3.5 C
Vaslui
28-mart.-2023

Proaspetele mămici vor putea beneficia de consiliere psihologică, dar și de un sprijin financiar de 2.000 de lei

- Advertisement -
AJUTOR… Mamele aflate în situații de risc pot primi un ajutor bănesc de la stat, în valoare de 2.000 de lei, pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului.

OFICIAL… Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede ca, în vederea prevenirii și tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii și nașterii, pacientele asigurate să beneficieze de servicii de evaluare și consiliere psihologică. În plus, mamele cu venituri mici sau chiar fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, pot primi un ajutor bănesc de la stat, în valoare de 2.000 de lei, pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului. Banii vor putea fi folosiți pentru cumpărarea de scutece, îmbrăcăminte pentru nou-născut și articole sanitare.

Legea prevede ca între serviciile de sănătate publică specifice să se regăsească și serviciile prenatale și postnatale, precum și serviciile de consiliere psihologică postnatală. Conform noilor prevederi, asigurații au dreptul să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat. În propunerea inițială se vorbea despre servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naștere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca măsura să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, s-a renunțat la această formulare. Potrivit inițiatorilor măsurii, ”în prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”. Prin urmare, măsura nu e greu de implementat. Inițiatorii legii au mai precizat că imediat după ce devin mame, femeile ar trebui să aibă parte de consiliere psihologică pentru a preveni și trata diferitele tulburări psihice care sunt asociate sarcinii sau nașterii. De asemenea, trebuie menționat că multe femei se confruntă cu depresia postnatală, având în vedere schimbările majore prin care trec într-un interval foarte scurt de timp. Stările de anxietate sau depresia sunt accentuate de oboseala de după momentul nașterii, dar și de stresul asociat acestui moment.

Sprijin financiar pentru mămicile defavorizate 

Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici sau chiar fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, pot primi un ajutor bănesc de la stat pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului, potrivit avocatnet.ro. Din cei 2.000 de lei pe care statul îi acordă se pot cumpăra scutece, îmbrăcăminte pentru nou-născut, articole sanitare etc. Persoanele defavorizate care pot beneficia de sprijin material pentru nou-născuți, în caz de precaritate materială de bază, constând în lipsa produselor pentru îngrijirea nou-născutului, sunt, potrivit OUG 113/2022, mamele cărora:

  • le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  • cu dizabilități;
  • care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
  • care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • minore;
  • provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

În cazurile amintite, de ajutorul pentru nou-născuți pot beneficia mamele care cer ajutorul în cel mult trei luni de la nașterea copilului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.