3.2 C
Vaslui
26-nov.-2022

Procesul lui Vasile Mihalachi, amânat pentru Ziua Unirii

- Advertisement -

AMÂNARE Procesul în care Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui, Liviu Butnaru, director al ARR si alte douã persoane, Dãnut Ropotã si Vasile Vieriu au fost trimisi în judecatã de procurorii DNA s-a soldat cu o nouã amânare. Motivul l-a constituit greseala procurorilor DNA, care au inclus drept pãrti civile pe administratorii societãtilor de transport prejudiciate, în calitate de persoane fizice, si nu chiar societãtile în cauzã, asa cum ar fi fost normal. Judecãtoarea a observat cã la dosar nu existã depus Regulamentul de functionare a comisiei paritare de acordare a licentelor de transport, pentru simplul motiv cã acesta, se pare, nu existã!

Finalizat la mijlocul lunii octombrie de cãtre procurorii DNA, dosarul în care fostul presedinte al Consiliului Judetean Vasile Mihalachi si Liviu Butnaru, directorul ARR alãturi de alte douã persoane sunt învinuite de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, ajuns pe masa magistratilor de la Judecãtoria Vaslui a suferit deja trei amânãri. La ultimul termen, cel de vineri, 13 decembrie, cu toate cã au fost prezente toate pãrtile, cu exceptia fostului presedinte al CJ Vaslui, actualul vicepresedinte, Vasile Mihalachi dosarul a fost din nou amânat. Unul din avocatii inculpatilor a fãcut observatia cã pãrtile civile nu au fost implicate corect în dosar de cãtre procurorii DNA. Astfel, în dosarul 6781/333/2013 sunt citati, ca pãrti civile, mai multe persoane fizice, în loc sã fie introduse în cauzã societãtile care, conform rechizitoriului, ar fi avut de suferit din cauza neacordãrii fãrã motiv a licentelor de transport persoane pe diverse trasee din judetul Vaslui, sau care au fost excluse, în mod arbitrar de Vasile Mihalachi, în complicitate cu Liviu Butnaru, Vasile Vieriu si Dãnut Ropotã, pentru a facilita altor firme obtinerea acestor licente. În plus, avocatii apãrãrii au cerut introducerea în cauzã, în calitate de pãrti responsabile civilmente, Consiliul Judetean Vaslui si ARR, aceste douã institutii desemnându-i pe cei patru ca reprezentanti ai lor în comisia de paritate pentru acordarea licentelor de transport de cãlãtori în judetul Vaslui, comisie care a organizat licitatiile si au acordat, ulterior, licentele, unele în mod arbitrar.

Comisia de paritate, nelegalã?

Dupã ce s-a pronuntat cu privire la cererile apãrãrii, judecãtoarea a decis amânarea procesului pentru data de 24 ianuarie 2014, termen pânã la care ar trebui sã fie depuse, dacã vor fi, si alte exceptii cu privire la actul de sesizare, astfel cã, la urmãtorul termen, sã înceapã efectiv discutiile pe cauzã. Judecãtoarea de sedintã a fãcut, la rândul ei, o cerere, respectiv de aducerea la dosar a Regulamnetului de functionare a comisiei paritare de alocare a licentelor de transport, regulament care ar fi trebuit fãcut si aprobat de CJ Vaslui. Din câte se pare, un asemenea regulament nu existã pe site-ul CJ Vaslui, asa cum este cazul în alte judete, în care erau desemnati inclusiv membri supleanti ai comisiilor, cel putin unul care sã fi fost valabil la începutul anului 2008, atunci când s-au petrecut faptele incriminate de procurorii DNA. Existã doar HG 8/ianuarie 2008, aprobatã de consilierii judeteni, de desemnare a lui Vasile Mihalachi, Vasile Vieriu si a altor reprezentanti ai institutiei în comisia de paritate, si o decizie a ARR, prin care Vasile Butnaru si Dãnut Ropotã erau desemnati drept membri ai respectivei comisii. Pe site-ul CJ Vaslui existã un astfel de regulament de functionare a comisiei de paritate, dar acesta este ulterior. În aceste conditii, dacã într-adevãr, mai marii judetului din acea vreme, respectiv Vasile Mihalachi, presedinte al CJ Vaslui, la acea vreme, au omis sã facã si sã aprobe un astfel de regulament de functionare al comisiei paritare de acordare a licentelor de paritate, este posibil ca lucrurile sã se complice. Ar însemna în primul rând cã toate deciziile comisiei, inclusiv acordarea licentelor de transport pentru toti operatorii nu sunt legale, si ar fi o nouã dovadã cu privire la care sefii CJ conduceau discretionar judetul.

Acuzatiile:

Conform rechizitoriului, „În 2008, inculpatii Butnaru, Mihalachi, Vieriu si Ropotã, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, prin încãlcarea atributiilor de serviciu si a legislatiei în vigoare, au determinat înlãturarea unor societãti comerciale – operatori de transport public rutier – de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câstigat licitatiile în mod legal, fie au fost împiedicate sã participe la alte licitatii. În aceastã modalitate, au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest sã dobândeascã dreptul de a desfãsura serviciul de transport public pe raza judetului Vaslui. Pe de altã parte, a fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizati în sumã totalã de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obtinute din operarea traseelor atribuite nelegal. Societãtile comerciale ale cãror interese patrimoniale au fost afectate s-au constituit pãrti civile în procesul penal cu suma totalã de 140.000 euro”. Urmãtorul termen de judecatã a fost stabilit pentru data de 24 ianuarie 2014, orele 9.30, atunci când urmeazã sã se punã în discutiie legalitatea actului de sesizare a instantei. Interesant este si faptul cã unul dintre avocatii lui Vasile Mihalachi i-a reprezentat, în anul 2008, pe mai multi dintre transportatorii de persoane vasluieni, într-un proces cu CJ Vaslui, pe o spetã similarã, institutie care, atunci, era condusã de acelasi Mihalachi. „Când am discutat prima datã cu el, ne-a asigurat cã vom câstiga procesul, dar, dupã ce a încasat onorariul, pentru a ne reprezenta, 5.000 lei, ne-a spus cã sansele sunt de 50 – 50%, pentru ca în final sã pierdem procesul”, a declarat Stefan Gafton, care este implicat, în calitate de parte civilã, si în acest dosar penal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.