Procesul viceprimarilor municipiului Vaslui, aproape de final: consilierii PSD, buni de plată

DECIZIE… Tribunalul Vaslui s-a pronunțat în procesul privind anularea hotărârii privind alegerea viceprimarilor: “Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Partidul Social Democrat – Filiala Județeană Vaslui”. Decizia poate fi atacată în termen de 15 zile.

DECIZIE… Grupul de consilieri locali PSD a pierdut procesul intentat viceprimarilor Lucian Braniște și Cătălin Mîndru. Aceștia au cerut anularea hotărârii privind alegerea viceprimarilor, însă Tribunalul Vaslui le-a respins cererea ca fiind neîntemeiată. De asemenea, instanța i-a obligat la plata a 4.000 lei cu titlu de cheltuială de judecată (onorariu avocat Bobârnat Radu). Decizia nu este însă definitivă și poate fi atacată în termen de 15 zile. “Din 24.11.2020 si până în prezent, cât timp pierdut și cât o mai fi de pierdut. Cu răbdarea-mi caracteristică, nu voi ataca inițiatorii și susținătorii acestui demers pentru că este unul, printre altele, și democratic”, a scris viceprimarul Lucian Braniște pe Facebook, imediat după aflarea veștii. Se naște însă următoarea întrebare: va plăti cineva pentru perioada în care cei doi viceprimari nu au putut să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, deși erau remunerați?!

Grupul de consilieri PSD a atacat în instanță hotărârea Consiliului Local privind alegerea viceprimarilor invocând nerespectarea dreptului de vot în cazul a cinci consilieri aflați, la momentul desfășurării ședinței, în izolare. Aceștia au participat în sistem de videoconferință, figurând prezenți în Procesul Verbal al ședintei, însă nu au votat, pentru că, potrivit Codului Administrativ, hotărârile individuale, cu caracter nominal, se adoptă prin vot secret cu buletin pus într-o urnă, iar consilierii PSD doreau să se voteze prin vot electronic. De asemenea, aceștia au solicitat, în primă fază, amânarea alegerii viceprimarilor. „Suntem în izolare pentru că respectăm legea și câteva minime norme de conviețuire socială. Dacă am o problemă de sănătate, nu doresc să-i contaminez și pe ceilalți colegi. Dar asta nu înseamnă că eu am mai puține drepturi decât dvs, care ați putut să vă deplasați în sala de ședinte a Primăriei”, a spus revoltat consilierul Alexandru Barbu în ședința de CL în care au fost aleși viceprimarii. „Domnule președinte, dacă este nevoie, în cinci minute mă urc în mașină și vin în Consiliul Local și mă asez lângă domnul consilier Braniște”, a intervenit apoi și Luminița Vârlan. Alături de cei doi consilieri PSD, în izolare s-au mai aflat și Leonard Negruti, Cezar Bahrim și Alexandru Andrei. Liberalii și consilierii USR PLUS nu au fost, însă, înduplecați de insistențele consilierilor PSD, gândindu-se că, dacă ar accepta votul electronic, hotărârea privind alegerea celor doi viceprimari ar putea fi revocată de Instituția Prefectului. Lucian Braniște și Cătălin Mândru au fost aleși viceprimari cu 12 voturi „pentru” și 5 voturi „nule”, fiind validați apoi de Instituția Prefectului Vaslui.

Viceprimarii Braniște și Mîndru, în standby câteva luni

Consilierii PSD au sperat că Instituția Prefectului județului Vaslui nu va da viza de legalitate Hotărârii Consiliului Local prin care Lucian Braniște și Cătălin Mîndru au fost aleși în aceste funcții, însă, pentru că nu s-a întâmplat asta, scandalul s-a mutat în instanță. Filiala județeană a PSD a contestat respectiva Hotărâre, cerând anularea și totodată suspendarea efectelor ei. În decembrie, Tribunalul Vaslui a dispus suspendarea hotărârii Consiliului Local privind alegerea viceprimarilor până la soluționarea definitivă a dosarului. Viceprimarii au contestat decizia Tribunalului, iar dosarul a ajuns și pe masa judecătorilor Curții de Apel Iași, care au decis repunerea în funcție a acestora, urmând să se judece fondul contestației depuse de PSD. Ieri, Tribunalul Vaslui s-a pronunțat, însă decizia nu e definitivă: “Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Partidul Social Democrat – Filiala Județeană Vaslui, în contradictoriu cu pârâta Consiliul Local al municipiului Vaslui, cu privire la anularea Hotărârii nr. 114 din 24.11. 2020. Obligă reclamanta să plătească pârâtului suma de 4.000 lei cu titlu de cheltuială de judecată (onorariu avocat Bobârnat Radu). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia Tribunalului Vaslui.

Deputatul Tudor Polak, președintele organizației municipale PNL: “sper că domnul primar va începe să colaboreze și cu viceprimarii municipiului Vaslui”

O reacție la vestea câștigării acestui proces a avut-o și deputatul Tudor Polak, președintele organizației municipale PNL. Acesta a transmis că “Tribunalul Vaslui a făcut dreptate, pe fond, în legătură cu cererea depusă de filiala județeană a PSD Vaslui pentru anularea alegerii celor doi viceprimari în Consiliul Local al Muncipiului Vaslui. Cererea a fost respinsă drept neîntemeiată, iar PSD a ieșit bun de plată, având obligația legală de a acoperi cheltuielile de judecată în valoare de 4.000 de lei. Nimeni însă nu poate acoperi perioada în care jocurile politice ale PSD-ului au blocat parțial activitatea primăriei, în defavoarea vasluienilor și a problemelor orașului care așteaptă soluții. Decizia judecătorilor nu putea fi alta, am știut-o de la bun început. Acum, că avem și un rezultat oficial, sper că domnul primar va începe să colaboreze și cu viceprimarii municipiului Vaslui, care până astăzi nu au primit nicio atribuție din partea dânsului. Îi reamintesc, și pe această cale, că primăria nu îi aparține dumnealui, ci orașului nostru și oamenilor față de care ne-am asumat responsabilitatea unei administrații eficiente”, a transmis deputatul Tudor Polak.

Reacția grupului de consilieri locali PSD: „ne exprimăm indignarea asupra faptului că instituția Consiliului Local Vaslui a angajat din bani publici un avocat extern”

Grupul consilierilor locali ai PSD a transmis un punct de vedere pe pagina de Facebook, precizând că decizia finală o va lua Curtea de Apel Iași: „Grupul consilierilor locali ai PSD ia act de decizia Tribunalului Vaslui prin care s-a respins cererea de anulare a Hotărârii Consiliului Local 114/2020. Invocând dispozițiile Codului de Procedură Civilă, PSD va face recurs împotriva respectivei sentințe. Altfel spus, Curtea de Apel Iași va fi cea care va da decizia finală, orice soluție fiind posibilă. De asemenea, Grupul consilierilor locali ai PSD își exprimă indignarea asupra faptului că instituția Consiliului Local Vaslui a angajat din bani publici un avocat extern, membru PNL, pentru a își apăra interesele, în loc să folosească proprii juriști. Ținând cont că Primăria Vaslui are suficienți juriști care ar fi putut apăra interesele Consiliului Local în această chestiune, considerăm nefirească maniera în care un avocat din exterior a fost angajat cu un preț foarte mare pentru a suplini obligațiile din fișa postului ale juriștilor Primăriei. Urmează să analizăm oportunitatea sesizării altor organe ale statului cu privire la acest aspect întrucât considerăm anormal ca majoritatea PNL-USR să își angajeze propriul avocat din banii cetățenilor”.
6 COMENTARII

  1. vicele usr ist care nu este din Vaslui, dar se descurcă sa falsifice liste în usr Vaslui și tine de ciolan, a păcălit și ANP cu liste incomplete…votează buget de bazin olimpic în condițiile în care suburbiile nu au apa și canalizare…cât de mare poate fi șpagă???

  2. Consilier Alexandru Barbu =un bețiv incapabil să își găsească un loc de muncă , un oportunist și un lipitor de afișe care din păcate a ajuns sa de-a un vot pentru “binele orașului”. Marș javră de aici !!!

LĂSAȚI UN MESAJ