată viața s-a plimbat cu sacoșa și a făcut jocurile altora , mai are pe lângă el și o „stimabilă doamna ” a se vedea că am pus ghilimele pentru că doamna știe doar sa coase cu ață albă de peste 20 de ani de când îi cunosc personal pe acești oameni ……mâine vor fi surprize mari a…USR-ul va da un vicele 🫡 iar Aur unu.

  2. Aberație de vot… furat…
    Cum să votezi corect dacă nu le cunoști CV urile, dacă nu îi cunoști? Este ilegal, imoral doar în România cât se poate de legal.
    Văd că sunt cântăreți de manele și tot felul de …, dar clar profesioniștii lipsesc pt că nu au timp/acces la așa ceva.

  3. Centrul de informare turistică 🤣🤣🤣🤣🤣🤣mă doare burta 🤣🤣🤣🤣 cum sa înființezi așa cava😡😡😡doar că sa mai dați funcții celor care va votează, jegoșilor

  4. Partidele au un interes major în obținerea funcțiilor de conducere în consiliile locale, deoarece acestea le oferă un control semnificativ asupra deciziilor privind alocarea bugetelor, implementarea proiectelor și prioritizarea investițiilor, esențiale pentru dezvoltarea comunităților. Cel puțin teoretic așa ar trebui să stea lucrurile.
    În acest caz, la Vaslui, partidele din Consiliul Local nu au o majoritate simplă care să le permită controlul asupra comisiilor de specialitate, motiv pentru care sunt nevoite să formeze alianțe temporare. În aceste cazuri, partidele nu își concentrează eforturile pe politici ideologice clare, ci pe asigurarea unei reprezentări cât mai mari în structurile de decizie, ceea ce poate crește accesul la resurse și sprijinirea proiectelor importante pentru comunitate.
    Alianțele politice locale realizate ad-hoc pot părea oportuniste, dar adesea ele sunt justificate de circumstanțele practice ale guvernării locale, unde alegătorii nu sunt influențați de ideologii clare, cât de beneficiile concrete pe care administrația le poate aduce.

    Rămâne de văzut cum vor sta lucrurile ÎN REALITATE în anii de mandat care vor urma…..

    ***
    Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:

    1. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
    2. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
    3. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
    4. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
    5. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).
    https://vs.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/18/2024/11/vs_senat_2024.10.31_ora17.00.pdf

    Îl susțin pe Silviu Predoiu în candidatura sa la Președinția României pentru că

    MERIȚI UN PREȘEDINTE ÎN #SERVICIUL TĂU!
    (poziția 14 pe buletinul de vot)

    #DoarROMÂNIA și #PentruROMÂNIA

  5. Noi cei de la Aur avem deja temele făcute , bine nu ni le-am făcut noi , sunt făcute de cei de la București, să vedeți surpriza nimeni nu se așteaptă .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.