spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
15-mai-2024

Problemele orașului Negrești: apa nepotabilă, motoarele turate la maximum, ambrozia și ciorile care strică culturile agricole

- Advertisement -
PREOCUPAȚI… Problemele orașului Negrești, discutate în Consiliul Local: “Am observat că pe străzile acestea care mai au pantă, cum sunt strada Ion Creangă, 13 Septembrie, dar și pe strada Gării, se circulă cu mare viteză și poluează fonic foarte tare”, a spus consiliera Monica Calciu în ședință.

DISCUȚII… Negreștiul se confruntă, în ultima perioadă, cu o serie de probleme stringente: gălăgia provocată de ATV-uri și motoarele turate la maximum, ambrozia, ciorile care strică culturile și spațiile verzi neîntreținute. “Pe unele terenuri de pe strada Decebal a apărut ambrozia, care este o plantă dăunătoare omului. Este foarte multă. Ar trebui să se ia măsuri. O altă problemă pe care vreau să o ridic este cea a ciorilor, care sunt foarte multe și au distrus culturile agricole”, a semnalat consilierul Victor Fărâmă, în ultima ședință. Dacă în ceea ce privește ambrozia, primarul Cristi Rusu a dat asigurări că în scurt timp va dispărea, altminteri proprietarii terenurilor pe care se afla planta vor fi amendați, în ceea ce privește ciorile a spus că “nu avem competență în acest sens. Trebuie o strategie națională, trebuie văzut dacă sunt sau nu specie protejată, trebuie aplicate niște criterii, pentru că, într-adevăr s-au înmulțit foarte mult ciorile în această zonă, și nu numai, și provoacă pagube majore culturilor agricole”.

Motoarele turate la maximum în miezul nopții reprezintă o problemă mai veche a Negreștiului: “ATV-urile și motoarele circulă în miez de noapte. Distracțiile se termină târziu, înțeleg asta, dar sunt un pericol și pentru pietonii care mai circulă seara prin oraș. Am observat că pe străzile acestea care mai au pantă, cum sunt strada Ion Creangă, 13 Septembrie, dar și pe strada Gării, se circulă cu mare viteză și poluează fonic foarte tare”, a spus consiliera Monica Calciu în ultima ședință de Consiliu Local. Primarul orașului Negrești a explicat că a fost sesizată Poliția națională de această situație, întrucât Poliția Locală nu are competență: “Am sesizat acest lucru încă din perioada Bâlciului. Toate ATV-urile de care discutăm sunt înregistrate cu număr de înmatriculare și din acest motiv intră în competența Poliției naționale. Poliția locală nu are competență în această situație. Am vorbit personal cu domnul comandant al Poliției din Negrești, și am sesizat problema ridicată și de dumneavoastră. Mi s-a spus că sunt mai multe plângeri pe această temă și că se vor ocupa de asta. Din ce știu, s-a deschis un business cu aceste ATV-uri, dar cred că acest tip de business e mai potrivit pentru zonele montane, zonele din afara localității. Nu poți să-ți iei un ATV și să circuli în miez de noapte prin spatele blocurilor din oraș. Am înțeles că au fost situații în care au fost conduse de copii/ tineri care nu au acest drept, care nu au permis de conducere, ceea ce e grav. Repet: nu intră în competența noastră, dar am sesizat Poliția națională cu privire la această situație”, a spus edilul orașului Negrești.

Apa din cele trei izvoare ale orașului nu este potabilă

O altă problemă adusă în atenția aleșilor locali a fost apa de la cele trei izvoare din oraș: “În urma acestor analize reiese că n-ar trebui să mai bem apă. E bine că se informează populația cu privire la rezultatele acestor analize, dar n-aș spune că apa nu este potabilă. Nu există apă perfect curată, orice i-am face, nu există apă pură. Afișăm, dar nu putem interzice oamenilor să consume apă”, a spus consilierul Virgil Benchia. “Noi nu interzicem consumul de apă, pentru că nu putem face acest lucru. În schimb, urmare a unor sesizări făcute de cetățeni, am solicitat Direcției de Sănătate Publică Vaslui verificarea celor trei izvoare”, a explicat primarul. Acesta a adăugat, apoi, că “în urma verificărilor, la toate cele trei izvoare au ieșit anumiți parametri crescuți. Asta nu înseamnă că noi interzicem consumul de apă. Suntem obligați să afișăm că apa nu este potabilă și să indicăm ce parametri sunt în afara intervalului admis, urmând ca alegerea de a bea sau nu apă din aceste izvoare să aparțină fiecăruia”. “Apa este o hrană. Trebuie să aibă niște elemente care să ne hrănească. Ținând cont de ph-ul apei, ori e alcalină (bazică), ori e acidă. Apa cu un ph mai mare de 7-8 este alcalină, iar apa care are un ph mai mic de 7 este acidă. Bacteria e-coli este periculoasă, nitriții, nu nitrații, sunt periculoși, și ar mai fi și procentul de calciu, în ce privește duritatea apei”, a spus consilierul Constantin Săvuță.

Consilierii locali, nemulțumiți de bălăriile din ora

Aleșii locali au discutat și despre bălăriile crescute aiurea prin oraș: “Din câte știu, cei de la SC Utilități au în sarcină întreținerea spațiilor verzi. Au cosit iarba de pe strada Decebal până la PECO, ar fi fost bine să mai înainteze puțin, să cosească și iarba din fața Spălătoriei auto, de peste drum. E terenul primăriei”, a spus consilierul Victor Fărâmă. Pentru ca angajații SC Utilități să facă față întreținerii spațiilor verzi din oraș, consilierul Cristinel Popa a propus suplimentarea numărului lor: “în ultimele ședințe din ultimele luni, s-au ridicat foarte multe probleme cu privire la întreținerea spațiilor verzi, pavele și altele. Prin urmare, propun ca în perioada următoare, sau în anii următori, numărul de angajați de la SC Utilități să crească, pentru că sunt din ce în ce mai multe lucruri de făcut în oraș, din ce în ce mai multe reparații de făcut și cu patru angajați e imposibil. Și atunci apar diferite nemulțumiri din partea cetățenilor, a consilierilor. Cred că ar trebui angajați măcar încă patru-cinci oameni la SC Utilități pentru a putea face față la volumul de muncă atribuit societății”. Deși i-a împărtășit opinia, edilul a explicat că este imposibil să crească numărul angajaților, SC Utilități fiind o societate care de abia a început să nu mai iasă pe minus: “aceeași părere o am și eu, și am susținut-o, doar că nu am găsit resursele financiare. Încercăm să mai facem și alte lucrări tocmai pentru a le asigura resursele financiare. Sunt multe lucruri de făcut cu puțini oameni, și banii sunt puțini. În urmă cu mai puțin de trei ani, când mi-am început mandatul de primar, SC Utilități funcționa cu niște contracte fixe, cu jumătate din suma pe care o primesc acum, iar sumele nu erau actualizate din 2012. Era o societate în pierdere permanentă, la care, la fiecare doi ani făceam o mărire de capital de două-trei miliarde lei, ca să nu o închidem. În acest moment nu există pierderi la SC Utilități, dar nici nu ne permitem mai mulți angajați. Sperăm să reușim să găsim o soluție pe viitor”, a explicat primarul Cristi Rusu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Cel mai bun conducător actual al României,Doctor Profesor Inginer Dumitru Buzatu v-a scoate și orașul Negrești din sărăcia actuala,când un primar PSD v-a câștiga alegerile din satul cu blocuri

  2. Dragilor aveți ciori destule si la periferia orasului Negresti care cauzeaza pagube semnificative la buget…..plus pișatul care curge pe strada din subsol exact din scara de bloc a doamnei consiliere…asta nu se vede???….ia du-te domn primar pe la blocul E3 și fă putina investigatie…ATV-uri ca re deranjează!?? Pai a cui e afacerea!??…erau parcate la Hanul boierilor împuțite si legate cu sfoară să aibă iz de safari….lumini corecte la zebră nu sunt sunt 6 zebre pe soseaua națională care traversează orasul mare avere sa le dotezi cu lumini si stroboscop galben….mare avere…mai este…dar cine să vadă…doamna „consilieră”??

  3. Sugerez autorităților locale, in special lui Rusu, să ia legătura cu omologii din Vaslui, adică cu Braniște, care a abordat problema motoarelor turnate excesiv in municipiu.
    Este vorba de niste dispozitive fonice omologate care măsoară nivelul de zgomot, destinate Poliției locale. Indiferent că sunt înmatriculate sau nu unele vehicule, pot măsura, din perspectiva asigurării liniștii publice, cât zgomot face o ascuțitoare de 125 cmc, dar căreia proprietarul, de obicei un puști teribilist de 18 ani, i-ar atașat un adaptor de zgomot.
    La nivel local, exista o tendință că poliția locală să fugă de responsabilități, mai ales că din punctul de vedere exprimat, ar trebui sa mai lucreze și seara. Altfel, de ce se mai numește Poliție locală?
    Pune-i la munca primare, da sarcini concrete fotbalistului de la locală (într-un limbaj vulgar și needucat, am auzit că „știe cu mingiea”) și să se ocupe personal de aceasta problema a orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.