spot_img
21.3 C
Vaslui
04-iun.-2023

Vameșii Bordeianu și Sălăvăstru, cu palma întinsă după șpagă: „să dai și tu de-o coffee, ceva”

spot_imgspot_img
- Advertisement -
RUȘINOS… Cei doi vameși de la Albița, aflați deja în vizorul DNA, cereau șpagă fără nicio jenă de la transportatorii care tranzitau vama. Aceștia au căzut în plasa anchetatorilor și au primit mită chiar de la investigatorii sub acoperire.

PROBATORIU… Echipa de anchetatori din România și Republica Moldova, cea care a strâns dovezile împotriva vameșilor care, contra unor sume de bani, acceptau să treacă granița colete și bagaje cu tot felul de produse, „iertate” astfel de un control serios, era din 2021 cu ochii pe această meteahnă veche de la frontieră. Au infiltrat agenți sub acoperire, iar unii dintre ei au trecut și prin vama Albița, pe turele lui Emil Bordeianu și Eugen Sălăvăstru. Probele (înregistrări audio, video) la care se face referire în rechizitoriu arată că cei doi angajați de la Albița erau atât de nerăbdători să își primească mita, încât, fără pic de jenă, le-o cereau fățiș celor aflați în tranzit, ori cu palma întinsă de-a dreptul, ori într-un argou de genul „să dai și tu de-o coffee, ceva”. Interesant este că, suprapuse perioadele, se deduce că vameșul Emil Bordeianu, de pildă, nu s-a sfiit să se înscrie la examenul pentru funcția de șef al vămii Albița, în vara lui 2022, în timp ce lua mită într-o veselie, crezând că nu îl vede nimeni. Cel puțin așa acuză procurorii DNA, dar, după cum s-au văzut atâtea și atâtea cazuri, nu este exclus ca toate probele lor să ajungă într-o zi… apă de ploaie, iar vameșii să reiasă după un proces sinuos, absolut nevinovați.

Rechizitorul ieșit recent la iveală arată că sumele câștigate din mită nu erau deloc de neglijat, dacă doar de la o singură mașină, vameșul Emil Bordeianu pretindea câte o bancnotă de 50 de euro. Cu palma întinsă la propriu după mită, cu gesturi anume și cu expresii specifice precum „să dai și tu de-o coffee, ceva” – iată cum pretindeau bani la controalele din vama Albița vameșii Emil Bordeianu și Eugen Sălăvăstru, ambii vizați de ancheta amplă privind corupția din vămi. O arată rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, ieșit recent la iveală, în presa ieșeană (reporteris. ro,n.r.). Emil Bordeianu, de pildă, era, spun anchetatorii, mai lacom și, ca să închidă ochii la bagajele celor care treceau vama, nu o făcea fără măcar una de 50 de euro, semn că se menținea în continuare un ins pretențios, așa cum s-a dovedit și atunci când s-a dus să dea examen pentru a ajunge șeful vămii Albița, nu doar un slujbaș de rând. Noroc de faptul că a picat cu cea mai slabă notă, și anume 1.28, că, dacă acum l-ar fi vizat ancheta procurorilor din postura de șeful vămii, ar fi fost mai mare rușinea pentru cel mai important punct de trecere a frontierei de pe granița de est a Uniunii Europene.

Procurorii: „Colaboratorul a vrut să-i lase acestuia suma de 50 de euro (o bancnotă) într-o geantă din portbagaj, dar inculpatul BORDEIANU EMIL i-a spus să-i dea banii în mână (…)”

Emil Bordeianu a fost înregistrat de către oamenii infiltrați de anchetatori audio-video, inclusiv când a primit 50 de euro de la un colaborator DNA autorizat, care s-a recomandat ca fiind un transportator de colete pe ruta R. Moldova – Polonia. „În timpul discuțiilor, BORDEIANU EMIL i-a spus colaboratorului «să facă ceva să fie bine», modalitate în care a pretins indirect o sumă de bani, dându-i de înțeles că, pentru a putea trece vama cu întreaga cantitate de alcool și țigări, trebuie să-i dea o sumă de bani. Colaboratorul a vrut să-i lase acestuia suma de 50 de euro (o bancnotă) într-o geantă din portbagaj, dar inculpatul BORDEIANU EMIL i-a spus să-i dea banii în mână (…) i-a dat bancnota de 50 de euro cu seria XXXXX (care provine din fondurile DNA – Serviciul Teritorial Iași), pe care lucrătorul vamal a introdus-o în buzunarul din partea stângă a pantalonilor, după care a plecat și le-a spus colaboratorilor cu identitate atribuită (…) și (…) că pot să treacă frontiera”, se arată în rechizitoriu.

Mai modest, vameșul Sălăvăstru i-a pretins celui pe care trebuia să îl controleze „o zvațatcă”, adică o bancnotă de 20 de euro!

Nici colegul Eugen Sălăvăstru nu s-a prins că are în fața nu un transportator, cu un ins pus de procurori să le testeze probitatea și să îi filmeze în momentul în care cad în păcat. „(…) La autoturism, a venit un lucrător vamal identificat ca fiind inc. SĂLĂVĂSTRU EUGEN-EMANUEL (…) care l-a întrebat pe colaboratorul cu identitate atribuită (…) – (…) de unde vine, iar acesta i-a răspuns că vine din Germania. Vameșul s-a uitat fugitiv la marfa din autoturism, l-a întrebat pe colaborator dacă vine din Franța, făcând referire la bunurile transportate, respectiv biciclete second-hand, (…) i-a spus lucrătorului vamal că vine din Germania. În acel moment, inculpatul SĂLĂVĂSTRU (…) a oprit controlul vamal și l-a întrebat pe (…) dacă a pregătit o «zvațatcă», termen folosit în limba rusă pentru suma de 20 de euro. Astfel, după ce l-a întrebat pe colaboratorul (…) dacă a pregătit 20 de euro, inculpatul SĂLĂVĂSTRU (…) a întins palma pretinzând astfel suma de bani și întrebând «Păi, unde e?», iar colaboratorul a răspuns «vine» și a scos din buzunar o bancnotă cu cupiura de suma de 20 de euro, care provine din fondurile Direcției Naționale Anticorupție și i-a înmânat-o vameșului. Inculpatul SĂLĂVĂSTRU (…) i-a cerut colaboratorului să închidă portierele autoturismului, dându-i de înțeles că poate pleca, apoi s-au salutat și s-au despărțit”, au menționat procurorii în rechizitoriu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. Cu multi ani in urma, un fost sef al vamii Sculeni, arestat, ii spunea jurnalistului care-l intervieva, privind spre catusele de la incheieturile mainilor: „cand te angajezi sa lucrezi in vama, trebuie sa fii constient ca o faci cu catusele la maini”. Ca daca iei spaga, te pot prinde oricand. Daca nu iei, te „lucreaza” colegii care vor sa ia, dar nu pot s-o faca fiindca se tem de tine.
  In plus, si in Biblie scrie ca vamesii sunt corupti… Cine or fi vamesii de la Albita, sa contrazica ei Biblia? :)))

 2. Metoda balcanică „peșcheșul„..este la modă dintodeauna la vameși.Cei care… nu se duc acasă (măcar) fără un pachet de țigări…au cerut să li se acorde și lor pensie specială.

 3. Alooo se stie de spaga in vami dar de spaga din spitalul husi nu zice nimeni nimic observ….presa va luati dreptul de la spitalul husi sau nu va da voie politicul sa vorbiti . Domnii din presa ati legalizat spaga din spitalul husi….

 4. Alooo se stie de spaga in vami dar de spaga din spitalul husi nu zice nimeni nimic observ….presa va luati dreptul de la spitalul husi sau nu va da voie politicul sa vorbiti . Domnii din presa ati legalizat spaga din spitalul husi….

 5. pai daca produsele erau mai ieftine in Moldova,,,,,
  Dar de cei care vind masini – de ce nu zice nimeni nimic. Le aduc si lor pe degeaba? sau?????? lasa i ca s rromi siiii voteaza PSD . SINT SUB POALA …ASTORA..

  • Da e o intreaga retea … oare chiar nu se stie, si cea mai buna sursa de facut bani… cind faci contractul i l faci cu o persoana decedata si nici decum cu cel care ti vinde masina ….. Haoleo… sa manince si gura lorrr?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.