Proces incendiar, la Iași! Moștenitorii unei celebre familii boierești au chemat în judecată Guvernul României! Întreg scandalul a pornit de la o proprietate pe care reclamanții o au în județ!

Moștenitorii familiei Sturdza au decis să cheme în judecată Guvernul României, la Iași. Alexandru și Șerban Sturdza au dat în judecată și Primăria comunei Țibănești. Scandalul de la Țibănești ține de peste două decenii, de când moștenitorii celebrei familii boierești au cerut retrocedarea bunurilor imobile

Proces incendiar, pe rolul instanțelor din Iași! Moștenitorii celebrei familii boierești Sturdza au dat în judecată Primăria comunei Țibănești și Guvernul României. Acțiunea în constatare a fost depusă la Tribunalul Iași în urmă cu două zile. Alexandru și Șerban Sturdza le cer magistraților ieșeni să descâlcească ițele unui scandal care durează de peste două decenii. Totul a pornit de la cererea de retrocedare pe care celebra familie Sturdza a depus-o la începutul anilor 2000.

O cerere de retrocedare, depusă de moștenitorii familiei boierești Sturdza la începutul anilor 2000

La începutul anilor 2000, după ce prințul Dimitrie Sturdza a câștigat din Elveția palatul de la Popești, alte rude au dat în judecată primăriile și instituțiile care administrează conacele boierești, pentru a-și redobândi dreptul de proprietate asupra acestora. La un moment dat, frații Ioan și Sandu Sturdza au cheamat în judecată Primăria comunei Țibănești, solicitand lăsarea în deplină proprietate și liniștită posesie a conacului din localitate și a terenului aferent, bun imobil întins pe 8 hectare. În acțiunea de retrocedare, Ioan și Sandu Sturdza au arătat cu documente că sunt moștenitorii legali ai Elisabetei Sturdza, decedată în 1963. Elisabeta Sturdza a moștenit averea imobliară de la tatăl său, Petre P. Carp, care a murit în 1918.
În urma unei reforme agrare din 1945, conform moștenitorilor, Elisabeta Sturdza a păstrat la Țibănești conacul și acareturile, plus 69 de hectare de teren. La scurt timp au venit la putere comuniștii, astfel încât conacul și terenul au fost trecute la stat. Clădirea și terenul revendicate de frații Sturdza se află în centrul comunei, parcul dendrologic din jurul conacului rivalizând cu cel din Copoul ieșean. …https://www.bzi.ro/proces-incendiar-la-iasi-mostenitorii-unei-celebre-familii-boieresti-au-chemat-in-judecata-guvernul-romaniei-intreg-scandalul-a-pornit-de-la-o-proprietate-pe-care-reclamantii-o-au-in-judet-exclus-4052200?utm_source=website&utm_medium=deschideri
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ