3.2 C
Vaslui
26-nov.-2022

Procesul escrocilor cu credite amânat pânã la toamnã

- Advertisement -

Procesul celor 18 vasluieni trimisi în judecatã de DIICOT, pentru mai multe infractiuni, de constituire în grup infractional organizat, fals în înscrisuri si înselãciune în contracte a fost amânat pânã pe data de 19 septembrie, Doi dintre cei cã au contractat credite la Banca Comercialã Românã si nu le-au mai achitat au ales judecata pe procedurã simplificatã, recunoscându-si astfel faptele. Capii retelei, Daniel Cristian Iacob si Mihaela Hristea au fugit din tarã cu cea mai mare parte a banilor, aflându-se acum în Scotia.

În luna februarie a acestui an, un grup de 18 persoane au fost trimise în judecatã de procurorii DIICOT dupã ce au prejudiciat BCR cu suma de peste 1,39 milioane lei. Practic, Daniel Cristian Iacob, fost secretar al Casei Corpului Didactic, si complicea sa, Mihaela Hristea, au convins mai multe persoane, de obicei sãrace sau aflate în nevoie urgentã de bani, sã facã împrumuturi de la BCR, cu promisiunea cã cei doi vor plãti ratele aferente. În acest scop, în perioada 2007 – 2008, Iacob le întocmea adeverinte de salariat false emise de societatea sa, si alte documente necesare obtinerii de credite, dupã care îsi pãstra cea mai mare parte a banilor. Chiar dacã Iacob promitea cã va achita ratele pentru împrumuturile luate, chipurile, pentru a-si dezvolta afacerea, acest lucru nu se întâmpla, ulterior titularii creditelor primind somatii de platã din partea bãncii. Acesta a fost si motivul pentru care „afacerea” celor doi a fost desconspiratã si a ajuns în atentia procurorilor DIICOT. Interesant este si faptul cã toate dosarele de credit au fost depuse si aprobate la aceeasi agentie bancarã, respectiv agentia BCR „Podul Înalt”. Toti cei 18 sunt acuzati de constituire în grup infractional organizat, fals în înscrisuri private în formã continuatã si înselãciune în contracte, în plus, la adresa lui Iacob si a lui Hristea mai fiind si acuzatii de spãlare de bani. Creditele luate de credulii înselati de Daniel Iacob sunt între 50 si 80 de mii de lei, valoarea totalã cu care banca a fost prejudiciatã Ulterior începerii cercetãrilor, cei doi sefi ai retelei au fugit din tarã, din câte se pare acum fiind stabiliti în Scotia. Alte trei persoane sunt la rândul lor plecate din tarã, nefiind prezente la termenul de ieri a procesului aflat pe rolul Tribunalului Vaslui.

Si-au recunoscut vina!

Doi dintre inculpatii prezenti ieri la tribunalul Vaslui au preferat sã-si recunoascã vina, însusindu-si acuzatiile din rechizitoriul procurorilor. Motivul pentru care Moraru Filareta si Moraru Cristinel au ales sã fie judecati în procedurã simplificatã este faptul cã astfel pot beneficia de o reducere de o treime din pedeapsa cu închisoarea sau o reducere cu un sfert, în cazul în care vor fi condamnati la plata unei amenzi penale. Alti trei inculpati urmeazã sã se decidã în acest sens pânã la termenul viitor, care a fost programat pe data de 19 septembrie, restul inculpatilor preferând sã fie judecati în procedura obisnuitã. Dacã vor fi gãsiti vinovati, inculpatii riscã ani grei de închisoare, deoarece, asa cum se aratã în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT: „Activitãtile ilegale desfãsurate de membrii grupului prezintã un grad ridicat de pericol social, afectând grav un sector important al vietii economice, faptele comise aducând atingere sistemului bancar. Activitatea infractionalã a fost planificatã, conspiratã si a avut un caracter de continuitate si structurã elaboratã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.